20 tanker om Premier League

Foto: Pa Photos

Manchester City og Manchester United rangeres - spiller for spiller.

24.04.12 15:05

For nye lesere: Dette er en nesten-ukentlig spalte hvor jeg kommer med subjektive betraktninger om det som skjer i og rundt Premier League. Dette er altså ikke en vanlig artikkel.

Benytt gjerne kommentarfeltet under artikkelen til å fortelle oss om dine egne synspunkter – bare husk å vis respekt for andre personer og andre meninger.

Ok?

Vi kjører i gang.

1. Det er bare å holde av mandag kveld. Da kan Premier League bli avgjort - forutsatt at Manchester United vinner. Dersom det blir uavgjort eller seier til Manchester City, må gullkampen anses som åpen. City har igjen Newcastle borte og Queens Park Rangers hjemme, mens United har igjen Swansea hjemme og Sunderland borte. Manchester-derbyet har avspark 21.00.

2. Min vurdering av lagene, spiller for spiller i en mulig startellever: Joe Hart er bedre enn David de Gea, Pablo Zabaleta er bedre enn Rafael, Vincent Kompany er bedre enn Rio Ferdinand, Joleon Lescott er bedre enn Jonny Evans, Patrice Evra er bedre enn Gaël Clichy, Paul Scholes er bedre enn Gareth Barry, Yaya Touré er bedre enn Michael Carrick, Antonio Valencia er bedre enn Samir Nasri, David Silva er bedre enn Nani, Wayne Rooney er bedre enn Carlos Tevez og Sergio Agüero er bedre enn Danny Welbeck.

3. Fordel Manchester City, altså, men det betyr ikke alt. Det mest sannsynlige utfallet i tittelkampen er likevel at Manchester United blir seriemester. Hvorfor? Tre poengs forsprang, noe enklere motstand i de to siste kampene og en fenomenal manager.

4.TV 2 imponerer meg med sin dekning av Premier League-kampene. De henter inn spennende (og dyre, antar jeg) eksperter og stiller selv med svært kompetente og engasjerte eksperter. Dette bidrar til interessante diskusjoner og analyser både før, under og etter kampene. Morten Langli er et eksempel på en ekspert som jeg ofte synes trekker fram viktige poenger og som analyserer klokt.

5. Liker fremdeles ikke at jeg må tåle reklame i tillegg til den dyre abonnementsavgiften hos TV 2.

Foto: Nigel Roddis / REUTERS

6. Unge fotballspillere bør kikke nøye på det Yohan Cabaye gjør i forkant av 2-0-målet til Newcastle mot Stoke. Hans pasning i rom, servert til Papiss Cissé, er vidunderlig. Det er faktisk heller ikke så vanskelig som mange tror - som oftest trenger man bare blikk for muligheten. Eller kreativitet, om man vil. Spillerne i moderne fotball holder såpass høyt nivå at jeg synes det er merkelig at vi ikke ser slike gjennombruddspasninger oftere. Greit at feilmarginen er stor, men det er også belønningen.

7. Hadde jeg vært fotballtrener, hadde jeg fokusert mye på slike pasninger og bevegelser på treningsfeltet.

8. Gjennom mitt yrke som sportsjournalist har jeg blitt kjent med mange flotte og inspirerende mennesker. En av dem som har imponert meg mest, er John Arne Riise. Hans mentale styrke er velkjent for de fleste. Den er imponerende. Jeg lar meg også imponere av ydmykheten hans. Han kombinerer ydmykhet med selvtillit på en god måte, sånn jeg opplever det.

9. Derfor gledet det meg veldig at han sto bak seiersmålet til Fulham med sitt strålende frispark rett før slutt, som Philippe Senderos omgjorde til scoring og 2-1-seier mot Wigan.

Foto: Pa Photos/ SCANPIX

10. En som for øvrig skal ha en stor del av æren for at folk har fått et bedre - og mer korrekt - inntrykk av Riise de siste årene, er Jan Kvalheim, som kom inn som rådgiver for John Arne etter alt bråket med Einar Baardsen. Jeg spør av og til Kvalheim om å få intervjue ham om dette, men han takker alltid respektfullt nei. Han vil ikke «ta» æren.

11. Nivået på lagene i Premier League er helt fantastisk. Wigan slår Manchester United og Arsenal, men taper for Fulham. Jeg synes fortsatt at forskjellen på topplagene og gruppen rett under er for stor, men det er i alle fall ikke like ille som i Spania.

12. Lurer på hva Roberto Martinez hadde å si til Wigan-spillerne etter tapet for Fulham. Det blir for dumt om spillere som er gode nok til å slå Arsenal, Manchester United og Liverpool skal rykke ned.

13. Robin van Persie både kunne og burde ha blitt matchvinner for Arsenal mot Chelsea, men uavgjort var likevel et fenomenalt resultat for Arsenal. Mye skal gå galt for at ikke Arsenal ender i Champions League nå.

Foto: Steve Drew/Pa photos

14. Mye har vært sagt og skrevet om Liverpools skuffende Premier League-sesong, men det er vel ikke urimelig å si at Chelseas ligasesong er enda mer skuffende? Chelsea hadde ambisjoner om ligagull og burde i det minste ha vært i nærheten av å oppnå det, men er i stedet nesten 30 poeng unna. Om noen gikk med gullhåp på Liverpools vegne, var det i så fall syltynt og urealistisk.

15. Liverpool har aldri vunnet så få hjemmekamper i toppdivisjonen noensinne. Det året de sist rykket ned (1953/54), hadde de sju seirer på hjemmebane. Denne sesongen står Liverpool med fem, og to forsøk igjen (Fulham og Chelsea) på å tangere 53-54-sesongen.

16. Debatten raser på sosiale medier: Bør Kenny Dalglish få sparken som manager i Liverpool? Jeg mener at svaret bør henge sammen med hvem som var ansvarlig for spillerkjøpene. Var det Damien Comolli og kun Comolli, bør Dalglish få sjansen også neste sesong. Var det både Dalglish og Comolli, eller Dalglish alene, bør han gå av nå.

17. Phil Neal, den mestvinnende spilleren i Liverpools historie, mener at årets sesong må betraktes som en suksess dersom Liverpool vinner FA-cupen og i så fall ender opp med to pokaler. Jeg forstår absolutt tankegangen, selv om målet var å kvalifisere seg til Champions League og det ikke blir nådd. Neal mener at klubben har vist fremgang - og på det punktet er jeg ikke helt enig.

18. Det blir spennende å se hvordan det går når QPR og Chelsea møtes. Da lagene møttes i FA-cupen, slapp de denne vennskapelige gesten før kamp. Jeg synes egentlig det er mer merkverdig at de slapp unna den gang enn at de tvinges til det nå. Ifølge Daily Telegraph kommer QPR og Anton Ferdinand til å bruke mye energi på dette temaet før søndagens kamp.

19.-plassen tilhører Bolton, som tirsdag møter Aston Villa i Birmingham. Bolton har fem kamper igjen, mens de øvrige lagene i bunnen kun har tre. Vinner Bolton på Villa Park, er også Aston Villa for alvor involvert i bunnstriden. Bolton har overkommelige motstandere igjen, mens QPR skal møte både Chelsea og Manchester City. En nøkkelkamp i bunnstriden spilles 7. mai, når Blackburn tar imot Wigan på Ewood Park i nest siste serierunde. Mitt tips nå: Blackburn og QPR slår følge med Wolves ned.

20. Alle har vel fått med seg at Tottenham Hotspur har sprukket som en ballong etter 5-0-seieren mot Newcastle 11. februar. På de ni etterfølgende seriekampene har Tottenham én seier, tre uavgjort og fem tap. Seks poeng, altså. Det er nest dårligst i Premier League i denne perioden. Bare Wolves har vært svakere med sine to poeng (på elleve kamper).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: 20 tanker om Premier League

Mest lest på Sport

Annonsebilag