RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty / All Over Press

20 tanker om Premier League

Sist oppdatert:
Steven Gerrard har stilt opp på noe spesielt. Sjekk hva.

Takk for at du har valgt å klikke deg inn på min uhøytidelige spalte. Dette er ikke en ordinær, objektiv artikkel, men subjektiv synsing og lite alvor.

Som en straff liten gave for at du leser denne spalten, deler jeg herved spillelisten 100 Great Ballads med deg. Den holdt meg med selskap gjennom produksjonen av ukens utgave.

Mens du nyter god musikk, eller beslutningen om å droppe denne patetiske spillelisten, kan vi gå over til det vi er mest interessert i:

1. Faste lesere av denne spalten vet at jeg ikke er noen fan av John Terry. Det var likevel vondt å se Chelseas bauta ligge med store smerter i gresset etter en uheldig episode hvor Ramires fikk Luis Suarez til å falle inn i Terry. Nyhetene fra London forteller at det heldigvis ikke ser ut til å bli et langt skadefravær for Terry. Han er trolig tilbake før nyttår.

Get Adobe Flash player

2. Det er vanskelig ikke å bli imponert av fotballspilleren Luis Suarez, som nok en gang var strålende for Liverpool. Jeg la ikke merke til det umiddelbart, men TV-reprisene viste med all tydelighet at scoringen hans mot Chelsea ikke burde ha blitt godkjent. Han ga Ramires en real dytt der.

3. En tittel i The Independent: «Hernandez replaces Solskjaer as supersub». Artikkelen tar for seg litt av historikken til innbytterne i Premier League og sammenligner også Hernandez med en annen superreserve i Manchester; Citys Edin Dzeko.

Her kommer faktisk meksikaneren til kort, selv om hans enorme fart gjør ham til den perfekte innbytter når motstandernes forsvarsbein begynner å bli trøtte. Hernandez har scoret åtte mål på 27 innhopp i ligaen, mens Dzeko er enda råere med elleve mål på 22 innhopp.

Selv statistikken til David Fairclough – den originale superreserven i engelsk fotball – blekner mot Dzekos tall. Den liverpoolfødte rødtoppen scoret 18 mål på 62 innhopp for Liverpool. Han var jo en av Englands beste spisser, men kom som regel til kort når han måtte konkurrere med spisser som Kevin Keegan, John Toshack, Kenny Dalglish og Ian Rush om spilletid.

4. Onsdag kan Steven Gerrard få sin landskamp nummer 100 for England, hvis ikke smellen han fikk i kneet mot Chelsea stopper ham. Chris Bascombe i Daily Telegraph er en av de journalistene som kjenner ham best og har skrevet en flott artikkel. Det er virkelig synd at han ble misbrukt på høyre og venstre kant av midtbanen da han var på sitt aller beste, mellom 2004 og 2008.

5. Daily Mail er Englands største avis og har nok ikke blitt det helt uten grunn. Deres rekonstruksjon av et berømt bilde som Bobby Moore stilte opp på i 1973, er skikkelig stilig. Denne gang er det Steven Gerrard som stiller opp. I anledning sin landskamp nummer 100 har han tatt med seg avisen til sin gamle barneskole i Huyton.

Her ser du bildene av både Gerrard og Moore.

6. Når vi først er innom landslaget. La oss hylle Leon Osman, som i en alder av 31 år kan få sin debut for England i onsdagens landskamp i Stockholm. Evertons trofaste midtbanesliter debuterte sent også på klubblaget (som 21-åring) og var ikke fast der før han nådde 23 år.

Get Adobe Flash player

7. FC Football viste noen herlige TV-bilder denne helgen. Ikke minst av at Wayne Rooney sprutet vann på Ashley Young da sistnevnte lå i gresset og fikk behandling. Som deres gjest Asbjørn Slettemark – som selv er Manchester United-fan – påpekte, får man inntrykk av at ikke engang Rooney tror på lagkameraten når han stuper i gresset.

8. En stor lettelse å se Mark Schwarzer redde straffesparket til Mikel Arteta da Arsenal helt feilaktig fikk straffespark på overtid i møtet med Fulham. Kampen endte 3-3.

9. The Independents Jon Culley skriver godt i sitt referat fra kampen til Queens Park Rangers mot Stoke, som endte med 1-0-tap: «Hvis Mark Hughes ikke bare hadde én kamp igjen på å redde jobben før forrige hjemmekamp med QPR, er det vanskelig å se for seg at han ikke er i den posisjonen nå». Min oversettelse er ikke like elegant, men poenget er det samme: Hughes tåler neppe et tap i neste kamp.

10. Neste kamp for QPR er hjemme mot Southampton, som også jobber i kraftig motvind.

11. I forrige spalte kritiserte jeg William Gallas. Petter Myhre tok opp samme mann som tema før Tottenhams møte med Manchester City søndag ettermiddag. Myhre hadde funnet fram levende bilder av en rekke Gallas-blemmer, som med stor kraft tydeliggjorde viste hvilket svakt punkt han er i Spurs.

12. Roberto Mancini rår over mange klassespillere i Manchester City. Den viktigste er David Silva, som bare startet halvparten av de ti første ligakampene. Han er friskmeldt nå og startet for sjette gang denne sesongen da City snudde 0-1 til seier 2-1 mot Tottenham. Silva holdt ikke bare hele kampen – han bidro til å avgjøre den med en herlig lobbpasning fram til tidligere nevnte Dzeko, som på mesterlig vis satte inn seiersmålet med en halvvolley.

13. En artig episode jeg trodde var fra samme kamp, men som var i Europa League. Etter en Tottenham-scoring, feiret manager André Villas-Boas alene. Han insisterte faktisk på å feire alene. Han insisterte faktisk ganske sterkt. Det fikk treneren Luis Martins merke.

14. «Den mest naturlige målscoreren som har vokst fram i Everton på mange år», ble det skrevet om Michael Branch i et kampprogram på Goodison Park i 1996. Han var 17 år og ble av den grunn sammenlignet med to andre tenåringssensasjoner i samme by; Robbie Fowler og Michael Owen.

I forrige uke fikk Michael Branch en sjuårskontrakt med Walton, et fengsel i Liverpool. Politiet overvåket ham da han overrakte tre kilo amfetamin til en annen mann på en parkeringsplass i Liverpool og fant litt senere et kilo kokain i leiligheten hans.

Branch, som Wayne Rooney hadde plakat av på rommet sitt da Manchester United-stjernen var 10 år gammel, erkjente straffskyld og godtok dommen. Dette er en trist historie om hvor tøft livet kan være for mennesker som satser alt på en fotballkarriere uten å lykkes. Branch, som nå er 34 år, la opp i en alder av 27 år etter at karrieren hadde gått gradvis nedover i mange år.

15.Alle utenfor India vet at Sam Allardyce er en dyktig manager. Så langt har han med sin rutine og kløkt ledet West Ham til fem seirer og poeng i åtte av elleve kamper i klubbens comeback på øverste nivå. Det holder til sjetteplass. Oppsiktsvekkende sterkt!

West Ham er nå nest best i London. Vel så imponerende er det faktum at London har fem lag blant de ni beste i Premier League: Chelsea, West Ham, Arsenal, Tottenham og Fulham.

16. Manchester United har tapt eller ligget under i sju av sine elleve første kamper. Denne gang ledet Aston Villa 2-0, men United tok likevel alle poengene. Utrolig nok har United vunnet ni av elleve så langt. Det er vel ingen overdrivelse å si at United så langt har imponert mer med poengsankingen enn spillet.

Manchester Uniteds elleve første kamper:
Everton – tapte 0-1
Fulham – lå under 0-1, vant 3-2
Southampton – lå under 0-1 og 1-2, vant 3-2
Wigan – vant 4-0
Liverpool – lå under 0-1, vant 2-1
Tottenham – tapte 2-3
Stoke – lå under 0-1, vant 4-2
Chelsea – mistet 2-0-ledelse, vant likevel 3-2
Arsenal – vant 2-1
Aston Villa – lå under 0-2, vant 3-2

17.Noen tall: Manchester City er eneste lag med 0 i tapskolonnen, Manchester United er mest målfarlig med sitt snitt på 2,64 mål per kamp, alle lag har sluppet inn et tosifret antall baklengsmål og Wigan (6-5), Tottenham (9-8) og Manchester United (15-12) har tatt flere poeng på bortebane enn hjemmebane.

18. Dimitar Berbatov (0,71), Robin van Persie (0,73) og Luis Suarez (0,73) er de eneste spillerne med et snitt på over 0,7 mål per kamp. Går vi ned på spilleminutter, har Berbatov scoret hvert 117. minutt for Fulham (5 på 7 kamper), van Persie hvert 106. minutt for Manchester United (8 på 11 kamper) og Suarez hvert 124. minutt for Liverpool (8 på 11 kamper).

19. Jeg nevnte West Ham tidligere, men må tilbake til Øst-London en tur til. Kevin Nolan fortjener ros. Han leverte 12 mål på nest øverste nivå i fjor, men scorer faktisk enda hyppigere så langt denne sesongen. Nolan har scoret fem mål så langt. Det er sterkt. Han trives åpenbart i den fremskutte midtbanerollen Allardyce har satt ham i.

20. Jeg lar denne stå åpen. Kan ikke heller du som leser dette komme med en tanke om Premier League? Gjerne noe som er litt morsomt, interessant eller oppsiktsvekkende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere