Advarer landslaget: - Har blitt for mye opphaussing

POSITIVITET: Det norske landslaget har vært omgitt av optimisme etter 2-0-seieren over Kroatia i september. Det gjør Vidar Riseth (innfelt) nervøs.

POSITIVITET: Det norske landslaget har vært omgitt av optimisme etter 2-0-seieren over Kroatia i september. Det gjør Vidar Riseth (innfelt) nervøs. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Vidar Riseth er bekymret før den avgjørende kvalikkampen.

10.10.15 14:20

Lørdag kveld, litt før klokka passerer 22.45, kan Norge være klare for sitt første mesterskap på 16 år.

Vi sier kan, for det er fortsatt en lang vei igjen til EM i Frankrike.

Men dersom Norge slår Malta i kampen på Ullevaal som starter klokka 18 på lørdag, samtidig som Kroatia avgir poeng i sin hjemmekamp mot Bulgaria med kampstart 20.45, er saken faktisk grei. Da blir det fransk moro på våre beste menn neste sommer.

Skulle vi også slå Italia borte førstkommende tirsdag, kan Kroatia vinne så mye de bare vil - da er vi i EM.

Nettavisen følger naturligvis EM-kvaliken LIVE fra klokka 18!

Og den første delen av oppgaven bør være ganske grei. Vi slår lilleputtnasjonen Malta, gjør vi ikke? Nummer 157 på Fifa-rankingen, og den desiderte jumboen i gruppe H med kun to poeng på åtte kamper?

Vel, Vidar Riseth er bekymret.

For mye opphaussing

Han var med på herrelandslagets fotballeventyr på 1990-tallet, som en del av troppen i VM i Frankrike i 1998 og EM i Nederland og Belgia i 2000. Han vet hva det vil si å forberede seg til avgjørende kvalikmatcher. Og han har en advarsel å komme med til de norske guttene.

- Ting har blitt hausset litt for mye opp akkurat nå, sier han til Nettavisen.

- Jeg skulle egentlig ønske at Per-Mathias hadde sagt noe om de faretegnene den siste uken. Det norske folk tror at vi er i EM, men det er vi faktisk ikke. Hvis spillerne begynner å tro at dette går av seg selv, så går det ikke. Laget er godt nok til å kvalifisere seg, men av signalene jeg har sett fra pressekonferanser og alt rundt blir det litt for mye glede. Hvis du som spiller tror at dette går av seg selv, er du ferdig. Det er det jeg er nervøs for.

UENIG: Kjetil Rekdal er glad for hypen rundt det norske landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

- Er det ikke bra at det er glede rundt et landslag som ellers har vært trøstesløst de siste 15 årene?

- Jo, jo, og det der er viktig. Gleden er viktig hele tiden. Men ikke hvis den gleden sniker seg over til å bli slapt treningsarbeid. Vi trenger fandenskapen, og vi må vite at neste kamp blir en vanskelig kamp og at vi ikke er i EM ennå.

- Tenkt på det den siste uka

Etter en tenkepause presiserer den tidligere LASK Linz-, Celtic- og 1860 München-proffen:

- Du må ikke misforstå det jeg sier her, altså. Det er viktig med glede og at det norske folk er positive. Men der har laget en viktig jobb å gjøre; det må ikke bli for mye gøy.

Han har ingen grunn til å tro at landslagssjef Per-Mathias Høgmo ikke har kontroll på trusselen.

- Men det er den eneste faktoren som bekymrer meg ut fra det jeg har sett av intervjuer og pressekonferanser. Det er mye fokus på masse andre ting rundt laget. Det har jeg tenkt litt på den siste uka. Hvis det begynner å snike seg inn, er du ferdig. Jeg har vært i de situasjonene selv, så det vet jeg.

- Positivt med hype

Kjetil Rekdal var med som spiller i alle de tre mesterskapene under Egil «Drillo» Olsen og Nils Johan Semb, og står sågar bak to av de aller viktigste målene i norsk fotballs historie - seiersscoringene mot Mexico i VM i 1994 og Brasil i VM i 1998.

Han er uenig med Riseth.

- Det er heller motsatt. Hypingen nå synes jeg er positiv, sier Vålerenga-treneren til Nettavisen.

- Nå har vi grunn til å håpe og forvente, og vi har et lag som er i stand til å kvalifisere seg etter 10-15 år med prat om nedturene som alle forventet. Så får vi se. Vi har vært i play-off noen ganger tidligere og misset, sier Rekdal, og tenker på tapene for Spania før EM i 2004 og for Tsjekkia før VM i 2006.

- Hvordan klarte dere å holde beina på bakken da dere herjet med landslaget?

- Det var ganske enkelt, for Egil («Drillo» Olsen) var eksepsjonell på det. Du hadde ikke mye å gå på. Spilte du en eller to dårlige kamper var du ute.

Livsviktig med erfaring

Vidar Riseth understreker viktigheten av å ha spillere på landslaget som får jevnlig internasjonal matching. Det synes han har blitt bedre den siste tiden.

- I 1998 var det ingen spillere fra hjemlig liga av de som spilte utpå banen. Det sier litt at Roar Strand og Ole Gunnar Solskjær satt på benken. Da hadde vi et jævlig godt lag, sier han.

OPPTUREN: Kjetil Rekdal scoret 2-1-målet mot Brasil i VM i 1998. Vidar Riseth (til høyre) var med på laget. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

- Nå er vi tilbake der at vi spillere som spiller uke etter uke fast på sine lag ute i Europa. Derfor har jeg troa på det norske laget.

- Hvordan ender det i kveld?

- Jeg tror Norge vinner 2-0. Det tror jeg.

- Hvem putter?

- Vi har en som er i siget nå, en med skjegg. Jeg tror han putter igjen. Også tror jeg vi scorer på en dødball, og da er det faktisk Forren som er der igjen.

- Skal være plankekjøring

Kjetil Rekdal kan stille seg bak Riseths resultattips.

- Jeg tror vi tar en knepen seier. 1-0 eller 2-0. Du ser av resultatene til Malta at de er flinke til å tette igjen, mener han.

- Det er stygt å si, men det skal være plankekjøring. Men så har mange av de svakeste lagene lært seg å forsvare seg godt. Men jeg har god tro på norsk seier, så får vi en skikkelig finale på tirsdag. Det hadde vært moro.

- Så Kroatia ryker ikke mot Bulgaria i kveld?

- Det kan de gjøre. Jeg tar ikke det for gitt. Men vi kan også komme på etterskudd.

Følg kampen mot Malta LIVE fra klokka 18!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.