*Nettavisen* Sport.

20 tanker om Premier League

Foto: Laurence Griffiths / Getty / All Over Press

Hva i all verden er det Chelsea driver med?

05.02.13 14:17

Dere kjenner drillen: Dette er ikke en vanlig artikkel hvor journalisten skriver objektivt, men en uhøytidelig spalte hvor jeg slipper meg løs og sparker ballen mot både nettmasker og motspillere.

Det er lov å sparke ballen tilbake. Sikt i så fall helst på magen min, ikke skrittet eller ansiktet.

Denne gang skal vi virkelig kose oss her.

Jeg lovte tidligere i 2013 å fokusere mer på Everton og Tottenham og akter å holde dette løftet. I tillegg må jeg jo mene litt om Liverpool, ettersom det gjør så mange mennesker forbanna. Det er helt i orden om folk blir sint, og la det gjerne gå ut over meg, men vi i Nettavisen foretrekker at leserne viser hverandre respekt i kommentarfeltene.

Folkeskikk, vet dere. En fin ting. En fin ting som passer utmerket også i fotballens vidunderlige verden.

Nå som premissene er etablert, går vi over til det dere kom for å få: 20 tanker om Premier League.

1. La oss starte med noe vi kan være stolte av: Da Fulhams norske kaptein Brede Hangeland måtte ut i pausen i lørdagens kamp mot Manchester United, valgte manager Martin Jol å gi kapteinsbindet til en annen nordmann: John Arne Riise.

Det er kortere vei fra Sibir til Las Vegas enn man skulle tro. Riise ble holdt ute av laget en kort stund, men Jol virker å ha tatt til fornuften og setter igjen opp landskamprekordholderen (dette er muligens ny personlig rekord i lengde på et ord jeg har brukt i en artikkel) som venstreback når han tar ut laget. Det er veldig gledelig. Riise er fremdeles en av ligaens beste venstrebacker og definitivt på et høyere nivå enn alternativene til Jol.

Riise var for øvrig en av mange som fulgte Nettavisens livedekning på «Deadline Day». Moro!

Vi takker for tilliten med denne videoen av hvert eneste mål han scoret for Liverpool:

HTML EMBED

2. Deadline Day er jo en høytidsstund for oss fotballfans, selv om 31. januar i år ikke helt levde opp til forventningene om man ser bort fra Peter Odemwingies hederlige innsats som kveldens klovn. Til gjengjeld tar Leeds’ manager Neil Warnock oss med bak kulissene i sin ukentlige spalte i The Independent. Dette er godt lesestoff.

Nå blir det så mye lesestoff på dere her at dere nesten må få litt musikk også:

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("415de678-6d60-4876-9cfd-e3924a2bccaf", true);} catch (err) {}

3. Victor Anichebe scoret et flott 1-1-mål for Everton mot Aston Villa. Han brukte rå styrke, frekk smartness og god presisjon i den situasjonen. Ettersom Nikica Jelavic ikke lenger husker hvordan et mål ser ut, har Anichebe fått sjansen og ser ut til å sette pris på den. Ciaran Clark klarte ikke å stoppe Anichebe, til tross for at han tilsynelatende sto riktig posisjonert og skulle hatt kontroll. Hadde ikke Anichebe scoret, burde han fått straffespark, for Clark hadde et skikkelig brytetak på Everton-spissen.

4. Everton-fansen var nok godt fornøyd med at overgangsvinduet stengte uten at Marouane Fellaini ble solgt. Belgieren har blitt koblet til større klubber hele sesongen, og mange fryktet nok at han ville bli solgt da Leroy Fer var på vei inn. Men Fer besto ikke legesjekken, Fellaini ble værende og Fellaini skaffet merseysideblåtrøyene ett poeng med sin redusering til 2-3 og utligning til 3-3 på overtid mot Aston Villa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Clive Brunskill / Getty / All Over Press

5. Peter Odemwingie bør enten sparke rådgiverne sine eller begynne å lytte til dem. Spissen trodde han kunne presse West Bromwich til å selge ham til Queens Park Rangers, men ble sittende som et fjols i bilen utenfor Loftus Road. Nå måtte han kjøre hjem til en svært forbannet klubbledelse i WBA.

- Det var hysterisk morsomt å se på, men samtidig pinlig for ham. Veldig pinlig, sa Robbie Fowler, som var gjest hos TV 2 Premier League denne helgen.

WBA-fansens reaksjon var kort og nådeløs: «Odemwingie out» sto det på bannere i helgen. På Nettavisen-sportens Facebook-side finner dere et av de morsomste bildene fra Deadline Day.

6. Robbie Fowler er en av mine desiderte favorittspillere gjennom alle tider. Han var utrolig nok ikke fast på England da han var på sitt aller beste, helt i starten av 20-årene, og et par sesonger der mener jeg han kanskje var verdens aller beste spiss. Fowler scoret 31 mål sesongen 1994/95, 36 mål i 1995/96 og 31 mål sesongen 1996/97.

Han skjøt like godt med begge bein og scoret overraskende ofte med pannebrasken også. Se og nyt:

HTML EMBED

7. Har du spilt Football Manager, har du sannsynligvis hatt Moussa Sissoko på laget ditt. Alan Pardew spiller Football Manager med Newcastle United og regelen er at han kun får lov til å kjøpe franskmenn. Det er sikkert ubehagelig for en manager som for noen år siden kritiserte Arsenal og Arsène Wenger for å kjøpe for mye fransk og for lite engelsk, men Pardew klarer seg greit. Nevnte Sissoko ble matchvinner med et velkontrollert skudd fra 18 meter like før slutt i lørdagens kamp mot Chelsea.

Hva førsteinntrykk angår, etterlatte Sissoko et bunnsolid et.

8. Frank Lampard er blitt symptomet på hva som er galt med Chelsea. Veteranen, lederen, og målscoreren er inne i siste år av kontrakten og Chelsea vil ikke forlenge, selv om han lørdag scoret sitt tiende ligamål for sesongen og har scoret minst ti mål i ti sesonger på rad.

Slike legender skal få velge selv hvor lenge de spiller for en klubb – de skal ikke presses ut. Chelsea-ledelsen viser manglende forståelse for lagbygging og manglende respekt for sine ansatte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Thomas / Getty / All Over Press

9. Chelsea viser manglende forståelse for økonomi også, men på akkurat dette feltet kan Roman Abramovitsj skylde på at han gir blanke i hvor mye penger klubben taper. Faktum er i alle fall at Chelsea og Manchester City foreløpig ikke holder seg innenfor reglene til Financial Fair Play (FFP), som skal tre i kraft fra og med neste sesong.

I løpet av kort tid må disse lagene enten øke inntektssiden kraftig eller redusere utgiftssiden kraftig.

10. Når Manchester United først har kjøpt David De Gea, en av verdens mest lovende keepere, gjør sir Alex Ferguson rett i å bruke ham. Skal han utvikle seg videre og nå det enorme potensialet han har, må ha få regelmessig spilletid.

Det jeg imidlertid lurer på, er om han noen gang vil bli god nok i feltarbeidet til å takle Premier League så godt som en klubb som United skal og må forlange, eller om han etter hvert vil bli solgt tilbake til Spania.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jamie McDonald / Getty / All Over Press

11. Dette punktet glemte jeg opprinnelig. Hva skal jeg skrive om her? Vel, denne artikkelen i Daily Mail er interessant. Paul Scholes ble koblet til managerjobben i Oldham. Han har utvilsomt et godt fotballhode, men er han ikke litt for pressesky til å trives i en sånn jobb?

12. Lewis Holtby ser ut til å være en god forsterkning for Tottenham. Og billig, ikke minst. Jeg er likevel overrasket over at vaktmesteren på White Hart Lane ikke måtte skru opp et par navneskilt til etter at overgangsvinduet stengte. Hvor ble det av spissen? Hvor ble det av Joao Moutinho? Jeg vil ha Joao Moutinho til Premier League! Spiller ingen rolle hvilken klubb som kjøper ham, bare det er en i Premier League som ikke heter Stoke.

13. Nå måtte Jermain Defoe byttes ut i helgen, etter at han pådro seg en skade i ankelen. Spurs håper selvsagt å få ham tilbake raskt, men foreløpige prognoser lander på minst tre uker, mest sannsynlig mer, borte fra gressmattene. Emmanuel Adebayor er på vei tilbake, og Harry Kanes utlån i Norwich er over, men det er likevel oppsiktsvekkende tynt i angrepsrekken til Tottenham.

14. «Det der står det respekt av!» tenkte jeg da jeg så Daniel Sturridge score for Liverpool mot Manchester City søndag. Skuddet var fenomenalt, det var helt rått, men jeg snakker om at han unnlot å feire scoringen mot sin tidligere klubb. En fin gest.

Litt senere i samme kamp filmer han i et forsøk på å få straffespark. Ja, motspilleren er borti beinet hans, men Sturridge kaster seg. Selv Liverpool-ikonet Robbie Fowler konstaterte dette hos TV 2.

hvor ble det av respekten for gamleklubben? Det var greit å vise respekt da det kostet null og niks? Ordboka beskriver en hykler som en «falsk, skinnhellig person». Det er vel ikke direkte upassende her. Hvis en spiller skal være respektløs, får han være mann nok til å stå for det.

På den andre siden skal Liverpool ha ros for innsatsen mot Manchester City. Anfieldklubben var det klart beste laget, i mine øyne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Powell / Getty / All Over Press

15. Det ble store protester fra Manchester-leiren etter scoringen til Sturridge. Hjemmelaget ville ha frispark til Edin Dzeko etter en duell med Daniel Agger, men dommeren vinket spillet videre. Dzeko virket mer snurt enn skadd, men ble liggende. I City mener man at dommeren burde ha stoppet angrepet eller at Liverpool burde ha spilt ut ballen, men dette er bare tull.

Dzeko ble liggende nede i et fånyttes håp om at angrepet til Liverpool skulle stanses, ikke fordi han var skadd. Han reiste seg så fort ballen lå i mål. Nevnte jeg at det var et fenomenalt skudd av Sturridge? Det gjør ikke noe, det fortjener å nevnes igjen.

Steven Gerrards mål var ikke så verst, det heller. Det var av den typen hvor du «vet» allerede før han berører ballen at han kommer til å score. Litt den samme følelsen som jeg fikk da han scoret mot Olympiakos i siste gruppespillkamp på vei mot Champions League-triumfen for noen år siden.

16. Daniel Sturridge og Edin Dzeko er likevel som skolegutter å regne sammenlignet med Goran Popov i West Bromwich Albion. Makedoneren ble utvist like etter pause, på stillingen 0-0 mot Tottenham, etter at han spyttet mot Kyle Walker. En virkelig avskyelig handling.

Popov mister tre kamper og en uendelig mengde anseelse. I tillegg må han forklare seg for manager Steve Clarke, som har varslet at dette også blir en disiplinærsak internt.

Som om ikke dette var nok, må Clarke og West Bromwich også ta en prat med Jonas Olsson, etter at svensken både gjorde en obskøn bevegelse og spyttet mot WBA-fansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jamie McDonald / Getty / All Over Press

17. Sporten er på ville veier. Det er vanskelig å konkludere annerledes. Etikk og moral har blitt liggende usynlig på fotballens bord, under duken av pundsedler og glansbilder, under champagneglassene. Spillerne gis for mye penger og for lite skolegang.

Jeg synes supporterne burde organisere seg og streike for å få ned prisene på både billetter og supportereffekter. Ta fotballen tilbake fra over- og middelklassen og gi den tilbake til arbeiderklassen. Spillerne klarer seg fint med 50 prosent av dagens lønninger. Kanskje avstanden mellom superstjernene og folket da blir redusert såpass mye at folkeskikken kan rekke ut hendene og nå fram til begge leire.

18. Andy Carroll er omsider tilbake på banen for West Ham. Han fikk et kvarters innhopp i 1-3-tapet mot Fulham forrige onsdag, før han spilte hele kampen og ble matchvinner i 1-0-seieren mot Swansea. Dette var hans første mål siden november og bare hans andre for West Ham. Jeg sitter med en følelse av at han kommer til å score en del mål før sesongen tar slutt.

19. Det er morsomt å sammenligne Theo Walcott med Thierry Henry. Franskmannen startet også som ving før han ble omskolert til ren spiss. Henry scoret 24 mål på 60 kamper den siste sesongen før han fylte 24 år (han har bursdag i august). Walcott fyller 24 i mars og står med 18 mål på 31 kamper så langt. Det gir faktisk Walcott et bedre snitt enn Henry, med 0,58 mål per kamp mot Henrys 0,4 (Her har jeg tatt med alle målene, både serie-, cup- og landskamper).

Henrys snitt året før dette var 0,54.

20. Farvel, Mario Balotelli! Du vil bli savnet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.