*Nettavisen* Sport.

20 tanker om Premier League

Foto: Martin Rickett / PA Photos / NTB scanpix

Roberto Mancini er rasende. Forståelig nok.

12.02.13 17:19

Takk for at du har klikket deg inn hit, inn til denne uhøytidelige spalten om den engelske toppdivisjonen. Faste lesere kjenner opplegget nå, men vi gjentar det i tilfellet vi har fått noen nye lesere:

Dette er ikke objektiv journalistikk. Dette er subjektiv synsing. Dette er ikke alvor. Dette er fotball. Dette er underholdning.

Vi starter med det mest åpenbare.

1. Gratulerer med ligagullet, Manchester United. Dette er avgjort. Sir Alex Ferguson vinner Premier League for 13. gang på 21 sesonger. Dette blir deres 20. ligatittel totalt. Det er 36 poeng igjen å kjempe om og City befinner seg 12 bak serieleder Manchester United.

Spenningen handler nå om hvem som får de tre andre Champions League-plassene og om hvem som rykker ned.

2. Personlig tror jeg Manchester City, Chelsea og Arsenal tar disse tre plassene. Tottenham ligger på en av disse plassene nå, men fremstår litt for avhengig av Gareth Bale til at jeg har tro på White Hart Lane-laget.

Det hadde vært moro om Everton klarte det, men uten en skikkelig målscorer på topp ser det vanskelig ut. Det laget viste av forsvarsspill mot United, holder heller ikke til å ta poeng mot mange topplag.

3. Arsenal puster nok lettet ut, etter at det viste seg at skaden til Jack Wilshere ikke er alvorlig. Den unge og viktige midtbanemannen blir trolig spart i kommende helgs FA-cuprunde, men ventes etter rapportene å kunne spille mot Bayern München i Champions League neste uke.

Hadde Wilsheres skade vært alvorlig, ville jeg nok ha tippet at Tottenham blir å finne over Arsenal i mai.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Yates / AFP / NTB scanpix

4. Dette må vel nevnes, for å unngå kjeft i kommentarfeltet: Ryan Giggs har scoret mål i samtlige 21 Premier League-sesonger. Det er en vanvittig prestasjon. En gang i tiden var Giggs en av mine absolutte favorittspillere, selv om han spilte for United. Han var så elegant, han var så god, han var så reflektert i intervjuer. Han var så kåt på kona til broren, også, dessverre, og derfor er statusen som favoritt fortid og ikke nåtid.

5. Frisparkteknikken til Gareth Bale er verdt å studere nøye. Han ser ut som en ballettdanser i tilløpet, der han løper på tærne bort til ballen for å sikre det treffpunktet og den treffvinkelen han ønsker. Mot Newcastle lyktes han tidlig. Ballen fikk en fascinerende bane på vei mot nettmaskene.

6. Den 23 år gamle waliseren har scoret i tre ligakamper på rad og står bokført med 19 mål på 25 kamper, om vi inkluderer cup- og landskamper i tillegg. Siden midten av november har Bale scoret ti mål på elleve ligakamper.

7. Det kommer ofte en utfordring med på kjøpet når du klarer å hente inn spillere gjennom å gi dem skyhøy lønn. Emmanuel Adebayor er et godt eksempel.

Han har rett nok gått ned i lønn for å få spille fotballkamper regelmessig, ettersom lønna var enda høyere i Manchester City, men han fremstår ikke som veldig motivert når han bruker fem dager på å komme tilbake til London etter afrikamesterskapet.

Tottenham måtte hente ham i et privatfly for at han skulle rekke neste kamp, selv om den kom seks dager etter at Togo ble slått ut. Manager André Villas-Boas har ifølge Daily Mail gitt togoleseren to ukelønner i bot. Det tilsvarer om lag halvannen million kroner.

8. Det å ytre meninger kan være en ubehagelig øvelse. Gjør man det ofte nok, kan det bli som en labyrint. Etter en stund risikerer man å støte på tidligere ytringer som nå kommer motsatt vei. I 2006 kritiserte Alan Pardew sin kollega Arsène Wenger i Arsenal fordi franskmannen ikke brukte nok engelske spillere.

Newcastles tropp mot Tottenham lørdag hadde denne startelleveren: Tim Krul (Nederland) - Mathieu Debuchy (Frankrike), Fabricio Coloccini (Argentina), Steven Taylor (England), Davide Santon (Italia), James Perch (England), Yohan Cabaye (Frankrike), Jonás Gutiérrez (Argentina), Moussa Sissoko (Frankrike), Yoan Gouffran (Frankrike), Papiss Cissé (Senegal).

På benken satt Steve Harper (England), Mapou Yanga-Mbiwa (Frankrike), Vurnon Anita (Nederland), Sylvain Marveaux (Frankrike), Cheik Tioté (Elfenbenskysten), Shola Ameobi (England), Gabriel Obertan (Frankrike).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All over Press

Jeg aner ikke hva Pardew legger i «nok engelskmenn», men mistenker at tallet opprinnelig var høyere enn 22 prosent.

9. Når det er sagt, er ikke Pardew den første som møter sine egne meninger i døra. Han blir heller ikke den siste. Jeg tipper jeg også har motsagt meg selv et par ganger i denne spalten. Siden starten forrige sesong har jeg vel levert rundt 900 tanker.

10. Det er 20 lag i Premier League, ergo ti kamper per serierunde og totalt 220 spillere som får spille fra start. Denne runden var 78 av dem engelskmenn (107 var briter). Andelen engelskmenn var altså 35,5 prosent, mens andelen briter var 48,6.

Når jeg først har skrevet ned nasjonaliteten til samtlige 220 spillere som spilte fra start sist runde, varter jeg like godt opp med litt flere tall. Tre andre land hadde et tosifret antall spillere på banen. Frankrike hadde 17, Spania 15 og Irland 12.

Norge hadde tre (Brede Hangeland, John Arne Riise og Alexander Tettey). Det er eksempelvis mer enn land som Danmark, Sverige, Elfenbenskysten, Russland og Italia.

Totalt var 47 nasjoner representert. Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at Belgia hadde seks. Det er en fotballnasjon Norge bør kunne sammenligne seg med.

11. Jeg var spent på hva Everton kunne få ut av kampen mot Manchester United, som stilte uten general Michael Carrick. David Moyes’ utvalgte slurvet dessverre altfor mye i starten av kampen. Leighton Baines var en av de verste. John Heitinga posisjonerte seg helt feil da Robin van Persie spilte fram Ryan Giggs til 1-0.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', '1ho7xltou1ck31dwnvkb13gazg', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-1ho7xltou1ck31dwnvkb13gazg', 'eplayer14');

12. Man kan si mye godt om brødrene Gary og Phil Neville, men deres forståelse av å sette en linje i backrekken er ikke det første som faller en inn. Nå har jo Gary lagt opp, og gjør en strålende innsats som TV-ekspert, men Phil er fortsatt aktiv. Han åpnet hele banen for Robin van Persie da han like før pause la seg et par meter bak resten av backrekken til Everton. Nederlenderen takket for gjestfriheten og rundet Tim Howard før han trillet ballen i mål til 2-0.

13. Marouane Fellaini ga sir Alex Ferguson mange mareritt i 2012. Belgieren var toneangivende da Everton kom tilbake fra 2-4 og klarte 4-4 i april, et resultat som bidro til at seriegullet glapp for Manchester United. Fire måneder senere ble Fellaini matchvinner da Everton vant 1-0 mot United i første runde av denne sesongen.

Ferguson ville åpenbart få tilbake nattesøvnen og ga derfor Phil Jones i oppgave å mannsmarkere Marouane Fellaini. Det var ikke noe dumt trekk. Belgieren klarte ikke å sette preg på kampen denne gang og United vant komfortabelt.

14. City har tapt poeng i 42 prosent av kampene (11 av 26) hittil. Denne helgen ble Southampton for sterk. Sørkystlaget imponerte spillemessig i lagenes første møte, men fikk null poeng da. Joe Hart hadde muligens dårligere samvittighet enn han ville leve med, for City-keeperen hjalp Southampton til seier denne gang. Han var i godt selskap. City-laget fremstår som umotivert og dermed også overbetalt.

15. Jeg har sans for Roberto Mancini. Jeg likte ham som spiller og jeg liker ham som manager. Han kaller en spade for en spade. Italieneren var rasende etter tapet for Southampton, og uttalte at han «ikke ville se en sånn spiller, en sånn spiller bør holde seg hjemme».

Jeg er ikke sikker på om han kun snakket om Samir Nasri eller om han snakket om hele laget (han presiserte i alle fall at kun tre spillere presterte tilfredsstillende mot Southampton), men jeg er sikker på at han sliter med å motivere sine høyt gasjerte stjerner etter at målet om ligagull ble nådd i fjor.

Det er dette sir Alex Ferguson er så god til. Han finner vinnerskallene, dyrker fram vinnerskallene og foredler vinnerskallene. Dermed klarer han så ofte å gjenskape suksess.

16. Daily Mail er en avis mange sikkert har sterke meninger om, men den har vokst seg stor og varter regelmessig opp med strålende saker. Mandag hadde avisen en herlig artikkel om forberedelsene til Rafael Benitez og Chelsea før møtet med Wigan Athletic. Daily Mail har fått tak i dossieret til Benitez, hvor Wigan-spillerne beskrives i detalj.

I ettertid har det vist seg at dette ikke er riktig. Daily Mail innrømmer i papiravisen at dokumentet ikke tilhører Chelsea. Og de sterke meningene om Daily Mail er neppe mildere nå.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Laurence Griffiths / Getty Images / All Over Press

17. Det var mye snakk om Santi Cazorla i starten av sesongen, ikke minst i denne spalten. Den lille spanjolen er vidunderlig å se på når han er i slag. Lukas Podolski er imidlertid i ferd med å bli like viktig for Arsenal.

Tyskeren har to mål og tre målgivende pasninger på sine tre siste ligakamper og topper assistligaen med ni, sammen med Steven Gerrard og Juan Mata. I tillegg har Podolski scoret åtte ligamål.

18. Nettsidene til Premier League er elendige, etter min mening. Det skal være mulig å finne en toppscorerliste og en kelneroversikt på en offisiell nettside, men jeg finner det ikke der. Det er selvfølgelig godt mulig at jeg ser dårlig.

19. Det er fascinerende å se statistikken til Adam La Fondre i Reading. Han har bare startet åtte kamper, han har bare spilt 1028 minutter, men står likevel med ti mål og én målgivende pasning. Han scorer altså mål hvert 103. minutt. Den statistikken er det ikke mange som slår.

20. Robin van Persie scorer for eksempel hvert 111. minutt. Mer om nederlenderen: Seks av van Persies 19 mål har kommet etter det 80. minutt. Jeg skrev opprinnelig her at elleve av målene har kommet med venstrebeinet, sju med høyrebeinet og to har kommet etter en heading, men dette er feil. Han har scoret to med hodet. Jeg vet ikke om det andre skal trekkes fra venstre- eller høyrebeinsstatistikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.