Gå til sidens hovedinnhold

30 herlige fotballsveiser

Kort, langt og krøllete fotballhår. Her har du alle varianter.

Hår har faktisk i lang tid vært et mye omtalt aspekt innen fotball.

På 1970-tallet skulle både hår og skjegg være langt, på 1980-tallet gjorde det fantastiske hockeyhåret sitt inntog, mens 1990-tallet og deler av 2000-tallet tilhørte David Beckham.

Tidligere Manchester United-stjerne George Best var en av de aller første som satte hårsveisen på fotballkartet. Han ble med sin lange manke både et forbilde og et ungpikeidol.

Rooney-sveisen
Også i dagens fotball ser man at flere fotballspillere er opptatt av kassa på toppen av hodet. Spesielt i Spania, Italia og en del søramerikanske land er det ofte mye hår å skimte.

Tilbake på 1990-tallet så faktisk tidligere Argentina-trener Daniel Passarella sitt snitt til å forby langt hår på landslaget. Dette førte blant annet til at Fernando Rendondo nektet å spille.

Men selv om mange fotballspillere i dag er både moteikoner og såkalte «kjekkaser», er det ikke alle som har vært like heldige med frisyren.

Det siste året har for eksempel stilsikre Wayne Rooney vakt mye oppsikt for sitt fotballhår. Manchester United-spissen har fått transplantert inn en ny lugg, og under EM ble den en snakkis.

Tar man en kikk rundt i diverse bildearkiver, så finner man både morsomme, merkelige og regelrett stygge sveiser. Vi har derfor valgt å dele et lite utvalg hårfagre menn med våre lesere.

Våre sveisne venner er for øvrig rangert i helt tilfeldig rekkefølge. Se bildene nede i artikkelen og i margen til høyre (klikk på bildet for større versjon).

20 herlige fotballsveiser

1.) Wayne Rooney (England)
Vi kunne jo ikke unngå å ta med Manchester United-spissen. Wayne Rooney har prestert bra på banen i alle år, men selv som 16-åring var han tynn i hyssingen. I fjor valgte han å transplantere inn ny lugg, og i sommer har vi fått se resultatet av det. Spissen fikk mye oppmerksomhet under EM i sommer - mest på grunn av sveisen.

2.) Paul Breitner (Tyskland)
Den tidligere tyske landslagsspilleren er kjent for både prestasjonene ute på banen og sitt noe uvanlige hår. Tyskeren spilte for klubber som Bayern München og Real Madrid i løpet av sin 13 år lange karriere. Og alle steder Breitner dro, fulgte det uryddige håret. Breitner var en av mange som på 1970-tallet kjørte den afrolignende stilen og hadde selvfølgelig en matchende bart - en matchende bart ...

3.) Andy Carroll (England)
Om Andy Carroll har Andrej Voronin som forbilde vites ikke, men Liverpools rekordkjøp har utvilsomt fylt tomrommet etter ukraineren hårmessig. Voronin var kjent for sin blonde hestehale og Carroll kjører en lignende stil. Ukraineren viste imidlertid under EM at lokkene nå hadde fallt. Carroll har imidlertid vist at han kan mer enn å samle håret i en strikk bak i hodet og det er fortsatt store forventninger til 350-millionersmannen på Anfield.

4.) Abel Xavier (Portugal)
Abel Xavier viste under sin tid i Premier League, med spill for klubber som Everton, Liverpool og Middlesbrough, at han var forholdsvis begrenset som fotballspiller. Med lokkene var imidlertid forsvarsspilleren mer kreativ, og det var alltid er fryd å iaktta kassa til den godeste Abel. Portugiseren heter for øvrig ikke lenger Abel Xavier lenger, han har byttet navn til Faisal.

5.) Sir Bobby Charlton (England)
Det er kanskje ikke så hyggelig å harselere med gamle menn, men sveisen til Sir Bobby Charlton er omtrent like legendarisk som fotballspilleren. På 1960-tallet ga den tidligere Manchester United-mannen hentesveisen et ansikt og selv om han nok ikke var særlig opptatt av sveisen, kunne det se en smule komisk ut. Sir Bobby har heldigvis ryddet opp i reiret på sine eldre dager.

6.) Djibril Cissé (Frankrike)
Få fotballspillere har vel lagt så mye vekt på håret som den målfarlige franskmannen. Cissé har møtt opp med en rekke artige kreasjoner på toppen av nøtta opp gjennom årene og en periode virket det som om spissen valgte å kjøre en ny variant til hver kamp. Topplokket til Cissé har figurert i alle regnbuens farger og franskmannen har nok et svært nært forhold til sin frisør.

7.) Marouane Fellaini (Belgia)
Nok en hårfager type. Marouane Fellaini er lett gjenkjennelige ute på banen med sine 1.94 meter på strømpelesten og sine 10 ekstra centimeter med hår. Fellaini er utvilsomt en sterk hodespiller, men ofte er det fristende å lure på om ballen noen gang har blitt borte oppi hårkassa på belgieren. Everton-esset har i hvert fall gitt uttrykket «å stusse ballen» en ny vår.

8.) Bacary Sagna (Frankrike)
Man skal lete lenge etter like underholdende hår som det Arsenal-spiller Bacary Sagna strutter rundt med. Om det egentlig er hår kan man jo likevel lure på, fordi det hele minner mer om spagetti enn noe annet. Franskmannen er stødig på banen, men kunne kanskje trengt et tips eller to fra manager Arsène Wenger før han besøker frisøren neste gang.

9.) Gervinho (Elfenbenskysten)
Gervinho må vel ha den ultimate sveisen? Morsommere hår skal man i hvert fall lete lenge etter. Det Arsenal-spilleren bærer på hodet kan rett og slett ikke beskrives med ord. Hatten av!

10.) Arnar Førsund (Norge)
En norsk hårfavoritt. Forsvarsspilleren har kjørt både sveis og bart som kun en mor kan elske. Holder for tiden til i Kongsvinger, der han kjemper med Tom Nordlie om å være mest sveisen.

11.) Andres Guardado (Mexico)
En hurtig ving som en gang i tiden ble ansett som et supertalent. 24-åringen spiller for Valencia i Spania og fansen på Mestalla kan nyte synet av manken til meksikaneren.

12.) Rene Higuita (Colombia)
Hva skal man si som ikke allerede er sagt om denne mannen? En høyst ustabil keeper, en artist i ordets rette forstand og en hårmanke det er umulig å ikke legge merke til. Rett og slett herlig.

13.) David James (England)
Den bereiste sisteskansen har hatt en rekke ulike frisyrer opp gjennom årene. Alt fra helt blank på skallen til en afrovariant som får det meste til å blekne i sammenligning.

14.) Kevin Keegan (England)
Kevin Keegan var kanskje ikke stor av vekst, men krøllene på toppen av hodet tok sin plass. Den lange og krøllete manken gjorde lille Keegan til en hit blant damene på 1970-tallet.

15.) Dan Eggen (Norge)
I likhet med tidligere nevnte Arnar Førsund hadde også Dan Eggen noen krøller selv Martin Skrtel nok er misunnelig på. Ble fraløpt av Christian Vieri i 1998, men så i det minste tøff ut mens det skjedde. Har blitt trener innen damefotball på sine eldre dager.

16.) Joleon Lescott (England)
Først og fremst er det synd på Joleon Lescott. Manchester City-spilleren var involvert i en bilulykke som unggutt og pådro seg flere skader. Mange av arrene fra ulykken er fortsatt synlig i dag og det er derfor den tøffe forsvarsspilleren ser en smule snodig ut. Vi ønsker ikke å henge ut Lescott på noen som helst måte, men han får likevel en plass på vår liste.

17.) Terry McDermott (England)
Tidligere Liverpool-spiller Terry McDermott spradet rundt med en meget frekk variant på 1970- og 1980-tallet. Midtbanespilleren, som nå er trener, kjørte selvfølgelig også bart.

18.) Carles Puyol (Spania)
Hadde Carles Puyol hatt like god kontroll på lokkene, som det han har på motspillerne, kunne han nok unngått en plass på vår liste. Men Barcelona-spilleren er dessverre ikke til å unngå.

19.) Franck Ribéry (Frankrike)
I likhet med Joleon Lescott, er også Franck Ribéry preget av arr han har pådratt seg tidligere i livet. Heldigvis er franskmannen en herlig fotballspiller på sitt beste.

20.) Archie Gemmil (Skottland)
Hva skal man si om den hårfine skotte, sånn bortsett fra herlig. En legende i engelsk fotball og i Derby County, men også en legende når det kommer til frekk hyssing på toppen av hodet.

21.) Ronaldo (Brasil)
Det er én sveis og én sveis alene som lander Ronaldo, den tjukke, på denne listen. Det er selvfølgelig den snodige varianten han dukket opp med under VM i 2002.

22.) David Seaman (England)
- Skaff den mannen en frisør, brølte kommentator Thor Eggen da David Seaman var i aksjon for Arsenal i en ligacupkamp mot Tranmere for en god del år tilbake. Den hårfarge sisteskansen ble bare lengre og lengre i fletta etter som årene gikk og slik sett var det kanskje like greit at han til slutt la hanskene på hylla. Den dag i dag har «sjømannen» gått tilbake til en kortere variant.

23.) Carlos Valderrama (Colombia)
Ord er nesten overflødige. Hårkassa til Carlos Valderrama må vel nesten være det mest kjente fotballhåret i verden. Colombianeren herjet på midtbanen på 1980- og 1990-tallet, men noen stor hodespiller var han aldri. Det er likevel hodet de fleste husker ham for.

24.) Nobby Stiles (England)
Alle med hjerte for engelsk fotball kjenner til Nobby Stiles, men kanskje ikke alle husker teppe på toppen til den tidligere Manchester United-spilleren. En mildt sagt herlig variant fra Norbert.

25.) Chris Waddle (England)
Et hockeyhår som bare en mor kan elske. Chris Waddle gikk i bresjen for den omstridte 1980-tallsmoten og gjorde det med, vel, stil er kanskje å ta litt hardt i. Eller?

26.) Taribo West (Nigeria)
Herlig type, med en noe uvanlig sveis. To fletter på toppen av hodet var lenge varemerket til stopperen. På landslagsoppdrag med Nigeria var flettene selvfølgelig farget i grønt.

27.) Vagner Love (Nigeria)
Du skal ikke se bort ifra at Taribo West faktisk er forbildet til den brasilianske spissen Vagner Love. En fargerik type, som skifter sveis like ofte som enkelte bytter sokker. En klar kandidat for denne listen

28.) Mark Wright (England)
På 1980-tallet var Mark Wright i likhet med Chris Waddle en ambassadør for hockeyhåret. På 1990-tallet begynte imidlertid den billedskjønne stopperen å bli en smule tynn i manken.

29.) Rudi Völler (Tyskland)
Tysk stjernespiss på 1980- og 1990-tallet, og en dyrker av den gode gamle hockeysveisen. Rudi Völler var tøff i trynet og tøff på håret. Ser fortsatt ganske så fjong ut.

30.) Gabriel Batistuta (Argentina)
Argentinske Gabriel Batistuta var en av mange hårfagre argentinere på 1990-tallet. Så ikke ut, men bar likevel maken med stolthet. «Batigol» var først og fremst en fremdragende spiss.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe