30-3 i målforskjell: - Ingen «walkover»

Norges kvinnelandslag i fotball trenger en borteseier mot Albania lørdag for å utnytte sin første matchball og kvalifisere seg til VM-sluttspill for sjuende gang på rad.Her er Caroline Graham Hansen (t.v), Trine Rønning i midten og Ada Hegerberg t.h.

Norges kvinnelandslag i fotball trenger en borteseier mot Albania lørdag for å utnytte sin første matchball og kvalifisere seg til VM-sluttspill for sjuende gang på rad.Her er Caroline Graham Hansen (t.v), Trine Rønning i midten og Ada Hegerberg t.h. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Matchball for fotballjentene.

Norges kvinnelandslag i fotball trenger en borteseier mot Albania lørdag for å utnytte sin første matchball og kvalifisere seg til VM-sluttspill for sjuende gang på rad.

Mens Norges mannlige fotballstjerner har feilet i sju kvalifiseringer på rad, og tirsdag kom skjevt ut fra start i den åttende, ser kvinnelandslaget ut til å holde liv i sin stolte statistikk.

Siden 1986 har Norge kvalifisert seg til 10 EM-sluttspill og 6 VM-sluttspill på rad. Tre poeng mot gruppas nestjumbo Albania i Durres, så legger Even Pelleruds elever på til 17 strake kvalifiseringssuksesser.

Det bør ikke være for mye forlangt. Norge har vunnet alle sine åtte kvalifiseringskamper til nå, med samlet målscore 30-3. Hjemmekampen mot Albania i fjor høst ble vunnet 7-0.

Albania har slått poengløse Hellas, men tapt alle sine sju kamper mot gruppens øvrige lag. Total målscore for albanerne er 3-39.

Skjerpet

– Vi skal avgjøre i Albania, og vi kommer til å være fullt skjerpet. Det er ingen walkover internasjonalt lenger, sa Trine Rønning til NTB på landslagets forrige samling.

– I bortekampen mot Hellas slet vi med å få det første målet. Det kom beleilig like før pause, men vi trøblet og trøblet før det.

Rønning pådro seg en skade i helgen og måtte melde forfall til de siste VM-kvalifiseringskampene. Lagkaptein Ingvild Stensland mangler også som følge av sin korsbåndskade, men Norge har mer enn nok kvalitet i troppen til at VM-billetten bør sikres.

Skulle Norge gå på en smell og avgi poeng i Albania, må laget ha poeng hjemme mot Nederland i siste kamp onsdag for å gå rett til VM som gruppevinner. En slik skjebnekamp vil de norske gjøre mye for å unngå.

– Matchballen skal vi ta godt vare på, sier Caroline Graham Hansen.

Fem lag

Norge er ett av fem lag som kan bli VM-klare lørdag, i den nest siste runden i kvalifiseringen. Sveits (VM-klar for første gang) og England er de eneste europeiske lag som allerede har kvittert ut sin billett til sluttspillet i Canada.

Som Norge er det klare favoritter også i de andre gruppene som ennå ikke er avgjort. Tyskland, Spania, Sverige og Frankrike må alle snuble stygt om de ikke skal vinne sine grupper.

Avslutningen av kvalifiseringen handler også om hvem som blir toere. De fire beste gruppetoerne skal ut i omspill om Europas åttende og siste VM-plass.

Sluttspillet skal for første gang omfatte 24 lag. Ved siden av vertslandet Canada er også Asias representanter klare: Tittelforsvarer Japan, Australia, Kina, Sør-Korea og Thailand. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.