RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images / All Over Press

A til Å om Alex Ferguson

Sist oppdatert:
Her er noen av høydepunktene fra United-karrieren.

Onsdag ble det klart at Alex Ferguson gir seg som United-manager.

Nettavisen presenterer nå en uhøytidelig gjennomgang av skottens karriere som sjef for en av verdens største klubber, listet fra A til Å.

A:Ambisjoner. Da Ferguson tok over United i 1986, hadde ikke United vunnet serien siden 1967. Da sa Ferguson at han skulle få klubben tilbake på topp, og det har han klart med bravur. United har vunnet 13 ligagull siden skotten tok over.

B:Bussjåføren. Manchester Uniteds bussjfør Derek Sutton skal være den første som fikk smake «hårføneren» av Ferguson. Det skjedde bare 48 timer etter at Ferguson tok over som United-sjef i 1986. Bussjåføren var vant til å sitte på benken under Uniteds bortekamper, slik den forrige manageren Ron Atkinson ga ham lov til. Vel, det ville ikke «Fergie» ha noe av.

C:Cantona. Eric Cantona er alltid på listen når Fergusons beste kjøp skal presenteres. Ble hentet av Ferguson fra Leeds i 1992, og skal ha mye av æren for Uniteds storhetstid på 90-tallet.

D: Dristig. Ferguson har aldri vært redd for å ta dristige avgjørelser, og som regel har han truffet godt. Er en mester i å se når en spiller er over toppen, noe stjernespillere som Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy og Dwight Yorke har fått erfare. Har også vært dristig i media, og boikottet BBC i mange år.

E:East Stirlingshire. Sir Alex Ferguson startet sin managerkarriere i East Stirlingshire i 1974. Da var han 32 år.

F:FA Cupen. Ferguson har løftet FA Cup-trofeet fem ganger siden han tok over i 1986.

G: Gretten. Skotten er en fryktet mann hos engelske journalister, for man vet aldri når han vil eksplodere. Still feil spørsmål, og du er bannlyst fra Old Trafford.

H:Hat trick. Det er kun to spillere som har sørget for hat trick mot Fergusons Manchester United siden Premier League ble etablert i 1992. Det er David Bentley (2006) og Dirk Kuyt (2011). Egil Østenstad mistet sitt hat trick mot United i 1996, da FA bestemte at ett av Østenstads mål var et selvmål.

I:Idiot. Er det noen annen person i fotballverdenen som er blitt kalt idiot flere ganger enn Ferguson? Sånn er det når man er best.

J: Ji-sung Park. Park føyer seg inn i rekken av gode kjøp Ferguson har gjort. Park kom for fire millioner pund fra PSV Eindhoven, og har vist seg som et strålende kjøp. Andre gode kjøp av Ferguson, er Ronaldo (12 millioner pund), Keane (3.75 millioner pund), Solskjær (1.5 millioner pund) og Cantona (1.2 millioner pund), for å nevne noen.

K:Kung Fu. I 1995 ble Eric Cantona skjelt ut av Ferguson, etter at franskmannen brukte et «kung fu»-spark mot en tilskuer. Det var trolig et av de mindre stolte øyeblikkene for Ferguson som Manchester United-manager.

L:Liverpool. Ferguson har alltid hatt et spesielt og negativt forhold til rivalene fra Anfield. I Henning Bergs biografi er det godt beskrevet. Da forfatter Joachim Førsund skulle inn på kontoret til Ferguson for et intervju, fikk han streng beskjed av Henning om å ikke nevne at han er Liverpool-supporter. Da hadde han nemlig blitt kastet ut.

M: Mesterligaen. Ferguson har ledet Manchester United til gull i verdens største klubbturnering to ganger, i 1998/1999-sesongen, og 2007/2008-sesongen.

N:Nadia Abrahams. Ferguson ble i 2002 anmeldt for seksuell trakassering av 21 år gamle Nadia Abrahams i Cape Town i Sør-Afrika. Kvinnen solgte historien sin til engelske tabloider, men ble senere avslørt i løgn, og Ferguson ble renvasket.

O: Ole Gunnar Solskjær. Unge Solskjær ble oppdaget av Ferguson da han bøttet inn mål for Molde i 1995. Ferguson så potensialet i den lille gutten fra Kristiansund, og overrasket alle da han hentet Solskjær til klubben i 1996. Resten er historie.

P: Plaster. David Beckham trengte et plaster over øyet, etter at Ferguson sparket en fotballstøvel i ansiktet hans i vilt raseri. Episoden skjedde i 2003, og var en av grunnene til at Beckham forlot Manchester United.

Q: Queens Park. Alex Ferguson startet sin fotballkarriere som spiller i skotske Queens Park i 1958. Han scoret i debuten.

R:Rekorder. Er det noen rekorder han ikke har? Sir Alex har sittet lengst som manager, har flest ligagull, flest «årets manager»-kåringer. Listen fortsetter i det uendelige.

S:Sir Alex. Etter at Ferguson førte United til den berømte trippeltriumfen i 1999, ble han adlet av dronning Elisabeth. Dermed kunne Alex Ferguson titulere seg «sir Alex».

T: The Treble. 1998/1999-sesongen skulle vise seg å bli historisk for sir Alex Ferguson og Manchester United. Skotten ledet de røde djevlene til klubbens første «trippel», da United gikk seirende ut av Premier League, Champions League og FA Cupen i samme sesong.

U: Uønsket. St. Mirren er den eneste klubben som noensinne har sparket Ferguson, da de ga ham fyken i 1978. Året før hadde Ferguson ledet klubben til ligagull, med en spillerstall som hadde en snittalder på 19 år. Det er trolig noen som angrer på akkurat den avgjørelsen.

V: Vinnervilje. Ferguson har vunnet det som kan vinnes, men vinnerviljen ser aldri ut til å forsvinne. «Jeg har aldri sett noen med slik sult og lidenskap», sier Wayne Rooney. De som vil se det i praksis, sjekk ut denne talen Ferguson ga dagen etter City-gullet i 2012:

W: Wiley. Ferguson er viden kjent for å la dommere få høre det, om de ikke gjør jobben sin. Slik var det også med dommer Alan Wiley etter en kamp mot Sunderland i 1999. «Spillets tempo krever en dommer som er i form. I England har vi dommere i form, men ikke han. Han brukte et halvt minutt på å gi en spiller gult kort, og trengte en hvil etterpå. Det er latterlig», sa Ferguson.

X:X-faktor. Ferguson har den berømte x-faktoren, som gjør at han hele tiden klarer å vippe ting i sin favør, enten det er spilleroverganger, jevne kamper eller negative utenomsportslige hendelser.

Y:Youth. Ferguson har aldri vært redd for å gi unggutter sjansen på A-laget. Det har resultert i spillere som Neville-brødrene, Beckham, Giggs, Scholes osv.

Z: Zidane. Eric Cantona skal ha tipset Ferguson om en ung mann ved navn Zinedine Zidane i 1996. Ferguson sendte speidere for å sjekke ut franskamannen, men de ble ikke imponert. Trolig noe av det Ferguson angrer mest på i dag.

Æ: Ærlig. Alex Ferguson har alltid vært ærlig med sine omgivelser, enten det er spillere som ikke gjør jobben sin, dommere som er for dårlig eller journalister som stiller dumme spørsmål.

Ø: Ønskedrøm. Alex Fergusons ønskedrøm gikk i oppfyllelse i 2010/2011-sesongen, da han fratok Liverpool rekorden i antall ligamesterskap. United har nå 20 ligatitler, Liverpool har 18.

Å: Årets manager. Ferguson er blitt kåret til årets manager i Premier League 10 ganger siden oppstarten i 1992. Det er mer enn alle de andre vinnerne sammenlagt.

P.S: Denne saken ble først publisert i 2011. Vi velger å republisere den nå, med tanke på Alex Fergusons valg om å gi seg som manager. Les mer om det her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere