RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

Alt gikk Norges vei

Sist oppdatert:
Norge tok onsdag et langt skritt nærmere EM-sluttspillet. Mye takket være Hellas.

BOSNIA - NORGE 0-2: - Det er en ganske fin dag, absolutt. Men vi må spille mye bedre mot Tyrkia hvis vi skal til EM, sa landslagssjef Åge Hareide til Viasat 4 etter 2-0-seieren over Bosnia-Hercegovina i Sarajevo.

- Vi ble litt for trygge. Vi scoret tidlig, og ble mer opptatt av å forsvare oss enn å spille. Men det var en veldig ujevn bane og ikke lett å spille, forklarte Hareide.

Hagen spesial
Det var spilt knapt fem minutter da et frispark fra John Arne Riise fant veien til Erik Hagen. Den knalltøffe midtstopperen stod helt alene i Bosnias straffefelt, og headet enkelt ballen i mål.

Drømmestart!

Samtidig stod det 0-0 mellom Tyrkia og Hellas i Istanbul, et resultat som ville bidra til å gjøre Norges vei til EM-sluttspillet mer kjørbar. Se tabellen i Norges gruppe her!

Bosnia-Hercegovina hadde initiativet mesteparten av første omgang, men Norge hadde stort sett kontroll over begivenhetene.

Guttedrøm
I andre omgang kom det en ny beskjed fra Istanbul: Hellas hadde tatt ledelsen over Tyrkia. Nå kunne Norge klatre forbi Tyrkia og opp på andreplassen med seier over Bosnia.

En pasning - smart eller heldig - fra Morten Gamst Pedersen endte opp hos Bjørn Helge Riise et kvarter før slutt i Sarajevo. Lillebror Riise nølte ikke - han hadde vel storebror John Arnes varemerke i bakhodet - og klinte til. Skuddet var lavt, hardt og kontrollert. Og det endte i mål.

- Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Å klare å spille seg inn på landslaget i en EM-kvalik og attpåtil score er en guttedrøm, sa Bjørn Helge Riise til Viasat 4 etterpå - med et stort smil om munnen.

Hjelp i Istanbul
Norge ledet 2-0, kampen mellom Hellas og Tyrkia var ferdigspilt og resten av oppgjøret i Sarajevo ble en formalitet.

Da dommeren blåste av kampen sto Norge med 20 poeng og to poengs forsprang på Tyrkia. Det betyr at Norge - forutsatt at det blir seier over Malta i siste kamp - går til EM med uavgjort mot Tyrkia hjemme på Ullevaal Stadion 17. november.

- Det vi gjorde her er ikke godt nok mot Tyrkia. Vi må være mye bedre i november og det håper jeg at vi er, konstaterte en offensiv og fornøyd Åge Hareide.

Hellas topper gruppe C med sine 25 poeng, og er altså klar for EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike. Norge ligger på andreplass med 20 poeng, mens Tyrkia er nummer tre med 18 poeng.

Bosnia-Hercegovina på fjerdeplass har ikke lenger en mulighet til å kvalifisere seg for EM. Både Norge og Tyrkia har to kamper igjen av kvalifiseringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere