*Nettavisen* Sport.

Advarer Høgmo: - Ikke få panikk

HVA NÅ: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo og fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) på Ferenc Liszt lufthavn lufthavn fredag kveld. Norge møter Ungarn til andre EM-omspillkamp i fotball søndag.

HVA NÅ: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo og fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) på Ferenc Liszt lufthavn lufthavn fredag kveld. Norge møter Ungarn til andre EM-omspillkamp i fotball søndag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Her er rådene til landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

BUDAPEST (Nettavisen): Høgmo har etter torsdagens kamp hintet om at han kommer til å gjøre endringer på den elleveren som løp ut på Ullevaal sist.

Nå advarer fotballekspert Joacim Jonsson Høgmo mot å bytte for mye på laget.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Han må ikke få panikk og endre 100 plasser, det skaper bare usikkerhet, sier Jonsson til Nettavisen.

- Kan trekke lodd

Svensken mener det er naturlig med et spissbytte, og eventuelt at Høgmo skifter på enten venstrebacken (Høgli) eller venstrekanten (Berget) fra sist kamp.

- Marcus Pedersen bør inn, da får man kvikke og pigge bein. Søderlund løp mye på Ullevaal, og i Pedersen får man en spiller i absolutt toppform. Jeg tenkte også på Moi Elyounoussi, men innhoppet hans viste at han var litt preget. Jeg hadde kanskje heller spilt med Helland, selv om han ikke vist noe form i det siste, sier Jonsson.

- Jeg hadde brukt enten Moi eller Helland for å få inn mer offensiv kraft, og man kan nesten trekke lodd om hvem av dem som bør starte, legger han til.

Det er flere usikkerhetsmomenter før søndagens kamp. Og Høgmo har gitt seg selv et lite dilemma før bortekampen:

Skal han fortsette med en formsvak Tom Høgli på venstreback, eller gå tilbake til mer offensive Haitam Aleesami – en mann han trolig ga en selvtillitsknekk etter torsdagens vraking.

- Burde spilt Alesaami

Joacim Jonsson er i hvert fall klar på hva han mener Høgmo bør gjøre.

- Jeg har hele tiden ment at Norge burde spilt med Haitam Alesaami i hjemmekampen, for da hadde man fått et venstrebein og mer offensiv kraft. Nå blir det ikke riktig dynamikk på venstresiden, sier Jonsson.

Han tror ikke Alesaami blir nevneverdig preget av vrakingen torsdag.

- Haitam er tøff mentalt og takler det, men det er normalt sett ikke noe lurt å gjøre det på den måten, for det viser en usikkerhet. Jeg tror ikke Høgmo kommer til å bytte der, og tipper heller det blir et kantbytte, sier han.

I tillegg er det en viss usikkerhet rundt keeperplassen. Ørjan Nyland er ikke i kampform, og det ga seg utslag i en keepertabbe på Ungarns 1-0-scoring torsdag.

Men Jonsson fraråder et keeperbytte.

- Det sprer bare masse usikkerhet. Man kan ikke bytte for mye, da er det ikke sikkert Norge snur det. Man må ha litt tålmodighet og trygghet også. Men hvis Nyland presterer dårlig igjen og igjen, da kan man begynne å tenke på det. Men jeg har heller ingen tro på at Høgmo bytter keeper nå, sier han.

Etter torsdagens kamp uttalte Høgmo at Norge er nødt til å begynne å omsette spill til scoringer. Det nytter ikke å styre kamper uten å få uttelling.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY SJANSE: Spillerne synger nasjonalsangen før kampen mellom Norge og Ungarn på Ullevaal stadion torsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Har en utfordring

Erik Thorstvedt er også klar på at Søderlund kan ryke i bortekampen.

- Det er klart vi har en utfordring på spissplass. Det kan godt være at Marcus Pedersen er den som starter neste kamp. Jeg tror ikke det vil være så urimelig, sier Thorstvedt til Nettavisen.

- Hvilke taktiske endringer ville du gjort hvis du var Høgmo?

- Vi hadde 16 cornere uten å få noe særlig ut av det, bortsett fra kanskje den første. Vi har enormt mange innleggssituasjoner, så må vi kanskje tenke at vi må angripe dette på en annen måte. Kanskje må vi prøve å holde ballen mer langs bakken og satse på raskere kombinasjonsspill, slik at vi klarer å låse opp forsvaret, sier Thorstvedt.

Keeperlegenden er spent på hvordan Ungarn angriper kampen. De kan enten prøve å forsvare 1-0-ledelsen i 90 minutter, eller gå for flere scoringer.

- Det er mulig de tenker at de hadde suksess med den taktikken de hadde i Oslo, og at de nå ikke vil ta noen sjanser og bli tatt på kontring. Derfor kan de komme til å kjøre det samme opplegget. Eller så kan det være at de tenker at de nå har hjemmebane, er bedre enn de viste i Oslo og skal gå ut å styre kampen. Den norske taktikken avhenger mye av hvordan ungarerne gjør det, sier Thorstvedt.

- Håpet lever

Tidligere landslagsassistent Ola By Rise mener mulighetene til Norge er svekket.

- Å si noe annet er å lure seg selv. Men Ungarn kan vi slå også borte. I min tid med landslaget vant vi greit 4-1 (2006) og 2-0 (2012) borte, den siste med mange av dagens spillere. Ungarn er ikke så gode. Håpet lever, sier Ola By Rise til NTB.

Også fotballekspert Lars Tjærnås aner håp.

- Det er selvsagt dårligere sjanser nå, men vi har scoret i alle bortekampene, og jeg tror vi scorer nå også. Det viktige er å glemme alt om statistikk og sannsynlighet, og jobbe med å bli skarpere foran begge målene, sier Tjærnås til NTB.

Kampstart søndag er 20.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.