*Nettavisen* Sport.

20 tanker om Premier League

Foto: PA Photos/Scanpix

Her ser du en helt korrekt avgjørelse.

06.12.11 12:25

Velkommen til del 14 av denne uhøytidelige spalten hvor jeg presenterer 20 mer eller mindre tilfeldige tanker om Premier League.

Vi nordmenn har veldig sterke meninger om det meste, og kanskje spesielt engelsk fotball, så sjansen for at en del av dere lesere vil bli provosert her, er absolutt til stede. Det er på ingen måte hensikten min. Det som blir skrevet her, er kun mine betraktninger rundt forskjellige temaer. Det er ikke nødvendigvis fasiten. Spalten er ment som ren underholdning.

Som alltid oppfordrer jeg dere lesere til å komme med egne meninger, enten i kommentarfeltet, på vår Facebook-gruppe eller via en e-post til meg.

Over til tankene:

1. Mandagens kamp mellom Fulham og Liverpool inneholdt mange kontroversielle episoder. Mange vanskelige avgjørelser for dommer Kevin Friend. Burde Charlie Adam fått straffespark? Var Luis Suarez i offside før han puttet ballen i nettet? Fortjente Jay Spearing det røde kortet? Burde Philippe Senderos også blitt utvist?

Hjertet skriker ja, nei, nei og ja, men svarene mine er faktisk nei, vet ikke, ja og definitivt. Adam burde ikke fått straffespark, for fellingen startet utenfor feltet, men han burde definitivt ha spilt fra seg ballen før dette skjedde. Om Suarez var i offside eller ikke, klarer jeg ikke å finne fasiten på - selv ikke etter å ha sett episoden i opptak flere ganger. Da blir det urimelig å forlange at dommerne skal klare det. Det er imidlertid ingen tvil hos meg om at Senderos burde fått sitt andre gule kort da han med åpenbart overlegg dro ned Andy Carroll under en Liverpool-kontring.

2. Hvor dårlig er Bolton? Veldig. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har sett en statistikk vise at et lag har hatt 100 prosent ballbesittelse i fem minutter, slik Tottenham hadde i lørdagens 3-0-seier. Til Boltons forsvar ble laget redusert til ti mann etter bare 18 minutters spill.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile: TV 2

3. Utvisningen av Gary Cahill var skandaløs. Dommer Stuart Attwell slaktes da også grundig av den tidligere dommeren Graham Poll.

4. Roberto Martinez er en dyktig manager, men bommet grovt med taktikken mot Arsenal. Det kostet kanskje ikke Wigan poeng, ettersom laget uansett ville tapt de fleste kampene mot en så mye bedre motstander, men 3-4-3-formasjon? Som Harald Riisnæs i fotballanalyse.com påpeker, er Wigan verken Barcelona eller Napoli. Jeg vet ikke om jeg skal avslutte denne tanken med at noen burde si fra til Martinez at hans trener Wigan og ikke Barcelona eller med at den som intet våger, intet vinner. Det ble visst begge deler.

5.Fotballanalyse.com er for øvrig et interessant nettsted for dem som ønsker å dykke dypere inn i lagenes taktiske valg. Anbefales.

6. Gareth Bale er en av mine absolutte favorittspillere. Statistikken viser at han er farligere i år enn i fjor. Denne sesongen har han fem mål, fem assists og 79 skudd. I løpet av hele forrige sesong ble det elleve mål, tre assists og 71 skudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: BEN STANSALL (Afp)

7. Hva skjer egentlig med Manchester United? Laget har tatt poeng i samtlige fem ligakamper etter 1-6-smellen mot Manchester City, men har bare scoret ett mål i hver av disse fem kampene. United har faktisk scoret ett mål i samtlige av sine sju siste ligakamper. Hva er rekorden, mon tro?

8. Min tidligere Nettavisen-kollega Dag Langerød er nå ansvarlig redaktør i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb. Han har publisert en interessant statistikk på united.no: Manchester United scorer mål hvert 17. minutt med Tom Cleverley på banen. Den unge engelskmannen er ifølge Physio Room tilbake fra skade en gang rundt nyttår.

9. Vil gjerne takke Pål Nisja for hans enorme arbeid med å produsere artikkelen «Verdens 100 største fotballtalenter» for oss. Han fikk mye hjelp fra dere lesere, men jeg vet også at han brukte flere titalls timer på jobben. Denne artikkelen er en juvel for dem av dere som spiller Football Manager.

10. Små marginer er noe av det som gjør fotball så spennende og det var også små marginer som avgjorde kampen mellom Wolves og Sunderland. Sebastian Larsson fikk et kontroversielt straffespark, hvor han enten filmet eller overdrev (begge deler kan man argumentere for, men jeg heller mot at det var filming). Straffesparket ble reddet at Wayne Hennessey, som satte i gang en kontring som endte med at Steven Fletcher satte inn 1-1. Wolves vant til slutt 2-1.

11.I forrige ukes spalte skrev jeg at det var på tide å ta Newcastle på alvor. Nå tror jeg at skader vil ødelegge klubbens sjanser til å hevde seg i toppen. Steven Taylor er trolig ferdig for sesongen, Fabricio Coloccini er antagelig ute fram til nyttår og dermed røk begge stopperne som har vært så gode for dem denne sesongen. I tillegg er det fortsatt uvisst når den viktige midtbanespilleren Cheick Tiote er tilbake. Synd, Newcastle-fansen fortjener litt medgang.

12. Chelsea lignet på seg selv igjen i 3-0-seieren mot Newcastle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/Scanpix

13. Tidligere har jeg skrytt mye av David Silva i Manchester City. Landsmannen Juan Mata er nesten like god. En nytelse å se hvordan han utnytter mellomrommene hos motstanderne. Alltid spillbar, alltid farlig. Og han er fortsatt bare 23 år.

14. Manchester City ligger an til å score 130 ligamål denne sesongen. 130!

15. Bare to ganger i Premier Leagues historie (siden 1992) har et lag klart å score 90 mål eller mer på én sesong. Manchester United scoret 97 i 1999/2000 og Chelsea puttet 103 i 2009/10.

16. Jeg sjekket statistikken på nifs.no (nok et strålende nettsted) helt tilbake til 60-tallet. Før Manchester United scoret 97 mål i 1999/2000, hadde ingen lag scoret mer enn 90 mål siden Liverpool (seriemester, 92-45 i målforskjell), Manchester United (nummer to, 90-62), Tottenham (nummer fire, 97-81) og Arsenal (nummer 8, 90-82) alle gjorde det i 1963/64.

17. Så en interessant melding på Twitter nylig. Fernando Torres, Andy Carroll og Dimitar Berbatov har alle tilbrakt mer tid på benken enn på banen for sine lag denne sesongen. Det er innbyttere til over én milliard kroner!

18. Et godt quiz-innspill: Clint Dempsey er den mestscorende amerikaneren i Premier Leagues historie med sine 37 mål. Fire andre amerikanere har scoret åtte mål eller mer. Roy Wegerle, Brian McBride, Carlos Bocanegra og ?

19. Steve Bruce fikk sparken i Sunderland. Noe av det som bidro sterkest til nedturen hans, var nok at både Asamoah Gyan og Darren Bent forsvant fra klubben.

20. Nicklas Bendtner smilte og lo under hedringen av Gary Speed. Utrolig tankeløst av dansken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.