Gå til sidens hovedinnhold

Alt om årets landskamp

Endelig er ventetiden over. Klokken 20.30 i kveld er det avspark i landslagets viktigste kamp på år og dag. Her kan du lese alt om Norge - Italia.

Norge ligger på andreplass i pulje fem før kveldens møte med fotballgiganten. Med seier er Norge i høyeste grad med i kampen om VM-billet, mens Åge Hareides mannskaper fort havner på etterskudd med tap på Ullevaal.

Her finner du tabellen og terminlisten for Norges VM-gruppe.

TV 2 Nettavisen følger utviklingen i kampen direkte.

Du kan se kampen direkte på TV 2s web-TV.

Scoringene fortløpende gratis på web-TV og for mobilbrukere.

Det er store forventninger til landskampen mot Italia, og medieinteressen her hjemme har vært enorm. Et stort pressekorps har fulgt hver spark på ballen på treningene, og pressekonferansene har vært dekket av flere journalister enn noen gang tidligere.

Landslagssamlingen ble innledet tirsdag, men allerede mandag meldte TV 2 Nettavisen at verken Francesco Totti eller Alessandro Del Piero var med i den italienske troppen. Meldingene om at Italia-kampen var i fare for Martin Andresen var heldigvis falsk alarm.

Tirsdag kom nyheten om at Italias stopperkjempe Alessandro Nesta hadde trukket seg fra troppen på grunn av sykdom i den nærmeste familien. For Åge Hareide var det imidlertid mer positive nyheter. Landslagslegen friskmeldte alle Norges spillere etter den første treningen. Størst usikkerhet var det knuttet til keeper Thomas Myhre, men også han fikk tommelen opp.

Onsdag ble det imidlertid klart at skaden Tommy Svindal Larsen har slitt med har satt ham så mye tilbake at han trolig ikke er klar til å start på lørdag. Men hva gjør nå det når landslagsjefen kan sette Start-kometen Kristofer Hæstad inn for Svindal Larsen. Doffen selv tar oppstyret med stoisk ro, og avviser påstandene om at han er en Myggen-kopi.

Superstjernene fra Italia har neppe hørt om Starts midtbaneterrier før. Men de vet hvem John Carew er. Keeper Gianliugi Buffon innrømmer at Italia er livredde Carew før Ullevaal-møtet. Men om italienerne har grunn til å frykte den tidligere Roma-spissen, så har Norge sikkert enda større grunn til å være bekymret før møtet med jokeren Antonio Antonio. Det mener i hvert fall Canal+' sin Serie A-kommentator Øyvind Johannessen. Like farlig blir nok frisparkeksperten Andrea Pirlo.

Omdiskuterte og omsvermede Francesco Totti er imidlertid ikke med til Norge, uten at Åge Hareide jubler av den grunn. - Italia er like gode uten Totti, hevder Norges landslagssjef.

Torsdag kunne Fabio Cannavaro fortelle at han ikke savner de største stjernene. Han er skråsikker på italiensk seier, selv uten Totti, Gatussa eller Nesta på plass. Italia-ekspert Lars Tjernås mener derimot at Italia er betydelig svekket.

Det norske laget begynte å utkrystallisere seg torsdag. Frode Johnsen sier han er forberedt på å sitte benken, mens Tommy Svindal kjemper for å rekke kampen.

Også Bård Borgersen må belage seg på starte på innbytterbenken, men han har følgende melding til førstevalget Erik Hagen: - Panzer har stjålet taklingene mine. En annen som definitivt starter er John Carew. To dager før kampen Åge Hareide sjansen til å rose Besiktas-spissen.

En annen som roses av de fleste er Kristofer Hæstad. Dagen etter at det ble klart at Doffen får sjansen fra start, beroliget Tom Nordlie alle norske fans- Doffen er moden for Italia-kampen sa Start-treneren til TV 2 Nettavisen.

Nordlie er for øvrig enig med 12 av sine trenerkolleger i eliteserien om at det blir en jevn og tøff batalje på Ullevaal i kveld. Bare Ivar Morten Normark tør håpe på en klar hjemmeseier. - Norge massakrerer Italia, mener Aalesund-treneren.

Om Normarks 3-1-tips går inn, blir det i så fall Norges første tomålsseier mot Italia. Her finner du oversikten over alle Norges møter med Italia.

For 14 år siden vant Norge 2-1 over Italia på Ullevaal. Fredag satte Tv 2 Nettavisen opp listen over de ti mest legendariske norske landskampene. Seieren i 1991 plasserer seg på en femteplass på listen. For at kveldens kamp skal bli like legendarisk, må Norge tore å spille. - Hvis ikke, får vi melde forfall, mener TV 2s fotballekspert Bengt Eriksen. Ekspertkollega Mini Jakobsen mener dødballene til Morten Gamst Pedersen blir nøkkelen til suksess.

Mens flere av de norske spillerne drømmer om å imponere storklubbenes tribunespeidere, er Morten Gamst Pedersen mer opptatt av å vise seg frem for damene. I hvert fall innrømmer Gamsten at han må jobbe hardt for å innynde seg hos det motsatte kjønn.

Om det er derfor Blackburn-spissen har oppsøkt frisøren før storkampen er usikkert, men snauklipte Erik Hagen brukte i stedet tiden til et lynkurs i italiensk. Panzer er klar til å skjelle ut gjestene på deres eget morsmål.

Lørdag skriver Åge Hareide i kampprogrammet, og forteller om sitt største øyeblikk som fotballspiller. Dagens kamp er av stor betydning for landslagstreneren: - Jeg kan få mitt største øyeblikk som trener. Itallia har ikke vunnet noe på 23 år, og Marcello Lippi er mannen som skal erobre nye fotballtrofeer for Italia. I puljespillet kan Norge komme bakpå i kampen om andreplassen i pulja.

Fire spillere har vært på banen i samtlige kamper for henholdsvis Italia og Norge.

Åtte italienske supportere blir pågrepet på Torp i Sandefjord.

Se bildekarusell fra folkefesten.

Kampen har avspark på Ullevaal stadion klokken 20.30 i kveld. Norge starter med dette laget:

Thomas Myhre - André Bergdølmo, Erik Hagen, Claus Lundekvam, John Arne Riise - Kristofer Hæstad, Martin Adresen - Jan Gunnar Solli, Steffen Iversen, Morten Gamst Pedersen - John Carew

Diskuter kampen og førsteelleveren i Veggavisen

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre