RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Ellis / AFP

20 tanker om Premier League

Sist oppdatert:
Vi ønsker ikke å støte noen i Stoke, bare så det er sagt.

Velkommen til «20 tanker», en spalte hvor jeg deler mine subjektive tanker om toppdivisjonen i England. Dette er altså ikke en vanlig artikkel.

Denne spalten er tilegnet alle som elsker engelsk fotball og er til for at vi sammen skal diskutere dette temaet. Har du innspill, kan du bruke kommentarfeltet nederst eller sende meg en e-post (Vi ønsker en saklig debatt. Dette er fotball, ikke krig, og andre meninger bør respekteres).

Vi går rett på sak denne gang:

1. Wigan har åtte seirer i ligaen denne sesongen. Disse har kommet mot QPR (august), Sunderland (november), WBA (desember), Bolton (februar), Liverpool, Stoke (begge mars), Manchester United og Arsenal (begge april). Det tok nesten på dagen tre måneder mellom seier nummer én og to, mens det gikk drøyt tre uker mellom seier nummer fem og åtte.

2. Etter den første seieren til Wigan denne sesongen, omtalte jeg deres spisser Victor Moses, Franco di Santo og Hugo Rodallega med rosende ord. Jeg kalte det vel noe sånt som «en trio fulle av finter og finesser». Det er sannelig godt jeg ikke også la til «mål». Franco di Santo har bare scoret fem mål, men er klubbens toppscorer sammen med Jordi Gomez. Moses har fire og Rodallega står med to. Ikke rart klubben kjemper mot nedrykk.

3. I likhet med mange andre som begynte å følge med på engelsk fotball på 80-tallet, har jeg sans for lag som Wolverhampton Wanderers og Queens Park Rangers. Jeg må likevel innrømme at det vil være trist å miste et lag som Wigan, som har spennende, unge spillere, en svært dyktig manager og som er i stand til å slå storlagene oftere enn én gang hvert skuddår.

4. Filmingen til Ashley Young tok jeg for meg i en kommentar mandag, rett nok på et mer generelt grunnlag. Det er langt flere enn han som jukser på denne måten. Gary Neville forklarte fenomenet filming på veldig interessant vis hos Sky Sports nylig. Jeg er ikke enig i alt han sier, men sånn er det i fotball - folk har forskjellige meninger.

Her er vår artikkel og en video av hans opptreden og forklaring på Sky Sports:

5. På denne tiden av året er det selvsagt veldig interessant å se på lagene i bunnen av tabellen. Wolves er fortapt, den saken er klar. Det ser også svært dårlig ut for Blackburn, som trolig må vinne to eller tre av kampene mot Norwich, Tottenham, Wigan og Chelsea for å ha den minste sjanse til å overleve. Jeg vil nesten konkludere med at Blackburn slår følge med Wolves ned. Det er altså mest interessant å se på den tredje nedrykksplassen.

6. Bolton ligger på nedrykksplass nå, men har to kamper til gode på de nærmeste lagene. Deres gjenværende kamper er mot Swansea, Aston Villa, Sunderland, Tottenham, WBA og Stoke. Ikke så dumt program, dette. QPR har to poengs forsprang, men kun fire kamper igjen og disse går mot Tottenham, Chelsea, Stoke og Manchester City.

7. Kanskje like greit å konkludere med at QPR rykker ned sammen med Blackburn og Wolves? Selvfølgelig ikke. Wigan har vist at det er mulig å slå storlagene.

8. Dommer Martin Atkinson blåste liv i debatten om videodømming da han dømte mål til Chelsea mot Tottenham etter en situasjon hvor ballen ikke passerte målstreken i søndagens FA-cupsemifinale. Personlig er jeg tilhenger av videodømming. Dette fungerer utmerket i NHL, hvor man ellers har svært rigide regler. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fungere i fotball, som har flere svært fleksible regler (hands, offside, tilleggstid).

9. Mens det tok Reading 136 år å spille seg opp i toppdivisjonen i England, tyder alt på at klubben bare trenger fire år på å komme tilbake til Premier League. Reading har seks poeng ned til West Ham og tredjeplassen når tre runder gjenstår. Laget topper tabellen til tross for at toppscoreren deres, Adam La Fondre, bare har scoret elleve mål.

10. Norwich hadde åtte strake ligakamper hvor ingen lag scoret mer enn to mål, og bare to ganger på de 18 siste kampene scoret ett av lagene tre mål (ingen scoret mer enn tre). 15 av disse 18 kampene endte enten uavgjort eller med ettmålsseier til ett av lagene. Norwich har vært et nokså stabilt lag, med andre ord, men gjør åpenbart unntak i kampene mot Manchester City. Det ble 1-5 i desember og 1-6 forrige helg.

11. Hvis Manchester City ikke blir ligamester, og det ser dårlig ut, bør spillerne ta en lang kikk på seg selv i speilene på Etihad Stadium. Roberto Mancini rår i mine øyne over den klart beste spillerstallen.

12. Innbytterbenken til Manchester City mot Norwich: Costel Pantiliomon, Micah Richards, Aleksandar Kolarov, James Milner, Adam Johnson, Yaya Touré og Edin Dzeko. Case closed.

13. I Norwich ønsker man for øvrig at Grant Holt får en sjanse på det engelske landslaget før EM. Ingen dum idé, faktisk. Holt har scoret like mange mål for Norwich som Edin Dzeko og Mario Balotelli har gjort for City.

14. David Silva er én målgivende pasning unna sin 20. assist for sesongen. Han topper denne statistikken. Det er likevel veldig langt opp til rekorden på 28, som David Beckham satte da han spilte for Manchester United i sesongen 1999/00.

15. Vi er nok mange som anser Stoke som et tøft lag og har forståelse for at mange storlag sliter mot. Swansea har også fått mye skryt. Tabellen viser faktisk at WBA har tatt like mange poeng så langt. Lørdagens 1-0-seier mot QPR sørget for at Roy Hodgsons lag i praksis er sikret en ny sesong i Premier League.

16. Denne godbiten hadde gått meg hus forbi: Tony Pulis, Stokes manager, slapp i mars unna med førerkortet i behold etter å ha blitt tatt i fartskontroll og pådratt seg nok punkter til at det egentlig skulle inndras. Pulis slapp unna «fordi inndragelse ville forårsake mye negativt for Stoke-on-Trent». Jepp. Jeg trodde det skjedde mye rart i norske domstoler, men denne går nok rett inn på topp 10 hos meg.

Artikkelen er verdt å lese, men jeg kan oppsummere begrunnelsen slik: Pulis ville vært nødt til å ansette privatsjåfør, for han kjører over 100.000 kilometer i året og ser tre kamper hver uke, og privatsjåføren kunne ha sladret til pressen om overganger Pulis forsøker å lande. Dette kunne medført at overganger strandet, at Stoke City presterte dårligere og at innbyggerne i Stoke ville blitt deprimerte.

17. Nummer 16 er så bra, så les heller den én gang til.

18. Det blir spennende å se om Andy Carroll får et løft i Liverpool nå som han i to kamper på rad er blitt matchvinner. Det mentale er viktig i fotball. Vil du ha bevis for at det mentale er viktig i fotball, kan du se på hva som skjedde med Everton etter Sylvain Distins megatabbe i forkant av 1-1-målet for Liverpool på lørdag.

19. Sylvain Distin satt på benken og Phil Jagielka – som har skuffet denne sesongen – var på banen da Everton vant 4-0 mot Sunderland nylig, mens det i FA-cupsemifinalen på lørdag var omvendt. Bytter de plass igjen mot Manchester United, mon tro?

20. Årets største overraskelse i Premier League må vel være Newcastle? Du verden så moro det er å se Hatem Ben Arfa, Papiss Cisse og Demba Ba utfolde seg, selv om også spillere som Yahan Cabaye og Cheick Tioté gjør viktige jobber.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere