*Nettavisen* Sport.

20 ting med helgens Premier League

Foto: Getty Images

Englands beste offensive forsvarsspiller, den som scorer på flest langskudd og KISS!

05.10.12 13:38

Foran hver runde i Premier League tar vi et lite blikk på kampene som kommer for de som skal tippe, levere en oddskupong, sette opp et fantasylag eller bare generelt er interessert i den engelske fotballen.

1. En moderne forsvarsspiller skal også skape sjanser, og Eplindex.com har sett på statistikken for forsvarsspillerne i Premier League for å finne de mest kreative av dem. Det er ingen overraskelse at det er Leighton Baines som topper statistikken, og han er også på topp 10 for alle utespillere i antall sjanser laget av spillere - uansett hvor de spiller på banen.

Det er kanskje ikke så rart at Everton-fansen klyper seg i armen etter hvert overgangsvindu Baines ikke blir fristet av fantasillioner fra andre klubber. Sannsynligvis klyper også Everton-fansen seg over tabellplasseringen. For nok en gang har David Moyes tatt med seg tryllestaven, og laget har en andreplass. Skulle Chelsea snuble mot Norwich, og Everton slår Wigan så kan også Everton toppe tabellen.

Liverpool-innbyggerne er nok glade for at i hvert fall ett lag fra byen ligger over Manchester-lagene? Eller?

Borteseier for Everton mot Wigan gir 1.90 i odds

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pa Photos / Scanpix

2. Det blir lokaloppgjør i London når Arsenal skal reise til Upton Park for å spille mot West Ham. Det er rundt 11 kilometer fra lagenes hjemmearenaer, men det skiller svært mye i verdien på lagene. Arsenals verdi er satt til 250 000 000 pund hos transfermarkt, mens West Hams verdi er 81 500 000. Det er med innleide Andy Carroll, som er den spilleren på West Ham med den klart høyeste verdien.

Like mye skiller det ikke på tabellen. West Ham ligger to poeng foran Arsenal.

3. Det blir en god del fokus på dommerne i helgen etter at media har skrevet mye om det som kan være en tendens til å dømme mot utenlandske spillere. Sergio Aguero mener i hvert fall at det skjer. Kanskje spesielt Probert, som dømmer Manchester City - Sunderland (med nevnte Aguero) og Mason, som dømmer Liverpool-Stoke, vil følges spesielt (med Suarez, som ikke fikk straffe etter overfall sist helg).

4. Newcastle skal spille mot Manchester United hjemme i det som kanskje kan bli helgens mest underholdende kamp. Hjemmelaget har strålende spisser og bortelaget har et forsvar som er lappet sammen med gaffateip. Fjorårets kamp endte med seier 3-0 til hjemmelaget.

Oddsen på at det skal skje igjen er 3.55

5. Roberto Mancini og Manchester City har rotert mye på taktikken i kampene til nå, 3-5-2 og 4-4-2 har vært valgene inntil han valgte et system som lignet på 4-2-3-1 mot Fulham. Det systemet var det som ga ligagull i fjor, og det er stor sannsynlighet for at laget fortsetter i samme taktikkspor mot Sunderland på lørdag. Med Sergio Aguero tilbake er det også andre gode nyheter for City-laget som hittil er ubeseiret, men likevel fire poeng bak serieleder Chelsea. I tillegg til at Joe Hart storspilte i Champions League mot Dortmund, selv om resten av laget ikke gjorde det.

Oddsen på City-seier er 1,22.

6. Southampton har fått et relativt ublidt møte med Premier League, men ligger for øyeblikket over nedrykksstreken. Laget har samtidig banket inn 10 mål, og har vist positive takter. Den 21 år gamle Gaston Ramirez, som laget kjøpte i sommer fra Bologna, er en av de mest spennende spillerne i Premier League i år uten å stjele mange overskrifter. Det skyldes nok laget han spiller for, et lag han neppe blir lenge i om han fortsetter i samme spor. Laget knuste Aston Villa i sin siste hjemmekamp (4-1) til og med etter å ha ligget under 1-0, og møter nå Fulham. Med Ramirez og Lambert er det i hvert fall spennende framover hos Southampton. Fulham er heller ikke et strålende bortelag (4 4 12 på de 20 siste).

Det kan for øvrig nevnes at på seks forsøk så har ikke Fulham slått Southampton på St.Mary's Stadium....

Oddsen på Southampton er 2.45

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stefan Wermuth / Reuters

7. Etter kampen mot Norwich sist helg så det ut som om Liverpool hadde fått snudd skuta riktig vei, men mot Udinese torsdag var det svært hullete bakover. Noe forsåvidt laget virkelig har vært i det siste. På de 12 siste kampene har Liverpool sluppet inn 20 mål. Stoke på sin side har spilt uavgjort i 8 av de 12 siste kampene.

Selv om flere av spillerne på Stoke har vunnet mange kamper på Anfield (Jermaine Pennant, Peter Crouch, Michael Owen, Charlie Adam) så har de ikke gjort det som Stoke-spillere. På 25 kamper har Stoke klart uavgjort 3 ganger og tapt 22 ganger.

Og, selv om Liverpool har vært lekk bakover har de også fått opp dampen framover. I hvert fall truffet nettet istedenfor stanga. Det har blitt 15 mål på de 5 siste kampene. Det kan bli hett rundt ørene for forsvarsspillerne til Stoke, selv om Liverpool kun har en hjemmeseier under Brendan Rogers. Ett argument for Stoke? Peter Crouch. Han har laget fem mål på syv kamper i år.

Tror du den andre kommer søndag får du 1.40 i odds

8. Nettstedet vi nevnte over, Eplindex.com, har også sett på hvem som lager flest mål utenfor sekstenmeteren. Forrige sesong var det tre spiller som laget fire mål utenfor boksen (ja, ingen laget flere): Franco Di Santo, Mikel Arteta og Sebastian Larsson.

I år er det bare en spiller som har flere enn ett mål fra utenfor sekstenmeteren. I tillegg har han like mange som de som fikk flest forrige sesong: Fire.

Hvem det er?

Luis Suarez.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Super / Afp / NTB Scanpix

9. Hvor dårlig stilt er det egentlig med Aston Villa? Laget ligger på en 15.plass. Det eneste laget Villa har klart å slå er svake Swansea, og klubben har tapt mot West Ham, Everton og Southampton. Uavgjortkampen borte mot Newcastle var ikke elendig, men det ble bare uavgjort hjemme mot West Bromwich Albion sist helg.

Å ta kapteinsbindet fra Darren Bent og sette ham på benken var muligens ikke et kortsiktig taktisk trekk, men Bent kom fra benken og viste hvorfor han bør spille. På søndag møter Aston Villa et Tottenham-lag som har vært ikke noe særlig mer enn middels hjemme (uavgjort mot West Bromwich og Norwich, seier mot QPR). Etter seieren borte mot Manchester United sist helg og et godt nok resultat borte mot Panathinaikos så har laget i hvert fall riktig retning.

De to lagene møttes for øvrig på tirsdag i U21-serien, da spilte lagene 3-3.

Oddsen på at Villa skal vinne er 6.85 av en grunn

10. Norwich har hatt en forferdlig sesong hittil, og den kan bli enda verre etter helgen. Laget skal reise til London for å spille mot ligaleder Chelsea. Oddsen på seier til Norwich er 11.50, og vi tviler på at mange Norwich-fans tror på julenissen i den kampen. Chris Hughton har ikke hatt noen strålende start som Norwich-manager, og forsvarsspillet mot Liverpool hjemme sist var omtrent som å se en låvedør bli slått opp med vårkåte hingster på innsiden.

11. Foran årets sesong ble en skikkelig rekruttserie laget i England. Den fikk navnet Barclays Premier League U21. Lagene er delt inn i tre grupper med totalt 22 lag. Blackburn, Bolton, Crystal Palace, Middlesbrough og Wolverhampton er representert i serien (hvor a-lagene spiller i Championship), mens Swansea, West Bromwich Albion og Wigan ikke er med fra Premier League. Watford skulle egentlig ha vært med, men trakk laget før sesongen startet.

Lagene er delt inn i tre grupper hvor de tre beste fra gruppe 1 og 2 samt de to beste fra gruppe 3 vil gå videre til en elitegruppedel. Etter at lagene har spilt mellom fire og seks kamper leder West Ham gruppe 1 foran Arsenal og Norwich. Manchester United leder gruppe 2 foran Southampton og Newcastle. I gruppe 3 leder Liverpool foran Wolverhampton. Det er full runde i serien på mandag, men Fulham møter Chelsea fredag kveld.

Her finner du resultatene fra serien

12. Apropos den serien så er det en spiller som er med der som har hatt den høyeste økningen i markedsverdi i år. Spilleren vi snakker om er Angelo Henriquez. 18-åringen kom til Manchester United i sommer. Han har 19 aldersbestemte kamper for Chile og 20 mål. Ikke bli overrasket om du får se ham på førstelaget i løpet av ikke alt for lang tid.

13. Queens Park Rangers kjøpte 10 spillere og lånte inn en i overgangsvinduet i sommer. Foreløpig har den handlingen gitt absolutt sisteplass på tabellen. På lørdag møter laget West Browmich borte. Hjemmelaget med ny manager ligger foreløpig på en 6.plass. Sist bortelaget vant hos WBA var i 1999. Etter det har lagene møttes fem ganger hos WBA, noe som har gitt en uavgjort kamp og altså fire seire for WBA. For øvrig var West Bromwich laget som brukte minst penger på overganger i sommer i Premier League.

Mark Hughes er likevel ikke oddfavoritt til å få sparken først, det er Nigel Adkins hos Southampton.

Tror du Mark Hughes og QPR vinner sin første kamp i serien får du 3.95 i odds

Klikk på bildet for å forstørre.

14. Apropos kampen mellom West Ham og Arsenal. Sam Allardyce er ikke den største tilhengeren av Arsene Wenger.

Et lite sitat fra Big Sam:

- I don't know him well enough to like him or dislike him, but I think his own self-importance takes him into an area where he can become rude with what he does, in terms of ignoring you and ignoring what you do. For instance, he's not shaken my hand in the past and walked straight down the tunnel because he's frustrated with one thing or another.

15. Apropos Aston Villa og Norwich så har Paul Lambert saksøkt gamleklubben sin for 2 millioner pund på grunn av kontraktsbrudd. Mye har blitt sagt om at Lambert gikk. Hovedpersonen selv sa han hadde sine egne grunner mens Norwich har uttalt at de var skuffet over måten han forlot klubben på.

Hvis det blir en rettsak får vi kanskje vite hva som egentlig skjedde. Faktum er uansett at verken Norwich med ny manager eller Paul Lambert i Aston Villa har vært noe å skryte av i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

16. Den siste dagen i overgansvinduet, den såkalte Deadline Day, er veldig underholdene. Så er spørsmålet: Gjør managerne gode kjøp med så stor stressfaktor? Vi har sett på noen av de mest profilerte overgangene på den siste dagen.

Dimitar Berbatov gikk fra Manchester United til Fulham, har begynt meget godt og har laget to mål for Fulham. Han er dog skadet (ute seks uker) nå.

Clint Dempsey gikk fra Fulham til Tottenham, scoret vinnermålet mot Manchester United sist helg. Den første seieren til Tottenham på Old Trafford på 23 år.

Javi Garcia kom fra Benfica til Manchester City, laget mål i debuten den 15.september (mot Stoke) som sikret City ett poeng.

Hugo Lloris kom fra Lyon til Tottenham, har ikke spilt seg inn på Premier League-laget til Tottenham

Andy Carroll ble lånt ut fra Liverpool til West Ham, debuterte med å være nest sist på to mål mot Fulham. Har slitt noe med skader.

17. På 59 kamper er det laget 171 mål hittil i årets Premier League, og 19 av kampene har endt uavgjort. Altså: Omtrent hver tredje kamp ender uavgjort. Det er færre enn det prosentvis ble forrige sesong.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Barrington Coombs / NTB scanpix

18. Målvakten som hittil i år har høyest rangering på de offisielle sidene til Premier League er Petr Cech. Cech har vunnet Golden Glove i Premier League to ganger tidligere (2004/5 og 2009/10). De to siste årene har Joe Hart vunnet, og i 2008/9 vant Edwin van der Saar.

Sesongene 2005/6, 2006/7 og 2007/8 vant Jose Manuel "Pepe" Reina. Han ligger nå som den dårligst rangerte målvakten som har spilt alle kampene for sitt lag.

19. Sist helg var det fem nåværende og tidligere spille på rundens lag i Premier League fra Liverpool. John Arne Riise og Peter Crouch var på laget sammen med Nuri Sahin, Steven Gerrard og Luis Suarez.

20. Ok, denne har ingenting med Premier League å gjøre, men i Pondus-ånd passer den godt:

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("fc1697da-2e61-4461-8253-f5481e69945e", true);} catch (err) {}

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.