RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty / All Over Press

20 tanker om Premier League

Sist oppdatert:
Her redder Frank Lampard spenningen i Premier League.

15 serierunder er spilt, hvilket betyr at dette er 15. utgave av denne uhøytidelige spalten.

Mange av dere kjenner drillen nå: Vi vil ha stor takhøyde og en saklig debatt, enten det er i kommentarfeltet under artikkelen eller per e-post.

1. Mange argentinere har måttet tåle sammenligninger med Diego Maradona de siste tiårene, og den sammenligningen har vært urettferdig for alle sammen. Når det gjelder Sergio Agüero, er den i alle fall forståelig. Pasningen fram til 1-0-målet til Manchester City mot Chelsea, var av Maradona-klasse.

2. Den taklingen som førte til at Gaël Clichy ble utvist, var utrolig klønete. Hvorfor skled han ikke inn i stedet for å bare strekke fram foten? Det så halvhjertet ut.

3. Det er mulig jeg er partisk her, som Liverpool-fan, men finnes det en bedre venstreback i Premier League enn José Enrique? Han er kanskje ikke verdens beste, men jeg synes han er veldig, veldig solid både i forsvar og angrep. Jeg ville valgt spanjolen framfor både Clichy og Patrice Evra.

4. Vi, det vil her si alle som ikke er Manchester City-fans, bør være svært glade for at Chelsea vant. Nå er kampen om Premier League-tittelen svært åpen, selv om City fremdeles må tåle favorittstempelet. Manchester United ligger to poeng bak City, mens Tottenham kun er fire bak City dersom hengekampen vinnes.

Chelseas kamper fram til nyttår: Wigan (b), Tottenham (b), Fulham (h) og Aston Villa (h). Manchester Citys kamper: Arsenal (h), Stoke (h), WBA (b), Sunderland (b, 1. nyttårsdag). Manchester Uniteds kamper: QPR (b), Fulham (b), Wigan (h), Blackburn (h). Tottenhams kamper: Sunderland (h), Chelsea (h), Norwich (b), Swansea (b).

5. Jeg husker at jeg lo da Ronny Johnsen sa at det var smart av John Obi Mikel å gå til Manchester United, fordi den klubben har et veldig bra ungdomsakademi. Jeg lo ikke fordi jeg var uenig i det Johnsen sa, men fordi han trodde at Mikel skulle til et ungdomsakademi. Han hadde sannsynligvis ikke sett nigerianeren spille for Lyn. Gutten var allerede den gang altfor god for et ungdomslag.

Nå endte Mikel ikke i United, men i Chelsea, men han ble selvfølgelig plassert i A-stallen umiddelbart. Nå, mange år senere, lurer jeg på hvor det ble av utviklingen til John Obi Mikel. Helt siden han kom til Chelsea, har han vært altfor statisk og valgt for trygge løsninger. Nå er han ikke lenger et førstevalg. Det var bare et spørsmål om tid før han mistet plassen. Andre Villas-Boas satset i stedet på unge Oriol Romeu i mandagens storkamp mot City.

6. En god del av årsaken til Chelseas suksess mot City, var at londonlaget klarte å håndtere David Silva, som jeg mener er sesongens beste spiller så langt. City-stjernen hadde null skudd på mål, bare tre driblinger (og kun én av dem lyktes), 19 pasninger på siste tredjedel av banen og skapte bare én sjanse.

7.Utvalgte data fra Chelsea - Manchester City (kilde: Opta):
Skuddforsøk totalt 16-7
Skudd på mål: 4-2
Skudd utenfor mål: 6-4
Blokkerte skudd: 6-1
Innlegg (vellykkede i parentes): 22 (3) - 11 (3)
Hjørnespark (vellykkede i parentes): 5 (3) - 1 (0)

8. Robin van Persies vidunderlige scoring var nok det store høydepunktet for mange nøytrale fotballelskere denne runden. Via vår Serie A-ekspert Martin Busk kom jeg over et mål som ligner litt, men faktisk kan være enda mer imponerende. Francesco Totti, scenen er din:

9. Jeg har tidligere omtalt Kevin Davies og hvorfor jeg mener han er oppskrytt. Et argument fra årets sesong: 13 kamper fra start og to mål.

10. Det er noe magisk med 10-eren. Diego Maradona spilte med dette draktnummeret. Zico. Michel Platini. Derfor bruker jeg dette punktet til å trekke fram Nettavisen-sportens nummer 10: Det Store Intervjuet (DSI). Vi kjører DSI hver lørdag og har gjort det siden 1. oktober. Jeg håper alle Premier League-elskere fikk med seg lørdagens DSI med Erik Thorstvedt. Det er absolutt verdt et eget punkt her, i tilfelle noen av dere gikk glipp av det.

11. Newcastle har vært en fargeklatt i toppmiksen denne sesongen, men det ser dessverre ut til at skadene på stopperduoen Steven Taylor og Fabrizio Coloccini blir ødeleggende. Fire baklengsmål mot Norwich tyder i alle fall på det.

12. De fem eldste utespillerne som fortsatt spiller regelmessig (i parentes: alder, klubb, ligakamper denne sesongen): Ryan Giggs (38, Manchester United, ni), Michel Salgado (35, Blackburn, ni), Phil Neville (34, Everton, åtte), Danny Murphy (34, Fulham, 14) og Kevin Davies (33, Bolton, 14).

Tar man med alle som er i spillerstallene til de 20 klubbene, er ni av de ti eldste spillerne å finne på keeperplass: Brad Friedel (40), Mike Pollitt (39), Marcus Hahnemann (39), Mark Schwarzer (39), Carlo Cudicini (38), Carlo Nash (37), Steve Harper (36), Andy Marshall (36) og Jussi Jääskeläinen (36).

13. De fem eldste «superstjernene»: Ryan Giggs (38), Jamie Carragher (33), Didier Drogba (33), Frank Lampard (33) og Rio Ferdinand (33).

14. Jeg vet at dere har ventet, Tottenham-fans. Her er navnet dere vil se: Chris Foy. Dommeren fikk en kamp med mange vanskelige situasjoner da Tottenham spilte borte mot Stoke. Han ga Luka Modric et straffespark jeg er usikker på om kroaten fortjente, men jeg kan være blendet av Modrics overdrevne trang til å spise gress. Foy burde ha gitt Tottenham straffespark da Younes Kaboul ble dratt ned i feltet.

I tillegg annullerte Foy en Emmanuel Adebayor-nettkjenning feilaktig for offside og overså en hands på Ryan Shawcross på streken, som også burde gitt Tottenham-straffe. Dette skjedd i samme angrep, så Tottenham ville aldri fått for begge deler. Den andre handsen Tottenham ville ha straffe på, er etter mitt skjønn ikke straffbar hands.

Kort oppsummert: Tottenham ble snytt for et straffespark og en Adebayor-scoring (eller et straffespark), men fikk kanskje et straffespark laget ikke skulle hatt. Den tidligere toppdommeren Graham Polls vurdering er for øvrig at Modric-straffesparket var korrekt idømt.

15. Dagens understatement: Alle fotballsupportere er ikke like intelligente.

16. «Jeg klager aldri over dommere. Jeg har ikke gjort det i løpet av 30 år som manager. Aldri. Men i dag er jeg redd han gjorde mange grove feil», uttalte Tottenhams manager Harry Redknapp etterpå. Det tok selvsagt ikke lang tid før en Arsenal-blogg viste til flere tilfeller hvor Redknapp har klagd på dommeren.

Redknapp fikk en advarsel fra FA etter å ha innrømmet å skjelle ut dommeren under en kamp mellom Portsmouth og Manchester City i februar 2007. Redknapp ble utvist av dommer Mike Dean under den kampen. I desember 2008 kalte Redknapp dommer Steve Tanner for «skremmende» og la til at han ikke var god nok for Premier League etter at han overså en dytt på Michael Dawson da Roman Bednar scoret for West Bromwich.

Listen er mye lenger, men dere ser poenget: Managere uttaler mye vrøvl rett etter kamper.

17. Min favorittavis i England er The Independent, knepent foran The Guardian. Fotballkommentator James Lawton i førstnevnte avis denne helgen: «Kan noen påstå at å være tilskuer til Stoke Citys kamper på regelmessig basis er noe bedre enn rotfylling

Like mye som man må beundre Stoke for å ha en klart definert og effektiv spillestil, må jeg si meg enig. Det er ikke god underholdning i mine øyne.

18. Arsenal har tatt poeng i åtte strake ligakamper (sju seirer). Jeg er usikker på hvem som skal ha mest av æren: Manager Arsène Wenger eller målmaskinen Robin van Persie. Laget har scoret 21 ganger på disse åtte kampene. Tolv av målene har Robin van Persie satt inn. Resten av laget har altså scoret ni ganger.

19. Robin van Persie har 15 mål på 15 kamper. Han slår ikke rekorden til den engelske toppserien, som Everton Dixie Dean satte med 60 mål i 1927/28-sesongen, men nederlenderen har en sjanse til å slå Premier League-rekorden som Alan Shearer og Cristiano Ronaldo deler med 31 etter at man gikk ned til 38 kamper per sesong (Alan Shearer og Andy Cole deler rekorden med 34 mål i 42-kamperssesongene).

20. Ingen av de tre nykommerne ligger lavere enn 13.-plass. Norwich er til og med på øvre halvdel etter 15 runder. Moro!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere