*Nettavisen* Sport.

20 ting du ikke visste om årets EM

Foto: Reuters/Scanpix

Eller kanskje du visste dem? Her får du dem uansett.

05.07.12 21:31

Det har snart gått en uke siden vi takket farvel til fotball-EM ved å se Spania knuse Italia i finalen og løfte sitt tredje strake trofé på landslagsnivå.

Etter en snau måned med herlig fotball, spennende kamper, mange mål, og noen av verdens beste spillere i aksjon, må vi nå ta til takke med havelefsa og striskjorta igjen.

Men fortvil ikke, vi har fortsatt ikke gått lei, og om du også fortsatt orker mer, så kan det muligens være interessant lesning under.

Den engleske avisen The Guardian har nemlig samlet 20 herlige fakta fra årets EM-sluttspill, og vi vil gjerne dele dem med våre lesere.

KONKURRANSE: Vinn billetter til OL i London

Her er 20 EM-fakta

1.) Under sommerens EM ble det scoret 22 mål med hodet, det er 29 prosent av de totalt 76 målene. Aldri tidligere har spillerne brukt hodet så klokt under en EM-turnering.

2.) Spania slo som kjent Italia 4-0 i finalen. Aldri tidligere i et EM (eller VM) har ett lag vunnet en finale med slike sifre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images/All Over Press

3.) Spanias Andres Iniesta var den spilleren i årets EM som hadde flest avslutninger på mål uten å score (11). Aldri tidligere har en med så mange avslutninger endt opp uten scoring i EM.

4.) Skuddglade Cristiano Ronaldo treff treverket fire ganger i EM, og ingen enkeltspiller har tidligere truffet stengene så mange ganger i løpet av et EM. Selv ikke om man kombinerer flere turneringer har en og samme spiller truffet stengene flere ganger. Ronaldo hadde også flest skudd på mål under årets EM (20), mens Mario Balotelli fulgte på andreplass.

5.) Mer Ronaldo. Portugiseren begynner å bli en rutinert mann, og totalt i internasjonale mesterskap har han fyrt av 70 skudd fra utenfor 16-meteren. Så langt har ingen av dem gått i mål.

6.) I oppgjøret mellom Italia og England hadde førstnevnte lag 36 avslutninger i løpet av kampen. Aldri tidligere har et lag hatt så mange avslutninger uten å score på motstanderen.

7.) Spania liker å ha ballen i laget og mot Irland dominerte de fullstendig. Spanjolene hadde ballen i 75,9 prosent av tiden og det er det høyeste noe lag har klart siden 1980. Spania satte også rekord i antall pasninger med 860 i den kampen. 788 av disse pasningene fant en medspiller. Xavi sto for 136 av disse pasningene og 127 av dem var vellykkede. Det er også ny EM-rekord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP/Scanpix

8.) Iker Casillas hadde et bra EM. Den rutinerte keeperen tangerte Edwin van der Saars rekord med ni spilte EM-kamper uten baklengs. Casillas ble også den første spilleren som har vært med å vinne hundre kamper i landslagssammenheng.

9.) Mer Spania. Vicente del Bosque er nå den eneste treneren - noensinne - som har vunnet EM, VM og Champions League som trener. Han har også en rekke andre pokaler i samlingen.

10.) Hellas' Giorgios Karagounis pådro seg to gule kort i løpet av EM. Totalt har han åtte gule kort i EM-sluttspill, på sine totalt ti kamper.

11.) Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, og Helder Postiga er nå sammen med Nuno Gomes, Thierry Henry og Jürgen Klinsmann de spillerne som har scoret i tre EM-sluttspill.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP/Scanpix

12.) Bare franske Michel Platini (9 mål) og Alan Shearer (7 mål) har scoret flere EM-mål enn svenske Zlatan Ibrahimovic (6 mål).

13.) Englands Joe Hart hadde et travelt EM, og ingen andre keepere gjorde flere redninger enn Manchester City-mannen (22 redninger). Italias Gianluigi Buffon kommer på andreplass (20).

14.) Nederland var blant favorittene før EM, men røk ut allerede i gruppespillet. Dette er første gang dette har skjedd med de oransje i et EM-sluttspill.

15.) Irland ble en kasteball i sin gruppe og gutta fra den grønne øya tapte alle sine kamper. Målforskjellen på minus åtte er den dårligste fra et gruppespill i EM. Danmark hadde også samme målforksjell i gruppe D i 2000.

16.) Spania og Italia møttes både i gruppespillet og i finalen. I årets EM var det fjerde gang på de siste syv EM-turneringene at to lag fra samme gruppe møttes i finalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

17.) I kvartfinalen mellom Italia og England kom Andy Carroll inn etter rundt en times spill. Likevel var det kombinasjonen Joe Hart og Andy Carroll som var den mest brukte pasningskombinasjonen for England i hele oppgjøret.

18.) I åpningskampen mellom Polen og Hellas ble Wojciech Szczesny utvist, og inn kom Przemyslaw Tyton. Det første han gjorde var å redde straffe, og det har aldri en innbytter tidligere gjort i et EM-sluttspill.

19.) Nederland hadde et fælt EM, men en ting var de likevel gode på. De oransje hadde den beste treffprosenten på pasninger i EM med 88,7 prosent. Spania følger med 88,4 prosent.

20.) Seks spillere ble toppscorere i årets EM. Fernando Torres, Mario Gomez, Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagojev og Mario Mandzukic, alle med tre mål. Sist gang seks spillere delte tittelen i et mesterskapvar tilbake i VM i 1962, da seks spillere scoret fire hver. I år er nok også første gang at tre av toppscorerne heter Mario.

Kilde The Guardian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.