Aktor vil ha fengsel for fotballedere

Foto: Montasje Scanpix

Aktoratet i overgangssaken vil legge ned påstand om fem måneders fengsel for tre Stabæk-ledere og 90 dager for Truls Haakonsen.

04.09.13 16:01

Sportslig leder Inge André Olsen i Stabæk Fotball, tidligere styreleder Lars Holter-Sørensen i Stabæk Fotball AS og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS er sammen med Haakonsen tiltalt i saken. Alle ristet uforstående på hodet da aktoratet la ned påstandene om ubetinget fengsel i saken onsdag.

– Vi står ikke overfor et bedrageri i denne saken, konstaterte forsvarer Ole Petter Drevland da han holdt motprosedyre etter aktoratet. Han avviste hele tiltalen og mente full frifinnelse var eneste alternativ Asker og Bærum tingrett har overfor klienten Ingen André Olsen.

I tillegg til de ubetingede straffene for de ansvarlige i klubbene, gikk aktoratet også inn for at selskapene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS bør betale foretaksstraffer på henholdsvis 120.000 og 240.000 kroner.

Gunnarssons overgang
Aktor Iselinn Håvarstein presenterte påtalemyndighetens påstand på slutten av aktoratets prosedyrer i overgangssaken i Asker og Bærum tingrett. Både hun og medaktor Morten Stene mente det ikke var tvil om at fotballederne alle hadde gjort seg skyldig i grovt bedrageri.

– For rollene og grad av medvirkning anser påtalemyndigheten at alle har hatt en vesentlig del av bedrageriet, og derfor skal det helles ikke gjøres noen differensiering på straffeutmålingen, sa Håvarstein.

Bakgrunnen for saken er omstendighetene rundt Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Påtalemyndigheten mener Stabæk ville begrense utbetalingene klubben var forpliktet til på 50 prosent av salgssummen til franske Nancy. Ved å prise islendingen kunstig lavt og samtidig selge Vålerenga en opsjon på Herman Stengel til hele 4 millioner kroner, mener aktoratet den franske klubben ble bedratt for minst 750.000 kroner.

– Dårlige signaler
– Bedrageriet i vår sak framstår som en handling i en vanskelig økonomisk situasjon hvor det er frykt for å gå konkurs og miste lisensen for å spille i toppligaen, sa Håvarstein, som likevel mente det ikke var grunn til å gå inn for betingede straffer for de tiltalte.

Hun trakk derimot fram flere skjerpende omstendigheter som talte for fengsel. Spesielt nevnte hun de to spillerne som ble brukt som uforberedte brikker i avtalen mellom klubbene. De var ufrivillig havnet i en stor mediedekning

– Bedrageriet er begått av flere personer i fellesskap, og det er toppledelsen som har utført det. Dette er personer med tillitsverv i toppligaen i Norge, noe som gir dårlige signaler til Idretts-Norge, sa Håvarstein.

De øvrige forsvarerne i saken vil holde sine prosedyrer torsdag før saken tas opp til doms.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag