*Nettavisen* Sport.

Al-Hussein trakk seg fra andre runde. Blatter gjenvalgt!

Sveitseren er klar for fire nye år.

29.05.15 19:26

Klikk på bildet for å forstørre.

Det ble altså ikke noen runde to av valget. Prins Ali av Jordan trakk seg fra omvalgsrunden etter at nok skjønte at han ikke hadde noen mulighet etter runde én hvor Blatter fikk 64 prosent av stemmene.

- Jeg vil takke alle sammen. Det har vært en fin reise, og jeg vil takke alle som har stemt på meg, men jeg trekker meg fra andre runde, sa en nedstemt Al-Hussein.

Nettavisen følger FIFA-kongressen live.

19.05: Sepp Blatter fikk 133 av de totalt 209 stemmene, mens prins Ali bin al-Hussein fikk 73.

18.06: Norge har avgitt sin stemme - Ynge Hallén gikk ut tidligere i denne uka og sa at Norge ville stemme på al-Hussein. Vi er nå på bokstav S.

17.44: Slik fordeles stemmene: * Europa (53 stemmer), * Nord- og Sentral-Amerika (35 stemmer), * Afrika (54 stemmer), * Asia (46 stemmer), * Sør-Amerika (10 stemmer), * Oseania (11 stemmer)

17.44: Slik foregår presidentvalget:*Hvert av de 209 medlemslandene i FIFA har én stemme hver | * Stemmegivningen er anonym. | * Kun møtende medlemmer har stemmerett. | * I første runde må en kandidat få minst to tredeler av stemmene for å vinne. Ved mindre margin blir det en ny runde hvor det holder med flertall (105 stemmer ved fullt oppmøte). | * Konvoluttene med stemmesedlene blir ødelagt 100 dager etter valget.

17.19: Til opplysning så er valget på bokstav C, og det er ventet at det vil ta mellom 35 og 40 minutter før alle har stemt. Dette er uoffisiell estimering.

17.05: Begge presidentene har nå holdt sine taler og valget er i gang. Alle 209 delegatene skal innom valgboksene i alfabetisk rekkefølge.

17.03: - Jeg vil fortsette med dere. Det handler om tillit. Fotball er mye mer enn et spill, og det fotballen trenger nå er en erfaren leder. Jeg håper jeg kan fortsette å være med dere fremover, avslutter Blatter.

16:58: - Fotball spilles overalt. Det er mye føleser og det er vår oppgave at denne sporten kan fortsette for alle. Selv i land der det er krig, sier Blatter.

16.53: Sepp Blatter holder sin tale.

16.51: Franz Beckenbauer mener president Sepp Blatter har skylden for den siste FIFA-skandalen, men at systemet med så mange medlemsland gjør det umulig å kontrollere alt. (©NTB).

16.47: Det er nå vi har muligheten til å forandre oss, vi, som er FIFA. Jeg ber dere om å jobbe med meg når vi nå sulter etter respekt i verden, avslutter al-Hussein en meget bra tale til applaus fra salen.

16.42: - Jeg lover å være rettferdig og å sette spillere og publikum først. Jeg sverger på å jobbe knallhardt mot rasisme og undertrykkelse, og jeg vil jobbe for at fotballens ære skal bevares på riktig måte, fortsetter al-Hussein.

16.38: FIFAs visepresident og Blatters motkandidat Prins Ali bin al-Hussein av Jordan holder sin tale.

- Det er på tide med en endring, sier al- Hussein.

16.18: Jéröme Valcke, generalsekretær i FIFA, melder at det er ti minutter til presidentvalget!

15.50: Palestinas fotballforbund dropper henstillingen om at Israel bør kastes ut av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– Først og fremst er jeg glad for at de har valgt å trekke henstillingen. Vi samtykker til og støtter det presidenten sa. Jeg vil ikke rette en pekefinger mot palestinerne. Jeg synes at fotballen skal være en bidragsyter til fred, sa Israels fotballpresident Ofer Eini. (©NTB)

15.34: - Hvor er advokaten vår?, ropte Blatter ut i salen da det ikke ble enighet om en avstemning. Etter en samtale mellom advokaten og Blatter fikk Israel lov til å svare på anklagene fra Palestina om at Israel burde bli suspendert fra FIFA (en avgjørelse Palestina senere i kongressen trakk).

- Jeg bærer ikke nag til Palestina, og håpet mitt er at en dag etter denne kongressen kan vi sette oss ned sammen og kunne klemme hverandre etter at vi har spilt fotball sammen, svarte Israels talsperson.

15.05: Sepp Blatter skryter av det norske initiativet «Handshake for Peace», som er ideen til generalsekretær i NFF (Norges Fotballforbund), Kjetil Siem. Blatter sier videre at fotball-VM i Russland skal identifisere seg med «Handshake for Peace». Seansen ble avsluttet med at Blatter, i strålende humør, manet til at hele kongressen skulle ta hverandre i hånden - det fungerte bare sånn halvveis.

15.03: En talsperson på vegne av Sierra Leone takker Sepp Blatter personlig for arbeidet FIFA har gjort mot Ebola. - Arbeidet har gjort at barn i landet har kunnet våkne opp hver morgen å dagdrømme at de er Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, sier hun.

14.45: I punkt 11.7 melder FIFA om et totalt dopingfritt VM i Brasil i 2014. I samme rapport legger også FIFA frem at de hadde suksess med å legge inn ekstra drikkepauser i VM-kamper som hadde temperaturer på 32 grader (celsius) eller høyere. Det er mulig de må legge inn en slik pause når det etterhvert drar seg til mot presidentvalg...

14.31: Det meldes om forsinkelser grunnet bombetrusselen som blant annet førte til evakuering av kongressen. Når presidentvalget blir er fortsatt vanskelig å si. I utgangspunktet skulle valget bli avholdt mellom klokken 15 og 16.

14.20: Storbritannias statsminister David Cameron mener Sepp Blatters tid som FIFA-president bør være over. - Etter min mening bør han gå, jo før jo bedre, sa Cameron under et besøk i Tyskland på fredag (NTB).

14.02: Sveitsisk politi har varslet at de vil komme med en uttalelse om bombetrusselen på et senere tidspunkt (NTB).

13.57: Etter at FIFAs verdier mot rasisme ble lest opp i punkt 11.3 uttalte Sepp Blatter: - Det er viktig med respekt og holdninger i spillet vi alle elsker.

13.48: Kongressen har startet igjen. Jéröme Valcke, generalsekeretær i FIFA, sier lokalet er gjennsomsøkt etter bombetrusselen og at det er trygt å fortsette kongressen.

13.26: Richard Conway i BBC melder at FIFA-kongressen vil fortsette om rundt ti minutter. Dermed er det angivelig å tro at bometrusselen er under kontroll i Zürich.

13.22: Myndighetene skal ha blitt informert om bombetrusselen rundt klokken 11 lokal tid. Det er usikkert når kongressen fortsetter. Tidligere fredag stormet Palestina-demonstranter inn i kongresslokalet og ropte blant annet: Rødt kort til FIFA! De ble fjernet av sikkerhetsvakter.

13.19: Politiet i Zürich skal nå ha bekreftet bombetrusselen.

13.15: Det var tyske Handelszeitung som først meldte om bombetrusselen mot FIFAs kongress i Zürich. Artikkelen er her.

13.13: Dan Roan, journalist i BBC, er blant dem som melder om den angivelige bombetrusselen på Twitter. Owen Gibson i The Guardian skriver at FIFA vil komme med en oppdatering på dette straks.

13.08: Nå melder tyske medier at det skal ha kommet en bombetrussel mot FIFA-kongressen i Zürich.

12.49: FIFA-pampene er fortsatt ute til lunsj. Vi tipper kanapeer og litt sprudlevann i glasset. Kongressen starter opp igjen rundt 13.30.

11.58: Nå er det en pause i kongressen.

11.55: FIFA hevder, og vi understreker at det er FIFA som hevder dette, at fotball-VM i 2014 dro inn inntekter for over fire milliarder dollar, mens utgiftene ble begrenset til rundt to milliarder dollar.

11.29: Ifølge AP-journalist Rob Harris brukte FIFA i fjor rundt 27 millioner dollar på å kjøpe et hotell i Zürich.

11.17: Det konkluderes med at FIFA har en stabil økonomi. I perioden 2011 til 2014 har organisasjonen økt inntektene med 37 %. I perioden har FIFA en inntekt på over fem milliarder dollar.

11.10: Kongressen har nå gått over til punkt 10 på agendaen, der FIFAs økonomiske status skal gjennomgåes.

11.03: Selve presidentvalget vil starte rundt 16.00, men tidspunktet er ikke helt fastsatt på grunn av en lang og tidkrevende agenda.

10.59: President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, tror på en meget jevn kamp mellom Blatter og prins Ali av Jordan under valget i dag. Les mer om Halléns uttalelser om det her.

10.58: I sin tale satte Blatter spørsmålstegn ved aksjonene i Zürich onsdag, der en rekke FIFA-topper ble arrestert: - Det var ikke bra at dette skjedde to dager før valget. Jeg skal ikke si at det var en tilfeldighet, men jeg setter likevel et lite spørsmålstegn bak det, sa Blatter.

10.51: Blatters tale er over og mottar god applaus.

10.48: Sepp Blatter appellerer til medlemmene om å gjøre alt de kan for å sette FIFA tilbake på riktig spor. - Vi trenger dere alle, sier han.

10.47: - Hadde to andre nasjoner kommet opp av konvolutten for VM i 2018 og 2022, hadde vi kanskje ikke hatt de samme problemene vi har i dag, men vi kan ikke gå tilbake i tid, sier Blatter.

10.42: Det skal senere fredag stemmes over om Israels medlemskap i FIFA skal trekkes tilbake. Grunnen er at landet legger begrensninger på bevegelsene til palestinske spillere.

10.40: FIFA-kongressen startet altså med at demonstranter som frontet Palestina-saken avbrøt Sepp Blatter og ropte: Rødt kort til FIFA. Blatter svarte med å rope på sikkerhetsvaktene.

10.38: Slik fordeles stemmene: * Europa (53 stemmer), * Nord- og Sentral-Amerika (35 stemmer), * Afrika (54 stemmer), * Asia (46 stemmer), * Sør-Amerika (10 stemmer), * Oseania (11 stemmer)

10.36:Slik foregår presidentvalget:*Hvert av de 209 medlemslandene i FIFA har én stemme hver | * Stemmegivningen er anonym. | * Kun møtende medlemmer har stemmerett. | * I første runde må en kandidat få minst to tredeler av stemmene for å vinne. Ved mindre margin blir det en ny runde hvor det holder med flertall (105 stemmer ved fullt oppmøte). | * Konvoluttene med stemmesedlene blir ødelagt 100 dager etter valget.

10.31: - Vi er kommet til et vendepunkt, sier Blatter.

10.28: - Det som har skjedd de siste dagene har kastet en skygge over fotballen og denne kongressen. La oss løfte denne skyggen. Vi kan ikke akseptere at fotballen blir dratt ned i gjørmen på denne måten. Det er kun et fåtall som står bak disse handlingene og de utgjør ikke hele FIFA, sier Blatter i sin tale.

10.27: Sepp Blatter addresserer kongressen nå og sier at talen er endret på grunn av det som har skjedd de siste dagene.

10.21: Vi har kommet til punkt fem i agendaen (se hele lenger ned). De 19 punktene som skal gjennomgås i løpet av dagens kongress, skal godkjennes. Programmet godkjennes med 99 prosent.

10.15: Opprop av alle nasjonene som er unnagjort.

10.03: Det var demonstranter i forbindelse med Palestina-konflikten som avbrøt Blatter. De skal blant annet ha ropt: Rødt kort til FIFA. Forholdet Israel og Palestina skal diskuteres i løpet av kongressen.

10.00: - Det var en forstyrrelse og jeg ba sikkerhetsvaktene om å fjerne dem, sier Blatter.

09.58: Demonstranter kom seg inn i kongresslokalet og FIFA-presidenten ba om at de skulle bli fjernet.

09.58: - Security, please! roper Sepp Blatter.

09.55: Kongressen i Zürich er nå i gang.

Bakgrunn
Fredag er det presidentvalg i det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Da blir det avgjort om omstridte Sepp Blatter får fortsette i vervet.

FIFA har de siste dagene vært utsatt for en stpr skandale der 14 medlemmer har blitt arrestert og siktet for blant annet korrupsjon.

Saken har sendt sjokkbølger gjennom hele fotballverdenen og nå krever flere at Blatter tar ansvar og trer til side som fotballpresident.

Det er prins Ali bin al Hussein som er eneste motkandidat i valget.

Kongressen åpner 09.30 og det er ventet at selve presidentvalget vil foregå rundt 16.00. Det er blant de siste punktene på agendaen.

Det blir med andre ord en svært dramatisk dag i Zürich.

Slik er programmet for dagen:
1.) Alle ønskes velkommen
2.) Opprop og annonsering av at kongressen er åpnet
3.) Utnevnelse av inspektører
4.) Suspensjon eller utvisning av et medlem
5.) Møteplanen skal godkjennes
6.) Fem medlemmer velges som tidtakere
7.) Godkjenning av tidsplanen
8.) Presidentens tale

9.) Aktivitetsrapport
9.1) Aktivitetsrapport 2014
9.2) Kommende FIFA-arrangement
9.3) FIFAs VM i fotball

10) Økonomirapport
10.1) Økonomistatus for 2014 og fireårsperioden 2011-14
10.2) Regnskapsførers rapport til kongressen
10.3) Rapport fra FIFAs økonomikomité
10.4) Godkjenning av økonomirapporten for 2011-14
10.5) Detaljert budsjett for 2016
10.6) Godkjenning av 2016-budsjettet (avstemning)
10.7) Utnevnelse av økonomiansvarlige for 2015-18

11.) Strategiske og sportspolitiske saker
11.1) Oppdatering på tredjeparts eierskap av spillere
11.2) Oppdatering på Israel og Palestina
11.3) Kampen mot rasisme og diskriminering
11.4) Dommere
11.5) Kvinnefotball
11.6) Fotballens utvikling
11.7) Medisinske temaer
11.8) Handshake for Peace
11.9) FIFAs fotballmuseum

12.) Avstemning om nye forslag, endringer og lover
12.1) FIFAs lovverk
12.2) Forskrifter for håndhevelse av lovvreket
12.3) Kongressens forettningsorden

13.) Valg av medlemmer til FIFAs rettslige apparat
14.) Utvidelse av mandat for kvinner i hovedkomiteen.
15.) Debatt rundt forslag levert inn av medlemmer i hovedkomiteen
16.) Insettelse av visepresident og medlemmer i hovedkomiteen.
17.) Presidentvalget
18.) Neste kongress
19.) Presidentens avslutningstale

(artikkelen fortsetter under Tippemagasinet)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=rdhN2D2dxC06dDiD8Lfec-QMXF6bK8HttSPppZtzM_YTazx0bgC0eOdcyLJRjhnYg9zT8vrMxJinWL1pJnrSAYJgDrMuvVpKXM3XG8FQpenJmwTcCryakFpTVS-nOpIKB3JA0_qecMc&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Fått mer støtte
Det store spørsmålet er altså hvorvidt Blatter blir gjenvalgt som president eller om det er prins Ali bin al Hussein som blir vinneren.

Etter de siste dagers skandaler, har støttet til prins Ali fra Jordan blitt stadig større og torsdag viste Norges Fotballforbund sin støtte til ham.

Det samme har resten av Europa, gjennom UEFA, gjort.

Det er ventet at han også har bred støtte i Asia, mens også USA, New Zealand og Australia har uttrykt at de vil støtte ham i valget.

Disse nasjonene har tidligere støttet Blatter.

Qatar-VM
Det er tildelingen av VM i Russland i 2018 og VM i Qatar i 2022 som er mye av hovedgrunnen til de aksjonene som nå har kommet mot FIFA.

Her skal det være snakk om korrupsjon.

Qatar-VM har også kommet i fokus verden rundt på grunn av de uverdige og livsfarlige forholdene arbeiderne der er utsatt for.

Mange mener nå at mesterskapet bør boikottes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.