RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

26 år siden tragedien på Hillsborough

GLEMMER ALDRI: Liverpool Football Club glemmer aldri tragedien på Hillsborough for 26 år siden. Her minner spillerne de 96 ofrene før kampen mot Newcastle mandag.
GLEMMER ALDRI: Liverpool Football Club glemmer aldri tragedien på Hillsborough for 26 år siden. Her minner spillerne de 96 ofrene før kampen mot Newcastle mandag. Foto: Lee Smith (Reuters / NTB scanpix)
En nærmer seg sannheten om hva som skjedde på Hillsborough stadion i Sheffield for 26 år siden.

Tragedien der 96 Liverpool-supportere ble klemt i hjel, blir aldri glemt. I årevis har fansen kjempet for rettferdighet. De røde supporterne fikk først skylden for det som skjedde før FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest 15. april 1989.

Etter over 20 års kamp konkluderte en uavhengig kommisjon med at Liverpool-supporterne var uten skyld. Årsaken var at politiet slapp inn for mange fans på Leppings Lane End.

- Yes, Sir, medga Duckenfield da han fikk spørsmål om feilen hans var den direkte årsaken til at de 96 tilskuerne mistet livet

Duckenfield brukte over 25 år på å innrømme sine feil. Han innrømmet også at han løy om at supporterne skulle ha brukt makt for å åpne en inngangsport til tribunen.

- Alle visste sannheten, både tilskuerne og politiet visste at vi hadde åpnet portene. Det var en alvorlig tabbe, og jeg beklager inderlig, sa 70 år gamle Duckenfield da han vitnet under en ny gransking i mars.

- Det er en av de tingene jeg angrer mest på i livet mitt, sa han om ordren han ga om å åpne portene for å avhjelpe trengsel utenfor stadion.

POLITIMANNEN David Duckenfield brukte nesten 26 år på å innrømme at han løy.

Han sa at han fryktet at noen skulle miste livet utenfor stadion. I stedet førte hans avgjørelse til dødelig trengsel inne på tribunen, der tilskuere ble klemt i hjel mot stålgitteret som skulle hindre publikum fra å storme ut på banen.

Kampen ble stoppet etter seks minutter. En rapport har slått fast at minst 41 personer kunne vært reddet om politiet hadde gjort jobben sin. Det yngste offeret var tiåringen Jon-Paul Gilhooley, fetter av Liverpool-kaptein Steven Gerrard.

- Vi ble behandlet som dyr i bur, sa den da 17 år gamle Mark Mellor, som var blant de heldige som slapp fra katastrofen med livet i behold.

Liverpool spiller for øvrig semifinale i FA-cupen søndag. Da venter Aston Villa på Wembley stadion i London. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere