21 ting vi hater med fotball

Foto: Splash News/All Over

Sjekk vår liste og legg inn din egen!

Fotball er noe av det beste som finnes og en lidenskap for millioner av mennesker verden over. Men fotballen er ikke perfekt. Det virker faktisk som om den blir verre og verre jo mer kommersiell den blir. Ettersom Nettavisen mener at fotball er underholdning, har vi i underholdningens navn satt sammen en liste over 21 ting vi ikke liker med moderne fotball.

Noen av punktene på denne listen vil forhåpentligvis få deg til å nikke anerkjennende. Det er bra. Andre punkter vil kanskje få sinnet til å koke. Det er bra, det også. Fotball skal engasjere!

Selve rangeringen av vår liste er nokså tilfeldig. Du må gjerne legge inn din egen, i kommentarfeltet, eller sende den til denne e-postadressen. Kanskje ender vi opp med å kunne publisere «50 ting fansen hater med fotball»?

Før vi starter, vil vi benytte anledningen til å takke fotballmyndighetene for én ting: «Golden Goal» er fjernet. Hvem i all verden kom egentlig fram til at det var en god idé å avslutte kampen akkurat idet den begynte å bli morsom?

Her er vår liste:

21. Offisielle klubbsider
Flere og flere fotballklubber blir mer og mer opptatt av å legge ut spillersitater på egne nettsider først og aller helst kun der. Greit nok, det. Men når dette fører til at ingen kritiske spørsmål blir stilt, går det utover fansen, som fortjener å få svar på noen «hvorfor» i ny og ne.

20. «Ingen kommentar»
Når ble det egentlig så farlig for fotballfolket å svare på spørsmål? Vi kan forstå at statsministere må ta mange hensyn og være forsiktige med å svare på de mest kontroversielle spørsmålene, men innenfor fotballen burde det være ganske ufarlig. Enda verre blir det når enkelte går så langt som å lyve. Og aller verst er fotballspillere som ikke svarer på spørsmålet, men bare pøser ut floskler og svada som om det var en VM-gren.

19.Ukjent overgangssum
Klubbene ville aldri hatt råd til å kjøpe en eneste spiller uten supportere. Fansen betaler inngangsbillettene, kjøper effekter og sørger for at annonsører vil sponse klubbene. Når fansen bruker så stor del av lønna si på dette, fortjener de også å få vite hvor mye favorittlagets nye ving koster.

18. Bronsefinaler
Ærlig talt; Hvem bryr seg? Er det noen her som husker resultatet i en eneste bronsefinale? Alt vi husker, er at bulgarerne dro på fylla før bronsefinalen mot Sverige i 1994.

17. David Beckham og Fredrik Ljungberg
Fotballspillere skal spille fotball, ikke leke fotomodeller. Det er nå vår mening. Hvordan kan vi idolisere en fyr vi ser posere i trusa i reklamepausen?

16. Manchester United-regelen
Dommerne i Champions League og Premier League må slutte å bruke regelen om at «en fotballkamp varer til Sir Alex Ferguson er fornøyd med resultatet». Heldigvis virker det som om denne regelen er på vei ut.

15. Manglende alkoholservering
Hvorfor skal bare VIP-ene får nyte alkohol under kampene? Vi vil også ha øl! Duger ikke den hardbarka fansen til annet enn å donere penger?

14. Det defensive midtbaneankeret
Fotball var morsommere før alle trenere ble enige om at man må ha en Claude Makelele eller Javier Mascherano - spillere uten annet mål enn å ødelegge moroa - som et defensivt anker på midtbanen for å kunne lykkes. Vi skjønner vel egentlig ikke hvorfor noen gidder å gå på banen i full visshet om at du (nesten) aldri kommer til å score et mål eller legge opp til ett?

13. Støttepasninger
Man kan mene hva man vil om Egil Drillo Olsen, men én ting kan ingen ta fra ham: Det er morsommere med pasninger framover på banen enn pasninger bakover på banen.

12. Ølprisene på puben
Hvordan skulle fotballpubene overlevd uten supporterne? Kanskje vi burde organisert oss bedre og forhandlet fram billigere priser - eller byttet pub?

11. Bastante meninger
Når ble det ulovlig å være saklig uenige og påbudt å skjelle ut alle som mener noe annet? Nå er det for eksempel nærmest blitt et fasitsvar å mene at alle spillere må være hyperraske for å være gode. Er det ingen som husker Zinedine Zidane lenger?

10. Inkompetente ledere
Hvorfor kjøpe en fotballklubb når du ikke engang kan reglene for spillet? George Gillett og Tom Hicks har sikkert en forklaring, men vi er usikre på om den er god.

9. Offsidetolkningen
I moderne fotball er du ikke i offside hvis du «ikke påvirker spillet», selv om du står i det som regelboka definerer som offsideposisjon. Men hvorfor rykker forsvarsspillere ut for å sette en motstander i offside hvis han «ikke påvirker spillet»? Vi sier som legendariske Bill Shankly: Hvis han ikke påvirker spillet, hva gjør han utpå der, da? Nei, dere som bestemmer: Det er på tide å rydde opp i denne «tommyregelen»!

8. Filming
Vi savner de gode, gamle dager, hvor spillerne sto oppreist så sant de kunne og lot dommeren ta seg av dømmingen. I moderne fotball er det nesten blitt akseptert at man kaster seg i feltet for å bli tildelt straffespark. Selv Steven Gerrard har innrømmet at han av og til gjør det. Og halvparten av de som biter i gresset, oppfordrer dommeren til å dele ut kort. Vi savner Arne Larsen Økland, som ga dommeren beskjed om at skuddet hans gikk utenfor stolpen, ikke innenfor, og vi savner Robbie Fowler, som bommet på straffesparket fordi det var feilaktig idømt.

7. Chelsea og Manchester City
Vi innrømmer gladelig at det er godt stoff for journalister når søkkrike eiere overtar klubber for å gjøre dem til personlige leketøy, men hvor sunt er det for fotballen?

6. Landslagsukene
Fotballfans liker ikke at de plutselig må gå halvannen til to uker uten å se favorittlaget spille. Det blir ikke bedre av landslag som går et helt år uten å vinne, og som fullstendig har mistet evnen til å underholde.

5. Overgangsvinduet
Tenk deg at du bare fikk lov til å shoppe i januar, juni, juli og august hvert år. Hva ville skjedd? Som The Times skriver; Du ville sannsynligvis hatt kjøleskapet fullt av øl og gå tom for toalettpapir. Mye det samme som i fotballens verden, med andre ord. De fleste holder vel med lag som har for mye av det laget ikke trenger og for lite av det lager trenger.

4. Holding i trøya
Når skal dommerne begynne å dømme hver gang de ser Ricardo Carvalho holde tre motspillere samtidig inne i straffefeltet til Chelsea? Portugiseren er sabla god, men det er utrolig irriterende å se hvor mange ganger han kan blåse i reglene uten at dommerne bryr seg. Og han er på ingen måte alene! De fleste midtstoppere i de fleste lag gjør akkurat det samme. Vi vil ha straffespark!

3. Dårlig TV
Hvorfor kan ingen norske kanaler kopiere «Fotbollskväll» fra Sveriges Television? Svenskene kan kose seg med gode reportasjer, treffende analyser, dyktige eksperter og smidige programledere som faktisk kan vitse og ikke må nøye seg med å lese fra manus. Vi minner om at det er mulig å stille kritiske spørsmål til trenere som gjør feil og ikke bare til dommere som gjør feil.

2. Overbetalte spillere uten bakkekontakt
Jyplinger som har fått millioner på konto før fylte 21, som nekter å snakke med pressen – og med det kommunisere med fansen – fordi de ikke liker omtalen av skandaløse byturer eller fortjent kritikk etter slett opptreden på banen. Vi er trøtt av at allmenne spilleregler og krav til folkeskikk ikke gjelder for dem som dyrkes som guder på bakgrunn av antall scorede mål eller driblede motstandere.

1. Prisene
Det holder ikke at klubben din skal ha 2-3-4 tusen kroner for et sesongkort, den skal også ha 5-600 kroner for en drakt. Og passer selvfølgelig på å skifte ut drakten hver sesong, for å melke deg for enda mer penger. Som takk for støtten blir vi altså avspist med «ingen kommentar», «ukjent overgangssum» og hovmodige fotballstjerner. Vi har et ellevilt forslag: Hva med å senke lønningene og billettprisene, så spillerne får igjen bakkekontakten og flere får råd til å gå på kamp?

Ideen til denne artikkelen er hentet fra den engelske avisen The Times, som har en fabelaktig underholdende liste over 50 ting de hater med fotball.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Fotball

Mest lest på Sport

Annonsebilag