Gå til sidens hovedinnhold

Aalesund rykket ned: - En skandale! Ufattelig!

Krever Trond Fredriksens avgang etter at Aalesund rykker ned til Obos-ligaen.

AALESUND - STRØMSGODSET 4-3:

Forutsetningene var klare før Aalesunds møte med Strømsgodset på søndag: For å få sjansen til redde kvalikplassen og dermed få en ny sjanse til å spille i Eliteserien også neste år, måtte laget gjøre det bedre mot drammenserne enn det Sogndal gjorde hjemme mot Vålerenga.

Aalesund og Sogndal hadde nemlig både lik poengsum og lik målforskjell før avslutningsrunden i Eliteserien, men Aalesund lå foran på flere scorede mål.

Og om forutsetningene var dramatiske, kunne ingen spådd hvordan dramaet skulle utvikle seg underveis i den siste eliteserierunden. For både Aalesund og Sogndal både scoret og slapp inn mål i sine kamper, og byttet om på hvilket lag som lå på den viktige 14.-plassen på tabellen.

Men da Sogndal til slutt dunket inn mål etter mål mot Vålerenga, nærmet nedrykket seg et faktum. Og da Strømsgodset snudde 1-2 til 3-2 mot slutten av oppgjøret, var det ingenting som kunne redde tangotrøyenes eliteseriekontrakt, selv om Mos Abdellaoue utlignet til 3-3 i siste spilleminutt og på overtid økte til 4-3.

LES OM DRAMAET: Sogndal reddet plassen

- Jeg mener, og jeg har ikke noe imot Trond Fredriksen personlig, at Aalesund må ha en ny trener som skaper entusiasme, sier John Arne Riise på TV 2s FotballXtra idet nedrykket er et faktum.

- Jeg mener at det er skandale at Aalesund rykker ned til Obos-ligaen, konkluderer den tidligere Aalesund-spilleren.

- Helt forjævlig

Det var en svært nedstemt Aalesund-trener Trond Fredriksen som møter Eurosport etter kampen.

- Akkurat nå er jeg bare trist. Lei meg. Når det ender som det ender, er det trist at det skal skje. Men sånn er livet. Livet går videre. Det er en mandag i morgen og. Ja… jeg vet ikke hva jeg skal si, sier han.

Han beskriver følelsene som kom og gikk gjennom kampen på denne måten:

- Det er selvfølgelig helt forjævlig, enkelt og greit, sier Fredriksen.

- Jeg har det bare vondt. Vondt inni meg, og vondt for at det skal ende sånn. Man får som regel som man fortjener, og vi fortjener dessverre å rykke ned når vi gjør det.

Fredriksen avviser at han vil trekke seg som Aalesund-trener etter nedrykket.

- Jeg har ikke planer om å gi meg. Det har jeg aldri gjort før, og det skal jeg ikke gjøre nå heller, sier han.

- Fryktelig kvalm

Aalesund fikk en verst tenkelig start på kampen. Ikke fordi det skjedde så mye på Color Line Stadion, men snarere på grunn av Sogndals tidlige 1-0-scoring mot Vålerenga.

Hos TV 2 var Aalesund-gutten John Arne Riise på besøk i FotballXtra. 37-åringen, som spilte i klubben så sent som i fjor, så betenkt ut da de tidlige rapportene fra Fosshaugane tikket inn.

- Jeg ble rett og slett fryktelig kvalm da scoringen til Sogndal gikk inn, sa Riise da han skulle beskrive følelsene i studio.

Men bare noen minutter senere kastet Riise seg overende i TV 2-studioet, i ren og skjær jubel.

For på Color Line Stadion hadde hjemmelaget startet offensivt, tydelig klare for å vise at det var tangotrøyene som fortjente en ny sjanse til å overleve i Eliteserien.

- Fantastisk drama

Og etter tolv minutter ga det innledende presset resultater. Sondre Fet fikk ballen inn i feltet, der Mustafa «Mos» Abdellaoue fikk ballen feilvendt. Spissen snudde, banket inn sitt 14. mål for sesongen, og Color Line Stadion eksploderte.

- Det er vakkert. Snur på tiøringen, Mos, og feier den inn bak Bugge Pettersen, kommenterte Bengt Eriksen på TV Norge.

- Hvilket fantastisk drama som er i ferd med å utvikle seg i siste runde av Eliteserien, fulgte hovedkommentator Kenneth Fredheim opp.

Fem minutter senere måtte kaptein Bjørn Helge Riise liggende nede med strekk, og det gikk noen sukk gjennom de fremmøtte Aalesund-supporterne. Lillebror Riise hadde tydelig lyst til å fortsette kampen, men måtte til slutt kaste inn håndkledet, hvilket var dårlig nytt for sunnmøringene.

Godset-press

Da var det langt bedre nytt som kom inn fra Fosshaugane. Der hadde Henrik Kjelsrud Johansen løpt inn Vålerengas utligning, og dermed var Aalesund på litt tryggere grunn - to poeng foran Sogndal på direkte nedrykk.

Men tilbake på Color Line Stadion kom gjestene langt bedre med i kampen etter at Aalesund mistet sin kaptein, og etter drøye halvtimen spilt var det smått utrolig at Strømsgodset ikke hadde utlignet. Eirik Ulland Andersen og Bassel Jradi fikk store muligheter, men henholdsvis keeper Andreas Lie og et oppofrende Aalesund-forsvar hindret scoring.

Men målet kom.

Og en ulykke kommer sjeldent alene.

Dobbel ulykke

Seks minutter før pause kom Tokmac Nguen ned mot dødlinjen, og slo ballen 45 grader ut. Der ventet formspilleren Bassel Jradi, som var klinisk med sin avslutning og sørget for at lagene - og nedrykksstriden - var like langt.

Men tilskuerne på Color Line Stadion hadde knapt rukket å spytte ut sin edder og galle før situasjonen ble akutt verre for hjemmelaget. I Sogndal banket Eirik Birkelund inn 2-1 for vertene, og på et lite minutt var situasjonen altså snudd helt på hodet: Plutselig var det Aalesund som hadde to poeng opp til kvalikplassen.

I TV 2-studioet benyttet John Arne Riise anledningen i pausen til å melde på Twitter hva han mente dersom dramaet endte med nedrykk for tangotrøyene.

«Hadde aldri sett for meg dette scenarioet. Aalesund kan rykke ned i år. 45 min igjen. Vil være en skandale om det skjer! Ufattelig!» skrev Riise.

Utskjelt Gyasi scoret

Men ni minutter ut i andre omgang skulle en utskjelt profil stå fram på Color Line Stadion.

Da sendte nemlig innbytter Aron Elís Thrándarson en herlig stikker frem til Edwin Gyasi. 26-åringen fra Ghana har måttet tåle mye kritikk gjennom en svak sesong, men da han rev seg løs fra Godset-forsvaret og kom alene mot keeper Bugge Pettersen var han fast bestemt på å få ballen i mål.

Det klarte han, via sisteskansen, og Aalesund var tilbake i ledelsen.

Og da Vålerenga utlignet til 2-2 mot Sogndal, trodde kanskje de mest naive av oss at dramaet var i ferd med å gå mot slutten.

Vel. Tro om igjen.

- Har ikke ord

I det påfølgende angrepet kranglet Sogndal inn 3-2-målet, og dermed var Aalesund plutselig bak Sogndal på tabellen - med samme poengsum og samme målforskjell, men bak på innbyrdes oppgjør etter to 0-1-tap for saftkokerne.

Og nå rant målene inn i Sogndal, for like etterpå økte vestlendingene til 4-2 og, kort tid senere igjen, 5-2, over Vålerenga. Da var stemningen i Aalesund plutselig snudd på hodet igjen, for nå trengte de oransje tre scoringer for å sikre kvalikplassen.

I TV 2-studioet trodde ikke John Arne Riise hva han så.

- Jeg har ikke ord, altså. Jeg setter meg inn i bror min sitt hode, hva han tenker nå. Og klubben - altså, de skulle aldri vært i den posisjonen, sa mannen med 110 landskamper og et hjerte i Aalesund.

Ni minutter før slutt var det nettopp det - slutt - for Aalesund. Tokmac Nguen avsluttet kontringen etter en stor Aalesund-sjanse med å sette ballen i nettet bak Andreas Lie, og på benken kunne Aalesund-trener Trond Fredriksen bare fortvile.

Marcus Pedersen ga Strømsgodset 3-2 mot slutten av kampen, og førte Godset samtidig på bronseplass, men i siste ordinære minutt satte Mos Abdellaoue inn 3-3. Samme mann fullførte hat tricket to minutter på overtid, men uten at det hjalp.

4-3 etterlater Strømsgodset på fjerdeplass, mens Aalesund må ta den tunge veien ned til Obos-ligaen.

Les også

Alexis Sánchez reddet Arsenal mot Burnley

Har du sett denne?

Kommentarer til denne saken