RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30 år siden tragedien på Valley Parade

DET ER 30 ÅR SIDEN dette bildet ble tatt, av brannmenn som jobber med å slukke brannen på Valley Parade. 56 mennesker mistet livet.
DET ER 30 ÅR SIDEN dette bildet ble tatt, av brannmenn som jobber med å slukke brannen på Valley Parade. 56 mennesker mistet livet. Foto: Pa (Pa Photos / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
56 mennesker døde da hovedtribunen på Valley Parade brant for 30 år siden. Det som skulle være en opprykksfest ble en stor tragedie.

11. mai 1985 skulle være en dag for feiring i Bradford. 11.000 mennesker hadde møtt opp for å hylle laget sitt for seieren i 3. divisjon da Lincoln City kom på besøk.

I stedet ble det en tragisk dag. En sigarett skal ha startet brannen hvor 56 mennesker omkom og mer enn 250 ble skadd.

Mandag markeres tragedien i Bradford. Nåværende og tidligere spillere, samt supportere og representanter fra lokale myndigheter skal være til stede når det avholdes ett minutts stillhet i byens sentrum.

- Vi hadde allerede vunnet ligaen. Den tøffe jobben var gjort. Vi kom hit og skulle vinne den siste kampen foran vårt eget publikum. Da vi gikk ut på banen så vi bare lykkelige ansikter, forteller daværende spiller John Hendrie til BBC.

Like før pause ble spillerne vinket inn i garderoben av dommeren.

- Vi hadde bare vært i spillertunnelen noen sekunder da noen ropte: «Kom dere ut, det brenner!». Vi kunne ikke løpe tilbake, så vi løp opp trappene, gjennom kontorene og ut på gaten. Da vi kom ut var det kaos, forferdelse og ødeleggelse, fortsetter han.

- Det vi så ble stadig mer grusomt og grotesk, og jeg måtte beskrive ting du ikke vil tro i din villeste fantasi, sier han.

  • ET LUFTFOTO av brannen på Valley Parade i Bradford 11. mai 1985. Brannen oppsto like før pause i kampen mellom Bradford City og Lincoln City.
  • BRADFORD CITY rykket opp fra tredjedivisjon og skulle feire dette i sin siste hjemmekamp i 1984/85-sesongen, men triumf ble til tragedie da en brann oppsto like før pause. Her ser vi utsikten fra hovedtribunen etterpå.
  • DET ER 30 ÅR SIDEN dette bildet ble tatt, av brannmenn som jobber med å slukke brannen på Valley Parade. 56 mennesker mistet livet.
  • 56 MENNESKER DØDE og 265 ble skadd under brannen.
  • STATSMINISTER Margaret Thatcher la ned blomster nær inngangspartiet på Valley Parade i Yorkshire 19. mai 1985.

ANNONSE

Den da 17 år gamle supporteren Matthew Wildman, som gikk på krykker på grunn av leddproblemer, opplevde det hele fra innsiden.

- Da jeg kom til en av de siste veggene var det et tre meter fall på den andre siden. Hjernen sier at man ikke skal hoppe. Da kikket jeg først opp og så flammene, deretter ned og så hendene mine smelte. Så jeg kastet meg over veggen, og heldigvis var det noen som tok imot meg, sier Wildman.

Rundt 3000 mennesker var på hovedtribunen da brannen oppsto. De flyktet over vegger, ut på banen og gjennom de tradisjonelle nødutgangene. Etterforskningen konkluderte med at «brannen spredde seg raskere enn en mann kunne løpe». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere