Gå til sidens hovedinnhold

20 tanker om Premier League

Arsène Wenger er helt på jordet. John Terry er ikke stort bedre.

Jula er over og denne uhøytidelige spalten gjør comeback. Det er spilt mye fotball siden forrige utgave, så denne gang var det ikke vanskelig å rable ned 20 tanker om Premier League.

Som alltid oppfordrer jeg til saklig debatt i kommentarfeltet. Det fungerer på nett som ellers i livet: Viser du respekt for dine meddebattanter, vil du få respekt tilbake.

1. Vi starter med Arsène Wenger, Arsenals manager. Han klagde over at Johan Djourou ble utvist. Det har han ingen grunn til. Han klagde over at Fulham bevisst forsøkte å få sveitseren utvist. Det er direkte tåpelig. Det er mulig at Fulham gjorde dette, men det er ikke derfor han ble utvist. Djourou ble utvist fordi han begikk to regelbrudd.

2. Vi er nå inne i 2012. Det er snart 142 år siden England og Skottland spilte den første landskampen. Det er i år 124 år siden den engelske ligaen ble stiftet. I alle disse årene har kampene blitt ledet av dommere, som bruker skjønn etter beste evne når de dømmer.

Jeg forstår at temperaturen er høy, at adrenalinet flommer, hos de involverte partene rett etter en kamp, men kan de ikke – kan vi ikke alle – i det minste forsøke å akseptere at det i hver eneste kamp vil dukke opp dommeravgjørelser vi vil være uenige i?

3. Når vi først er inne på dommeravgjørelser: Frank Lampard scoret for Chelsea og ble matchvinner i bortekampen mot Wolverhampton Wanderers, men han burde selvsagt ha fått rødt kort for taklingen på Adam Hammill. Lampard erkjente også dette selv.

Tungt for Wolves, selvsagt, som fikk Nenad Milijas utvist for en tilsvarende, men noe mildere, takling. Jeg respekterer deres manager Mick McCarthy, som sa følgende til Daily Telegraph om hvorvidt Lampard burde blitt utvist:

- Hvis dere synes det, kan dere skrive om det. Jeg kan ikke gjøre noe med dommerens avgjørelse.

4. Det er lett å tenke at storlagene slipper billigere unna enn mindre lag, nettopp fordi de er store lag og spekket av stjernespillere, men jeg kjøper ikke den teorien. Jeg tror det helt enkelt skyldes at det blir lagt mer merke til episoder hvor storlagene får fordeler enn når de mindre lagene får det, ikke at de får fordeler oftere.

5. Pasningen som ledet til Frank Lampards 2-1-mål mot Wolves, kom fra Ashley Cole og var strålende. Jeg bet meg likevel mer merke i pasningen fram til Ashley Cole. Den kom fra Fernando Torres og åpnet hele forsvaret: En delikat vektet pasning mellom back og stopper, ikke i nærheten av å være så enkel som Torres fikk det til å virke.

6. Steven Fletcher fortjener mer oppmerksomhet. Den tidligere Hibernian-spilleren, som kom til Wolves sommeren 2010, har fem mål på sine sju siste ligakamper. Denne sesongen har han åtte mål på tolv starter (pluss tre som innbytter). Han scoret blant annet begge i 2-1-seieren mot Sunderland og i begge 1-1-kampene mot henholdsvis Arsenal og Bolton.

24-åringen kostet 28,5 millioner pund mindre enn Andy Carroll – altså 6,5 millioner pund – da han kom fra Burnley.

7. «Stop right there! I gotta know right now, before we go any further. Do you love me? Will you love me forever? Do you need me? Will you never leave me?» Ja, jeg lytter til Meat Loaf mens jeg skriver denne spalten. «Uff da», kommenterer en venn av meg på Facebook. Jeg digger Meat Loaf, og jeg skammer meg ikke over det.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("7161da31-fcc9-48fd-b9d2-64ecc9a73a34", true);} catch (err) {}

Jeg digger ogsåLiverpool, selv om mange av dere tror at jeg hater de røde fra Merseyside. Jeg tror mine kritiske kommentarer om Liverpool, og i det siste kanskje spesielt Luis Suarez, skyldes at man ofte tukter dem man elsker.

Det skyldes også i stor grad at man som journalist må forholde seg objektivt til det man skriver om, og det er ingen tvil om at Suarez fortjener kritikk for mye av det han har gjort. Han fortjener også ros, for å være en fantastisk fotballspiller. Jeg digger faktisk Suarez, selv om jeg håper at han kutter ut den patetiske filmingen og oppfører seg bedre mot dommere og motspillere.

8. Saker hvor en spiller beskylder en annen for rasisme under en fotballkamp, er ubehagelig kompliserte. Det er viktig med nulltoleranse for rasisme. Ikke fordi det nødvendigvis er så skadelig for den personen som utsettes for det i et enkelt tilfelle, men fordi det er så skadelig for samfunnet generelt.

Samtidig synes jeg det er noe underlig ved det at Luis Suarez’ ordbruk mot Patrice Evra skal straffes med åtte kamper når Alan Hutton kan gjennomføre det ene forsøket etter det andre på å ødelegge motspilleres karrierer med sine horrible, voldelige taklinger uten at dette får konsekvenser i det hele tatt. Det jeg mener, er at det er riktig å straffe Suarez, men at man også må ta tak i disse grisetaklingene som Alan Hutton er blitt en glansmodell for.

9. Englands landslag har et problem, vil jeg påstå, når deres kaptein ikke bare har en fortid som elskeren til kona til en lagkamerat, men nå også må i svare for rasismeanklager i en sivil domstol. Jeg snakker selvfølgelig om John Terry. Ser de andre spillerne virkelig opp til John Terry som en lederskikkelse? Jeg ville avskydd fyren. Jeg ville sett ned på ham og ikke brydd meg en dritt om hva han har å si.

10. I mange år har jeg ment at Premier League er den beste ligaen i verden, ikke minst fordi det er så mange gode lag der. Det er 20 gode lag i Premier League, mener jeg, og jeg tror også at det dårligste laget i Premier League ville havnet midt på tabellen i Spania, Italia eller Tyskland.

Teorien min virket tynn i sesongstarten, da Manchester City valset over all motstand som om den ikke fantes, men den siste uka har Blackburn (med sin 3-2-seier mot Manchester United på Old Trafford), Sunderland (1-0 mot Manchester City) og Fulham (2-1-seier mot Arsenal) gitt meg styrke i troen igjen.

11. Paul Lambert har fått ros av meg tidligere i sesongen og får det igjen. Norwich-manageren må begynne å interessere større klubber. Jeg likte veldig godt at han gjorde tre bytter samtidig, på stillingen 1-1 borte mot QPR. Det er verdt å ta sjanser for å få tre poeng og det forstår Lambert.

12. Seks av Chelsea-spillerne løp bort til portugisiske Andre Villas-Boas etter 1-1-målet til Ramires, for å vise at de står bak sin kritiserte manager: José Bosingwa, David Luis, Ramires, Raul Meireles, Ashley Cole og Oriol Romeu. Bosingwa, Luis, Ramires og Raul Meireles snakker portugisisk, mens Romeu ble hentet til Chelsea av Villas-Boas. De fem andre spillerne på banen for Chelsea akkurat da: Petr Cech, John Terry, Frank Lampard, Juan Mata og Fernando Torres. Som jeg ville avsluttet med på Twitter: #justsayin.

13. Mer Wolves, faktisk: Veldig gledelig å se Sylvan Ebanks-Blake score mot Norwich rett før jul. 25-åringen har slitt med skade og begrenset spilletid siden han hjalp Wolves til opprykket med 25 mål (i alle turneringer) sesongen 2008/09. Jeg trodde han kunne bli en virkelig toppspiller, men det toget har vel forlatt perrongen nå.

14. Det er absolutt ingen spillere i Premier Leagues historie jeg har likt bedre enn Steven Gerrard. Den gutten er fenomenalt god til å spille fotball. Blikket hans, pasningene hans – ren magi. Det var klasseforskjell på Liverpool før og etter Gerrards innhopp mot Newcastle.

15. Dere får korrigere meg hvis jeg tar feil, men så vidt jeg vet har Dimitar Berbatov sittet på benken til Manchester United hele sesongen uten å ytre et eneste negativt ord. Bulgareren ble toppscorer forrige sesong, men har akseptert vrakingen og gjort sitt beste hver gang han har fått sjansen. Forbilledlig! Derfor gleder det meg når han nå får både spille og score mål igjen.

16. Det gledet meg selvsagt enda mer at Manchester United tapte for Blackburn. Litt fordi det er United, mest fordi Blackburn jobbet knallhardt og fortjener litt medgang.

17. Sir Alex Ferguson bommer ikke ofte med laguttaket, men gjorde i mine øyne det mot Blackburn. Det ble selvsagt ikke enklere av at han ville straffe Wayne Rooney.

18. John Arne Riise er endelig å finne på Twitter: Følg ham på @RealJohnARiise3 . Pratesjuk er han også, 300 tvitringer på en snau uke er formidabelt. La oss håpe at Morten Gamst Pedersen følger etter.

19. Wayne Rooney topper rankinglisten til Premier Leagues offisielle nettside foran Robin van Persie. Kanskje litt overraskende, med tanke på nederlenderens scoringsform.

20. Steve Kean fikk litt pusterom med seieren til Blackburn mot Manchester United, men det er fortsatt vanskelig å se for seg at han overlever hele sesongen. Samtidig er jeg usikker på hvor attraktiv managerjobben er under det nåværende eierskapet.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger