Advarer mot spillerinvestorer i fotballen

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

- Ikke noe problem i Norge, forsikrer NFFs Kjetil Siem.

23.08.13 20:26

Tredjeparts eierskap av spillere innen fotballen har lenge vært en kontroversielt og mye omtalt tema.

Verden fikk for alvor øyenene opp for slike ordninger da Javier Maschaerano og Carlos Tevez i 2006 skrev under for Premier League-klubben West Ham.

I dag er slike eierskap forbudt i engelsk fotball, men i store deler av verden er det fortsatt vanlig. Også i Norge finnes det mange eksempler på slike ordninger; eksempelvis har Hardball i Bergen stått for et tosifret antall overganger i Brann de siste ti årene.

I år ble til og med en lotto-millionær en slik tredjepart, da Yngvar Borgersen kjøpte opp 25 prosent av eierandelen i Odds midtstopper Fredrik Semb Berge.

Nå går FIFPro, den verdensomspennende organisasjonen for profesjonelle fotballspillere, ut og advarer mot tredjeparts eierskap.

Flere faremomenter
«FIFPro er bekymret for den økende innflytelsen av tredjeparts eierskap av flere årsaker,» skriver organisasjonen i en pressemelding, og nevner noen av disse faresignalene:

- Det er fare for interessekonflikter, der tredjeparter kan eie ulike aktører i ulike klubber. Dette kan skade fotballturneringers integritet.

- Det er fare for at spillerne bare blir brukt som handelsvarer, der tredjepartene utelukkende er interessert i profitt, som bare kan skapes ved overganger. Dette kan føre til menneskehandel eller eierskap.

- Det er fare for at tredjeparts eierskap vil ta betydelige prosenter av inntektene vekk fra fotballen.

- Det er fare for at fotballens omdømme vil bli skadet, da tredjeparter vil bruke sin innflytelse til å kreve en ledende rolle for deres spiller(e).

- Ikke et ukjent fenomen
Generalsekretær i Norges fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, sier til Nettavisen at problemet omtrent ikke eksisterer i Norge.

- Hvor utbredt er trejdeparts eierskap i norsk fotball?

- Det er ikke noe ukjent fenomen med slike eierselskaper, med Hardball i Bergen som kanskje det største, svarer Siem, som mener at det er en distinkt forskjell på norske eierselskaper og disse som FIFPro nå advarer mot:

- Det som har vært drivkraften til alle tredjeparts eiere i Norge, har vært et ønske om å hjelpe klubben som ligger hjertet deres nær. I Norge har dette hatt større positive effekter for klubbene enn negative, sier Siem, som legger til at han «kan være enig i og forstå» faresignalene som FIFPro setter søkelyset på.

Andre momenter
NFFs generalsekretær peker på en annen fare som er større i Norge, som FIFPro ikke nevner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Adam Davy / pa Photos / NTB scanpix

- Det er om tredjeparten også er involvert i klubbdriften. Da tenker du på din egen lommebok samtidig som klubbens beste på en annen måte enn en investor på utsiden av klubben. Det gjør det vanskeligere. Det kan hende du gjør alt rett, men likevel er det lett å få rettet mistanken mot seg, for det kan tolkes som at du selger spillerne for ditt eget beste i stedet for spillerens beste, sier Siem.

Han understreker at NFF har et regelverk som er under konstant revisjon i forhold til tredjeparts eiere.

- Ikke forbudt
I FIFPros pressemelding hevder organisasjonen at «Fifa-reguleringer forbyr tredjeparts eierskap», og ber om en streng håndheving av artikkel 18 i Fifas «Rules on the Status and Transfer of Players» - som skal forhindre slike eierskap å finne sted.

- Har Fifa forbudt tredjeparts eiere å investere i fotballspillere, Siem?

- Det er en fortolkning av reglene, for å si det mildt. Det er mange definisjoner som er ute og går, svarer generalsekretæren i NFF.

- Det er forbudt i den forstand at klubbene skal ha kontrollen over kjøp og salg, ikke en tredjepart. Dersom klubbene mister kontrollen, og ikke kan si nei til et salg fordi en tredjepart nekter det, er det forbudt.

- Fortjener kreditt
Han skryter av norske fotballinvestorer, osm han mener har «hatt tunga rett i munn» i mange år.

- Ønsker NFF at enda flere tredjeparter skal investere i norske klubbspillere?

- Vi må innrømme at uten disse investeringene i norsk fotball ville det vært mindre av både anlegg og opprustning, og profesjonalisering av idretten vår. Det fortjener investorene kreditt for. Samtidig er det momenter ved det som gjør at vi må følge godt med. Det må ikke oppstå situasjoner der klubber mister kontrollen over produktet, svarer Siem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.