*Nettavisen* Sport.

Advarer Norge: Derfor er det viktig å holde nullen mot Ungarn

NØKKEL: Norges Vegard Forren er én av dem som får ansvaret for å holde nullen mot Ungarn. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Bortemålsregelen kan bli avgjørende for Norge.

LILLESTRØM (Nettavisen): Da Norge trakk Ungarn i playoff, jublet de fleste nordmenn for en strålende trekning. Det eneste ekspertene «klaget» på, var at Norge ikke får avslutte på hjemmebane.

Men det er ikke sikkert det er så negativt med bortekamp til slutt.

Bortemål telles nemlig også i playoff. Står det likt både i resultat og antall scorede bortemål, skal det spilles ekstraomganger. Scorer begge lagene i ekstraomgangene, telles igjen bortemål dobbelt.

Det betyr at Norge kan få en halvtime ekstra med bortemål-fordel.

- Utrolig viktig

Midtstopper Vegard Forren er en av dem som får ansvaret for at Ungarn ikke reiser tilbake til Budapest med bortemål i sekken.

- Så lenge vi holder nullen, er deretter alt et godt resultat. Vi ønsker å score og angripe på hjemmebane, men 0-0 trenger ikke være det verste resultatet. Det handler om å holde tett bakover, men samtidig må vi tørre å gå for både én, to, tre og kanskje fire scoringer. Men først og fremst handler det om å holde tett, sier Forren til Nettavisen.

Han er bankers på laget som har holdt nullen i fire av de fem siste landskampene for Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK TIL BORTEMÅLSREGELEN: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter fotballandslagets trening på Ullevaal stadion tirsdag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Man tenker kanskje at det hadde vært greit å avslutte på hjemmebane, men jeg tror ikke det har så mye å si. Det handler om å gjøre jobben uansett. Men å holde nullen på hjemmebanen er selvfølgelig utrolig viktig, sier Molde-bautaen.

Kritisk Høgmo

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener Norge «ikke får gjort noe med bortemålsregelen». Men han er kritisk til den.

- Vi må bare forholde oss til den, men jeg tenker at den kanskje er moden for evaluering. Bakgrunnen var å få mer offensiv fotball, men om vi ser på dagens fotball så blir det kanskje litt tammere oppgjør i første kamp på grunn av den, sier Høgmo til Nettavisen.

Landslagssjefen har hintet flere ganger om at vi kommer til å få se et kynisk Norge i første kamp. Mye tyder på at Høgmo prioriterer å nekte Ungarn bortemål i torsdagens drama på Ullevaal.

- Det er klart det er viktig å holde nullen, men samtidig ønsker vi jo å «pushe» angrepsviljen så langt som mulig og spille vårt spill, som dere har sett tidligere på Ullevaal. Det blir en hårfin balanse hvor mange spillere vi skal stå igjen med, sier Høgmo.

- Kan bli avgjørende

Landslagskaptein Per-Ciljan Skjelbred er enig med landslagssjefen. Bundesligaproffen mener det kan bli utslagsgivende at det norske laget reiser til Budapest uten innslupne mål fra den første kampen.

- Det kan bli avgjørende. Vi går «all in» for det, men du vet selv at i kamper så kan kampplanen bli ødelagt og da må ting endres. Men det handler om å score mest mulig mål. Om vi ikke scorer mål, så gjelder det å holde nullen, for vi vet at det kommer en kamp på søndag hvor det også kan scores mål, sier Skjelbred til Nettavisen.

Alexander Tettey og Even Hovland støtter sin egen kaptein.

- Jeg ser for meg at vi holder nullen og scorer mål, det er det jeg håper på, sier Tettey til Nettavisen.

- Så lenge vi ikke slipper inn mål, er det bra. Forhåpentligvis kan vi score noen mål også, men det viktigste er at vi ikke roter det til og får noe unødvendig imot oss, mener Hovland.

Det kan dermed gå mot et stramt organisert Norge-lag torsdag kveld.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR TIL DYST: Alexander Tettey inne på Thon Hotel Arena i Lillestrøm. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


Rekdal advarer

Da Nettavisen snakket med Kjetil Rekdal etter playoff-trekningen, var VIF-sjefen opptatt av at Norge ikke tar noen sjanser.

Han mener Norge ikke har råd til noen feilskjær i løpet av de to kampene.

- Det er klart det blir viktig å vinne på Ullevaal og holde nullen. Da kan vi reise til Ungarn og ha et lite forsprang, og få Ungarn til å åpne seg opp litt. Det viktigste er uansett at vi har dårligst 0-0 etter hjemmekampen, sa Vålerenga-treneren.

Han advarer dem som tror dette blir lett.

- Vi må ikke ta det for gitt, det kan skje mye rart i en fotballkamp. Man kan få rødt kort imot etter ett minutt, man kan få straffespark imot og så videre. Det kan skje alt mulig, så vi er nødt til å levere to gode prestasjoner over 2*90 minutter. Gjør vi det, er sjansene mye større for at vi er i EM, enn at vi ikke er der, sier Rekdal.

Den første av to playoffkamper spilles torsdag klokken 20.45 på Ullevaal Stadion. TV Norge viser kampen på TV.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag