*Nettavisen* Sport.

20 tanker om Premier League

Foto: Ian Knigton / AFP / NTB scanpix

Begynner presset å bli for stort, Arséne Wenger?

27.11.12 12:32

Velkommen inn til denne uhøytidelige spalten som publiseres hver tirsdag etter at det er spilt en runde i Premier League. Her er det synsing og subjektivitet som får plass – objektiviteten er lagt til side fram til neste artikkel skal skrives.

Faste lesere vet at jeg liker å trekke inn musikk. Ettersom det ble i overkant mykt forrige gang, har jeg gått til den andre enden av skalaen denne gang – både i tankene og musikken.

Dropkick Murphy’s er et band som fortjener mer oppmerksomhet og som snart spiller på Rockefeller i Oslo. De sørger nok for at jeg er våken og aggressiv mens de følgende ordene skrives.

HTML EMBED

1. Chelsea har vært på mange avisforsider den siste uka, men dessverre ikke på en positiv måte. Klubben er blitt kritisert for å sparke Roberto Di Matteo, og faktisk regelrett skjelt ut for sin opptreden i forbindelse med rasismeanklagene den rettet mot dommeren Mark Clattenburg. Det er ingen tvil om at Chelsea har fått et omdømmeproblem. Jeg er heller ikke i tvil om at det er fortjent.

2. Jeg var kritisk mot Liverpool og Luis Suarez i fjor, og det ble forsterket av at jeg var liverpoolfan. Hadde jeg vært Chelsea-fan, hadde jeg vært rasende. Det som skjer der, er mye verre. John Terry har skjemt ut både seg selv og dermed også klubben, flere ganger. Eieren, Roman Abramovitsj, har brukt ni managere på ni år, til tross for at klubben har vunnet tolv trofeer. Oppførselen på banen har også vært skandaløs, både overfor Clattenburg og tidligere overfor Anders Frisk og Tom Henning Øvrebø.

3. Oppførselen til Chelsea-fansen var litt overraskende i Rafael Benitez’ første kamp. Det var ikke overraskende at en del skulle protestere, men omfanget var større enn ventet. Hva nå? Fans pleier å snu omtrent på sekundet – nå vil disse supporterne fremstå som hyklerske hvis de senere aksepterer Benitez.

4. Hva skal man si om West Ham-fansen, da? Usmakelig. Frastøtende. Jeg husker ikke om jeg skrev det i Luis Suarez-kommentaren min i februar eller om jeg skrev det på Twitter eller Facebook eller i en e-post, men jeg advarte mot dette da Liverpool i fjor ikke tok skikkelig avstand fra rasisme i frykt for å fremmedgjøre Suarez. Alle klubber og alle idrettsutøvere må ta ordentlig avstand fra denne styggedommen, ellers sprer det seg. Det ser vi dessverre på engelske fotballstadion nå.

5. Steve Clarke var kjent som en dyktig assistentmanager, men en som ikke passet i sjefsjobben. Hvor feil er det? Vel, nå er han den første manageren i West Bromwich som har ledet laget til fire strake ligaseirer siden Ron Atkinson gjorde det i 1980.

6. Arsène Wenger begynner nok å merke presset nå. Han har alltid hatt støtte fra eiersiden, men det er neppe noen i Arsenal som synes det er greit å ligge seks poeng bak WBA når én tredjedel av sesongen er ferdigspilt.

Wenger har vist temperament før, men jeg kan ikke huske å ha sett ham så tydelig i forsvarsposisjon som nå. Denne reportasjen er verdt å få med seg:

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('w25k5bkha78a1l1yvl8jymkgg', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', '13iuvsy7tp5991bk3g6l3b69p8', 468, 464, 'perfw25k5bkha78a1l1yvl8jymkgg-13iuvsy7tp5991bk3g6l3b69p8', 'eplayer14');

7. Mange av dere kjenner sikkert til nettsiden Norsk og internasjonal fotballstatistikk, www.nifs.no. Den er veldig fin dersom man er på utkikk etter tabeller, resultater og lagoppstillinger. Ikke minst er den nyttig dersom man ønsker å se hvordan en tabell så ut på et bestemt tidspunkt. Et nyttig verktøy for oss journalister, med andre ord.

Der ser man for eksempel at Bolton, Wigan og Blackburn lå på nedrykksplass etter 13 runder forrige sesong. To av dem rykket ned. Det bør skremme Aston Villa, Reading og QPR nå.

Man ser også at det også i fjor var kun ett lag som var ubeseiret etter 13 runder. Hvilket lag? Det samme som denne sesongen: Manchester City.

8. Liam Ridgewell i West Bromwich Albion sikret seg i helgen en nominasjon til vår Oscar. Denne spalten har jo satt seg som mål å kåre sesongens beste skuespiller. 28-åringen, som har holdt seg i Birmingham-området hele karrieren, bidro til å sikre WBA seieren da han skaffet straffesparket som Romelu Lukaku satte i mål til 3-1 mot Sunderland.

9. Ali Al-Habsi har skapt seg et solid rykte i England, men den tidligere Lyn-keeperen gjør nok litt for mange tabber til at storklubbene ringer ned Wigan-manager Roberto Martinez. Denne helgen leverte han en brøler av det enorme slaget, da han sto på streken og bommet på ballen som kom dalende ned fra himmelen, slik at den traff ham i skulderen og gikk i mål.

10. Vi har en Norwich-supporter i Nettavisen. Ikke i sportsredaksjonen, selvsagt, der har jo folk peiling, men i IT-avdelingen. Før helgens kamp advarte jeg ham om at Everton nok ville bli for tøff motstand. Evertons største styrke er at laget aldri undervurderer motstanderen, men alltid gir 100 prosent. Vel, Norwich klarte å ta ett poeng til tross for at Everton tok ledelsen. Det er sterkt. Sebastien Bassong headet inn 1-1 i sluttminuttene. Etterpå ble han utsatt for rasistisk hets på Twitter. Det er for mange idioter på denne kloden. Jeg synes Erlend Loe skrev det veldig bra i «Naiv.Super»: Perspektiv er noe man burde kunne få kjøpt på flaske og satt intravenøst.

11. Steve Clarke har jeg allerede nevnt. Det gleder meg også at en kar Chris Hughton (Norwich) leverer såpass gode resultater som manager. Begge har nok blitt forbigått oftere enn fortjent. Dette er talentfulle ledere. Både Hughton og Clarke var for øvrig høyrebacker da de spilte selv – er høyrebacker smartere enn andre?

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('w25k5bkha78a1l1yvl8jymkgg', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', 'm91eo6bjml31lfauwl30g8sk', 468, 464, 'perfw25k5bkha78a1l1yvl8jymkgg-m91eo6bjml31lfauwl30g8sk', 'eplayer14');

12. Det er jo ofte slik at man får et forhold til et lag som ikke er ens eget favorittlag. Blir man gammel nok, kan dette bli mange lag. I tillegg er det noen som mener hører hjemme i toppdivisjonen på grunn av størrelse eller historikk eller rivalisering.

Her er de 20 lagene jeg skulle ønske var i Premier League: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Chelsea, Everton, Fulham, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Newcastle United, Norwich City, Nottingham Forest, Southampton, Sunderland, Tottenham Hotspur, West Ham United, Wolverhampton Wanderers.

13. QPR hentet om lag tolv spillere i sommer, og nå er Harry Redknapp på plass i god tid før januarvinduet åpner. Mon tro om ikke londonklubben vil snuse på 20-tallet når det neste vinduet nærmer seg stengetid. Det er godt å ha «Harry Houdini» tilbake!

14. Leighton Baines er kanskje ligaens mest underholdende back.

15. Her er den spilleren jeg liker best i hver av de 20 klubbene, med et stikkord som hinter lett om hvorfor i parentes: Santi Cazorla (Arsenal, tryllekunstner), Darren Bent (Aston Villa, naturtalent), Eden Hazard (Chelsea, luring), Leighton Baines (Everton, offensiv), John Arne Riise (Fulham, innstilling), Steven Gerrard (Liverpool, komplett), David Silva (Manchester City, uforutsigbar), Javier Hernandez (Manchester United, klager ikke), Hatem Ben Arfa (Newcastle, morsom), Wes Hoolahan (Norwich) (navnet taler for seg), Junior Hoilett (QPR, talentfull), Jason Roberts (Reading, intelligent), Rickie Lambert (Southampton, sent gjennombrudd), liker ingen i Stoke, Adam Johnson (Sunderland, underholdende), Pablo Hernandez (Swansea, undervurdert), Jermain Defoe (Tottenham, giftig), Youssouf Mulumbu (West Bromwich, drivkraft), Kevin Nolan (West Ham, teft), Ali Al-Habsi (Wigan, rekkevidde).

16. En av fjorårets store åpenbaringer var Yohan Cabaye i Newcastle. En herlig spiller! Nå er han ute med skade i flere uker. Franskmannen undergikk en operasjon i Paris denne uka. Newcastle har så langt ikke vunnet uten Cabaye. Det ble 1-2 hjemme mot Swansea, 1-1 hjemme mot Maritimo i Europa League og 0-2 borte mot Southampton nå sist. I sistnevnte kamp manglet for så vidt også viktige menn som Fabricio Coloccini og Hatem Ben Arfa.

Newcastle er tilbake på jorden denne sesongen, det er helt sikkert. 14.-plass så langt.

17. Disse lagene byr på flest mål for og imot per kamp: 1. Manchester United og Southampton (50), 3. Fulham (48), 4. Tottenham (45), 5. Everton (40).

18. Disse lagene byr på færrest mål både for og imot per kamp: 1. Stoke (22), 2. Sunderland (28), 3. Norwich (29), 4. West Ham (31), 5. Newcastle og Aston Villa (32)

19. En av denne spaltens faste lesere har sendt meg en e-post med en tanke jeg støtter: Det har gått inflasjon i å ha ett minutts stillhet eller applaus før kampene. Når to lag møtes til en kamp, er det mange mennesker som har spilt i disse klubbene før dagens gjeng. Sjansen for at en tidligere spiller eller leder har gått bort, er rimelig stor.

20. Avslutter med noen rosende ord om Brede Hangeland, som sist helg sonet karantene på grunn av rødt kort. Han ba dommeren om unnskyldning etter taklingen som sørget for at han fikk marsjordre. Hangeland er en klok og respektfull mann og bør med sin voksne oppførsel være et forbilde for de som skal være forbilder (andre spillere, altså). Respekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.