RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ruben Baraja og Fernando Torres feirer scoring i 6-0-seieren over San Marino onsdag kveld.
Ruben Baraja og Fernando Torres feirer scoring i 6-0-seieren over San Marino onsdag kveld. (AP/Scanpix)

Alt om Norges siste hinder

Sist oppdatert:
Norge møter enten Spania, Tsjekkia eller Tyrkia i EM-omspillet. Her ser du hvorfor vi bør håpe på Tyrkia.

Seks av lagene som endte på andreplass i de åtte europeiske gruppene i VM-kvalifiseringen skal møte hverandre i omspill. De tre beste lagene på Fifa-rankingen trekkes mot de tre svakeste, og Norge tilhører dessverre sistnevnte kategori - sammen med Sveits og Slovakia.

Trekningen foretas fredag klokken 12.00. Du kan følge den direkte hos TV 2 Nettavisen, eller se den på TV 2. Omspillet avgjøres over to kamper, én hjemme- og én bortekamp, 12. og 16. november.

Vi har kikket nærmere på våre potensielle motstandere. Én ting er sikkert: Uansett hvem Norge møter, får vi tøff motstand. Tyrkia er på papiret den enkleste motstanderen, men regnes likevel som verdens 12. beste fotballnasjon av Fifa. Norge er rangert som nummer 37, og skal sånn sett egentlig ikke være blant de 32 lagene som får spille i selve sluttspillet.

Norge har møtt Tsjekkia, Spania og Tyrkia til sammen 23 ganger, og bare vunnet fire ganger. Tre av disse seirene har kommet mot Tyrkia. Tsjekkia har vi aldri slått. Her er alt du trenger å vite om våre potensielle motstandere:

Tsjekkia
Innbyggere: 10,3 millioner.
Fifa-ranking: 4.
Antall VM-sluttspill: 8 (som Tsjekkoslovakia).
Beste VM-plassering: Sølv i 1934 og 1962.
Landslagssjef: Karol Bruckner.

Nøkkelspillere: Petr ¿ech, Tomáš Rosický, Marek Jankulovski, Karel Poborský, Milan Baroš.

Statistikk mot Norge: 6 kamper (4 som Tsjekkoslovakia). Har slått Norge fem ganger og spilt uavgjort én. Norge har scoret fem mål, mens Tsjekkia har scoret 15.

Tsjekkia endte med andreplass og 27 poeng i gruppe 1, som bestod av sju lag. Et sterkt resultat, med tanke på at de møtte tøffe lag som Nederland, Romania og Finland. Karol Bruckners lag hadde kniven på strupen onsdag kveld, men svarte klart og kontant da de vant hele 3-0 over Finland på bortebane.

Laget har ingen tilsynelatende svakheter, men er åpenbart svekket av skaden til Jan Koller, som har scoret ni mål i VM-kvaliken. Også Milan Baroš sliter med skade, men er trolig i fin form innen playoffkampene spilles 12. og 16. november.

Spania
Innbyggere: 40,3 millioner.
Fifa-ranking: 8.
Antall VM-sluttspill: 11.
Beste VM-plassering: Fjerdeplass i 1950.
Landslagssjef: Luis Aragones.

Nøkkelspillere: Carles Puyol, Xabi Alonso, Joaquín Sánchez, Fernando Torres, Raúl González.

Statistikk mot Norge: 6 kamper. Norge har én seier, én uavgjort, fire tap og kun scoret to mål. Sist vi møtte Spania var i EM-playoff i 2003. Da vant Spania 3-0 på Ullevaal. Noe som forklarer hvorfor det norske landslaget aller helst vil unngå Spania denne gang.

Spania er skuffet over at det bare ble andreplass bak Serbia og Montenegro i gruppe sju, men det er verdt å merke seg at laget likevel gikk ubeseiret gjennom gruppen. Likevel ble fem seirer på ti kamper én for lite.

Fernando Torres ble toppscorer i gruppe sju med sine seks mål, mens Raúl bidro med fire nettkjenninger.

Tyrkia
Innbyggere: 68,9 millioner.
Fifa-ranking: 12.
Antall VM-sluttspill: To (1954 og 2002).
Beste VM-plassering: Tredjeplass i 2002.
Landslagssjef: Fatih Terim.

Nøkkelspillere: Yildiray Bastürk, Nihat Kahveci, Hakan ¿ükür, Fatih Tekke.

Statistikk mot Norge: 9 kamper (inkludert OL-kamper). Lagene har tre seirer hver. Målforskjellen er 13-8 i norsk favør. Sist lagene møttes, ble det 1-1 på Ullevaal i 2001.

Tyrkia knep andreplassen i gruppe to, ett poeng foran Danmark. Laget imponerte stort i forrige VM, da de vant bronse i Japan og Sør-Korea i 2002, og har egentlig gjort en veldig god kvalifisering igjen. På 12 kamper har laget bare ett tap og ni baklengsmål.

Den 28 år gamle Trabzonspor-spissen Fatih Tekke scoret sju mål i kvalifiseringen, og var med det mestscorende i gruppe to.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere