RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ajer var ikke spilleberettiget mot Kosovo


VAR IKKE SPOLLEBERETTIGET: Kristoffer Ajer (med nummer 14) skulle egentlig sonet karantene i møtet med Kosovo.
VAR IKKE SPOLLEBERETTIGET: Kristoffer Ajer (med nummer 14) skulle egentlig sonet karantene i møtet med Kosovo. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nå kan U21-landslaget miste poengene fra 5-0-seieren.

Kristoffer Ajer var ikke spilleberettiget til kampen mot Kosovo grunnet to gule kort i forrige G19-landskamp, melder NFF i en pressemelding.

Derfor vil U21-landslaget sannsynligvis bli fratatt de tre poengene fra kampen der det norske laget vant 5-0 mandag kveld.

- Utrolig surt

I EM-kvalifiseringskampen for G19 mot Spania 27. mars, ble Kristoffer Ajer tildelt to gule kort og dermed utvist. Regelen er at du må sone første kamp på samme nivå eller på nivået over, opplsyer NFF.

Ajer har ikke spilt landskamp i etterkant og skulle følgelig aldri spilt EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo på mandag. U21-landslaget vil sannsynligvis bli fratatt poengene for Kosovo-seieren.

- Når jeg blir tatt ut til en tropp, så forventer jeg at jeg er spilleberettiget til kampen. Jeg antok at utvisningen mot Spania skulle sones på G19-nivå siden jeg var tatt ut. Dette er utrolig surt, spesielt når vi gjorde en så god kamp mot Kosovo. Men det er ikke noe å gjøre med dette nå. Det eneste svaret vi kan gi er å plukke trepoengere i kampene som kommer, sier Kristoffer Ajer om saken i en pressemelding fra NFF.

Ifølge TV 2-ekspert Jesper Mathisen, som kjenner Ajer godt fra Start, skal unggutten selv ha spurt ledelsen om han var spilleberettiget til kampen og fått et klart «ja» på det spørsmålet.

- Da han ble utvist for G19 spurte han om det hadde noe å si for U21-kampen. Han skjønte at han hadde sjanser for å komme med i troppen. Han fikk så beskjed om at det ikke var noen fare, sier Mathisen til TV 2.


- Ikke kjent med det

Direktør i sportsavdelingen i NFF, Alf Hansen, sa på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at han ikke hadde vært kjent med Ajers utspill.

- Jeg har nettopp blitt gjort kjent med det Ajer har forklart. Jeg ble kjent med det gjennom media og det er helt nytt for meg i dag. Svaret Ajer fikk var feil. Utover det vil jeg ikke gå inn på interne forhold, fordi det er internt. Vi skal bruke det her for å sikre bedre rutiner i tiden framover.

- Vi har 150 kamper i året i NFF-regi og når vi ikke klarer å fange opp noe slikt, så er det en rutinesak. Vi skal sikre at det ikke skjer igjen. Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på noe ansvarsforhold blant de ansatte i denne saken. Vi har et bilde av at det er en rekke uheldige omstendigheter, og noe vi burde ha avdekket, men dessverre er ikke det gjort. Men det er ingen enkeltpersoner det er mulig å legge ansvaret på, sier Hansen.

- Er dette amatørmessig?

- Det har vi forståelse for at noen mener. Vi er en profesjonell organisasjon, med mange dyktige fagpersoner i staben, så det som skjer er beklagelig. Det er mange som er fortvilet og lei seg i en sånn situasjon.

- Jeg kan love at en slik glipp ikke skjer igjen, det er jeg ganske sikker på, sier NFFs direktør videre.

Hansen kunne opplyse om at UEFA hadde tatt kontakt og opplyst det norske forbundet om tabben dagen etter mandagens kamp.

NFF har seks dager på seg til å svare UEFA i saken og det europeiske forbundet skal deretter ta en avgjørelse, som kan ankes av NFF.

Hansen regner med at det vil ta tre til fire uker før en avgjørelse er klar, men regner poengtrekk som en naturlig konklusjon i denne saken.

- Skal ikke være mulig

Ajer scoret et av målene i 5-0-seieren, som var den første gruppekampen i kvalifiseringen til U21-EM I Italia i 2019. Norge er i en tøff gruppe med Tysland, Israel, Aserbajdsjan og Kosovo. Et tap av de tre poengene fra mandagens kamp, kan få store konsekvenser for laget i kvalifiseringen.

Kun det beste laget fra hver gruppe går direkte til sluttspillet, mens de fire beste toerne får spille play off om en plass i mesterskapet.

- Vi er svært lei oss for det som har skjedd. En slik administrativ glipp skal ikke forekomme. Dette er en alvorlig svikt i våre rutiner. Vi vil finne ut hvordan dette kunne skje og ikke minst gjøre nødvendige endringer for å hindre at dette kan skje igjen. Vi beklager på det sterkeste overfor U21-gutta som leverte på banen og sørget for det som burde vært en pangåpning på EM-kvaliken, sier Alf Hansen i en pressemelding.

MÅTTE SVARE: Direktør for sportsavdelingen i NFF, Alf Hansen.

Hansen sier han påtar seg ansvaret for tabben.

- Det er mitt ansvar som leder av sportsavdelingen å påse at rutinene er gode nok. Det har de åpenbart ikke vært. I dette tilfellet ble G19-kvaliken avsluttet den kampen Ajer fikk to gule, mens U21-kampen mot Kosovo var starten på en ny kvalik. Det er i denne overgangen kommunikasjonssvikten har skjedd. Våre rutiner burde fanget opp at Ajer ikke var spilleklar. Det skjedde ikke. I en profesjonell organisasjon skal ikke slike glipper forekomme. Nå vil vi foreta en grundig gjennomgang internt, sier Hansen.

Tabben fra NFF har vakt store reaksjoner og fotballekspert Lars Tjærnås var blant dem som reagerte på Twitter. Han skrev følgende:

- Lett å kritisere fra sofaen, men: Dette skal helt enkelt ikke være mulig! U21 fratas trolig 3 poeng pga amatørskap.

Skuffet Smerud

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud evar naturlig nok skuffet på spillernes og støtteapparatets vegne.

- Først og fremst føler jeg med både spillere og støtteapparat som la ned en fantastisk innsats inn mot denne kampen. Dessverre skjer uforutsette ting og menneskelige feil, og det gjelder å forholde seg konstruktivt til det. Forutsetningene er endret, men vi gir ikke opp. Gruppeseieren blir tøff å ta, og den realistiske målsettingen nå er å kapre en plass i play off. I den forbindelse – gitt at Kosovo ender sist i gruppa – så strykes både det resultatet vi fikk opprinnelig og det vi nå sannsynligvis får, sier Smerud.

Han er uansett trygg på at spillerne vil bruke utfordringen som har oppstått til å slå tilbake.

- U21-gjengen har gjentatt ganger vist at de reiser seg når de får en på trynet, og jeg er trygg på at denne gjengen kommer til å vokse på å få en enda større utfordring enn vi opprinnelig hadde. Fokuset nå er å forberede oss maksimalt til kampen mot Kosovo i september, og å gjøre vårt for at de skal havne sist i gruppa, sier Smerud.

NFF vil sende inn en forklaring til UEFA. Så blir det opp til UEFA å avgjøre hva konsekvensen blir.

Følg Nettavisen Sport på Snapchat!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere