Afrika-festen har nådd Fornebu

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Du må ikke være afrikansk for å herje i Tippeligaen. Men det virker som det hjelper.

26.04.11 07:57

STABÆK - FREDRIKSTAD 3-1:

FORNEBU (Nettavisen): - Det var som en sang. Gilles ledet orkesteret, mens jeg bare kunne synge av full hals.

Stabæks Alain Junior Ollé Ollé (24) gliste med hele ansiktet da han skulle beskrive målet som startet den afrikanske festen på Fornebu andre påskedag. Etter at Veigar Páll Gunnarsson hadde gitt Stabæk 1-0 på straffe, var det Ollé Ollé og Gilles Ondo det meste handlet om. Ollé Ollé dundret inn 2-0 med en lekker volley, før Ondo gjorde 3-1 etter en times spill med en suser i krysset fra 20 meter.

- Jeg gleder meg over seieren – og at både Alain og jeg spilte så bra. Målet mitt? Jeg pleier egentlig å score innenfor 16-meteren, så jeg var litt overrasket over at den gikk inn, sier Ondo til Nettavisen.

Afrikanske spillere – nigerianske for det meste – herjer i Tippeligaen anno 2011. De har herjet på Brann stadion, Åråsen, Ullevaal, Aker Stadion og på Sør-Arena. De heter Nosa Igiebor og Anthony Ujah, Olufemi Oladapo og Solomon Owello, Kim Ojo, Fegor Ogude, Makhtar Thioune og Davy Claude Angan.

Skryt fra treneren
Nå har den afrikanske festen også nådd Fornebu. Og de som herjer der heter Alain Junior Ollé Ollé og Gilles Ondo – fra henholdsvis Kamerun og Gabon.

- Jeg er veldig fornøyd med dem begge i dag, og de vil bare bli bedre framover, sier Stabæk-trener Jørgen Lennartsson.

- De scorer mål og bidrar godt i vårt offensive spill. Gilles er en goalgetter, en litt annerledes spisstype som er vanskeig å spille mot. Og Alain var kreativ og bevegelig, hadde gode innlegg og scoret et flott mål.

Da han likevel byttet ut Ollé Ollé etter en drøy time, hadde det sin opplagte årsak.

- Han er ikke like god defensivt. Han bidrar godt framover, men orker ikke å ta alle løpene hjemover. Så der har han noe å jobbe med, sier Lennartsson, før han gliser:

- Faktisk vurderte vi å bytte ham ut i første omgang fordi han fusket i forsvar. Men vi bestemte oss for å vente – og like etter scoret han.

Lærte mye av 0-7
Siden det pinlige 0-7-tapet for Lillestrøm i serieåpningen, har Stabæk raskt fått skuta på rett kjøl igjen. Lennartsson mener det handler om mentale prosesser – og at alle i klubben taklet sjokktapet på en positiv måte.

- Den kampen er et kapittel for seg selv, men vi var raske med å konkludere at vi ”bare” tapte tre poeng. Det kunne vi like gjerne ha gjort i sluttminuttene. Men etter den kampen har gruppens dynamikk, teamspiriten og taktiske manøvre løftet oss opp igjen, sier Lennartsson.

Siden 0-7-tapet har Stabæk slått Rosenborg, Vålerenga og Fredrikstad. Lennartsson mener de også burde vunnet borte mot Molde (tap 2-3).

- Jeg er svært fornøyd med måten vi har reist oss på, det eneste minuset er Molde-kampen sist. Der burde vi minst ha tatt ett poeng.

- Hadde et møte
Ifølge Veigar Páll Gunnarsson fikk laget en vekker etter LSK-kampen – en vekker som har bidratt til å sende laget opp på den 6.plassen de nå er på.

- Vi hadde et møte etter den kampen, og det førte blant annet til at vi endret litt på vår filosofi. Vi skulle ikke lenger underholde for enhver pris, men heller legge oss litt bakpå, være kompakte og angripe når det passer seg. Det har fungert bra både mot Vålerenga (1-0), Rosenborg (2-1) og i dag, sier Gunnarsson.

Han er ikke enig i at Stabæk er blitt kjedeligere eller mindre underholdende.

- Vi scorer fremdeles mange mål og skaper masse sjanser. Bare se på oss i dag, jeg tror vi hadde over ti målsjanser.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.