RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud/SCANPIX

380 dager uten seier

Sist oppdatert:
Men Åge Hareide har ingen planer om å trekke seg.

NORGE-ISLAND 2-2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det er 380 dager siden Norge tok sin forrige hjemmeseier. Fem kamper har endt med poengtap. Spillet har vært skuffende. Og tabbene altfor mange.

Lørdag skjedde det igjen. Denne gang med Rune Jarstein og Tore Reginiussen som syndebukker.

- Vi må prøve å ta ut spillere som ikke gjør feil. Det ser jaggu ut som det er et av de største prosjektene norsk fotball har i øyeblikket, sier landslagssjef Åge Hareide.

To ganger to feil
Riktignok var det spillemessig framgang. Den norske midtbanen var mobil og framdriftsrettet og Steffen Iversen var rett og slett veldig god. Men Norge skapte bare tre målsjanser. Tore Reginiussen mistet markeringen av Heidar Helguson da Island utlignet til 1-1 og Rune Jarstein slapp inn et frispark som Eidur Gudjohnsen skjøt rett på ham.

Dessuten: Begge baklengsmålene kom etter dødballer som Island fikk fordi John Carew og Reginiussen lagde hvert sitt unødvendige frispark.

- Internasjonalt kan du ikke gjøre sånne feil. Vi deler ut folk som skal markeres ved dødballer. Og det er viktig å se utgangen på ballen på frispark. Tydeligvis gjorde ikke Rune Jarstein det. Det er litt synd, for hadde han gjort det, kunne han tatt den, konstaterer Hareide.

Les også: - Det er min skyld

(Artikkelen fortsetter)

261831

Defensive bytter
Men landslagssjefen må også ta sin del av ansvaret. Etter at Steffen Iversen hadde stusset ballen over Kjartan Sturluson og inn til 2-1, takket være en smart pasning fra Fredrik Winsnes, ble Åge Hareide for defensiv.

Norge hadde full kontroll på kampen – Island hadde ikke skapt noen målsjanser utenom 1-1-målet. Likevel valgte Hareide å ta ut Per Ciljan Skjelbred, en av kampens beste spillere, og John Carew. Det var i praksis som om rytmen i laget ble byttet ut da Morten Gamst Pedersen og Christian Grindheim kom inn.

- Det var ekstremt rart at vi ble feige. Her var det ingen grunn til å invitere Island med på noe som helst, fastslo da også TV 2s ekspert Bengt Eriksen.

Hareides vurdering var at Island begynte å presse og sende flere mann i angrep og at det derfor ville være klokt å få inn en ekstra mann på midtbanen.

Ciljan ville ut
- Vi ville få inn Morten Gamst Pedersen for å stenge til venstresiden. Det er en Premier League-spiller som er vant til å jobbe begge veier. Det var vel knapt en halvtime igjen da vi gjorde det byttet. Vi ville ligge lavere slik at vi kunne bruke Thorstein Helstad som bakromsspiller, forklarer Hareide.

Per Ciljan Skjelbred ba selv om å bli byttet ut etter et par skikkelige smeller. Han ville faktisk ut allerede i pausen.

- Han var veldig, veldig god da han var utpå der. Men Christian Grindheim har også vært veldig god i løpet av uka og sist helg. Vi følte at vi hadde en veldig sterk benk.

- Det er klart jeg angrer, vi kunne jo fortsatt, men det hadde vært litt dumt hvis vi hadde brukt opp Carew eller Helstad på en kant for å forsvare. Carew binder alltid opp folk og er alltid farlig, men det gjaldt først og fremst å være trygge defensivt, fastslår Hareide.

- Brenner hele tiden
Han har ledet Norge gjennom to kvalifiseringer uten suksess, men til tross for dette og til tross for det skuffende poengtapet mot Island, har han ikke vurdert å trekke seg.

- Nei, jeg har ikke gjort det. Hvis det hadde sett fullstendig håpløst ut, kunne jeg kanskje tenkt den tanken. Nå synes jeg litt mer synd på spillerne som må lære sånne tap som nå. De kommer til å bli veldig gode fotballspillere.

- Føler du at det brenner under beina på deg?

- Det brenner under beina mine hele tiden. Kritikken gjør meg ingenting. Det som er viktig for meg, er å få laget best mulig. Jeg kan ikke bruke energi på det før fotballpresidenten kommer og sier at «nå må vi ta en prat, Åge. Dette går ikke mer». Inntil det skjer, kommer jeg til å jobbe videre.

Og jobben akkurat nå består altså i å finne fotballspillere som ikke gjør feil. Det begynner å bli få av dem i Norge.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere