*Nettavisen* Sport.

Andorra kan avgjøre Uefas fremtid

Foto: (AP/Scanpix)

Fredag gjennomføres det første presidentvalget i Uefa på 17 år. Lilleputtnasjonene sitter med nøkkelen til utfallet.

26.01.07 08:50

Valget står mellom en svenske som fyller 80 år ett år før valgperioden er omme, og en 26 år yngre franskmann som var det kanskje største fotballikonet i Europa på 80-tallet.

Spennende
Lennart Johansson eller Michel Platini blir europeisk fotballs mektige mann de neste fire årene. Og det første presidentvalget i Uefa på 17 år ser ut til å bli en thriller. Dagen før de 52 medlemslandene går til stemmeurnene, er det full forvirring rundt hvem som har favorittstempelet.

Engelske Independent skriver torsdag at Platini er favoritt til å vippe Johansson ned fra Uefa-tronen, mens Guardian rapporterer om en seierssikker svensk kandidat. Også i hjemlandets aviser er man sikker på at Johansson blir sittende.

Ifølge Aftobladet skal et flertall av Uefas 52 medlemsland være klare til å støtte til svensken. Visepresident Per Ravn Omdal sier til Reuters at 36 av delegatene har garantert sin stemme til det sittende regimet.

- Skitten kampanje
Delegasjonen til Platini ler av påstandene. Selv er den tidligere Juventus-eleganten nærmest arrogant selvsikker:

- Dersom jeg vinner kan Johansson bli min rådgiver. Det hadde vært bra for fotballen om han ble værende i Uefa, sier Platini til Expressen.

I Sverige snakker en om «skitten» valgkamp og mulige bestikkelser fra utfordrerens kampanjemedarbeidere. I presidentvalget veier lilleputtnasjonenes stemmer, som Andorra og San Marino, like tungt som supermakter som Tyskland, Italia og Storbritannia. Og Platini er avhengig av støtte fra smånasjonene dersom han skal vippe Johansson av pinnen.

- Jeg kan aldri tenke meg at han har forsøkt å kjøpe stemmer gjennomtilbud om økonomisk bistand. Men jeg er derimot sikker på at det har skjedd andre tvilsomme ting. Som løfter om posisjoner i ulike komitéer og styrer. Og det er jo problematisk å love slikt, for hva skjer om han ikke blir valgt? spør Sune Hellströmmer, generalsekretær i Det svenske fotballforbundet.

Også den tyske fotballpresidenten omtaler Platinis valgkamp som «skitten».

Alderen tynger
Den største innvendingen mot Johanssons kandidatur er alderen. I et vanlig yrke ville svensken vært pensjonist for ti år siden, og når valgperioden går ut i 2011 vil han være 81 år. Det ser unektelig litt merkelig ut, ettersom Uefas regler sier at organisasjonens komitémedlemmer må trekke seg når de fyller 70 år.

Det danske fotballforbundet er blant dem som reagerer sterkt på at Johansson tar gjenvalg i en alder av 77 år, og har lovet Platini sin støtte. Det har også skapt en viss misnøye at Johansson i det hele tatt stiller til valg - to år etter at han lovet å gå av når inneværende periode var omme.

Men til syvende og sist er det allianser og blokkdannelser som avgjør fredagens valg. Bortsett fra aldersspriket, utseendet og bakgrunnen fra fotballbanen, er det ikke mye som skiller kandidatene. Begge snakker om demokrati og støtte til de små forbundene. Begge mener det er viktig å bremse den voldsomme opphetingen i europeisk fotballøkonomi. Og både Platini og Johansson vil styrke samarbeidet med EU, samtidig som de ønsker å verne om Uefas egne lover og regler.

- Avskyr G14
Platini går imidlertid lenger enn Johansson når det kommer til støtten til nasjonene som faller utenfor den såkalte G14-gruppen, som han ifølge eget utsagn «avskyr». Franskmannen vil redusere de store nasjonenes kvoter i Champions League, vurdere tak på lønningene og få en slutt på børsnoteringen av fotballklubber.

Platini har imidlertid møtt kritikk for sine nære bånd til den ikke veldig populære fotballpampen Sepp Blatter. Franskmannen samarbeider tett med Fifa-presidenten gjennom sitt lederskap i Fifas tekniske komité. Det samme kan ikke sies om Lennart Johansson. Presidenten i Det europeiske fotballforbundet er ikke på talefot med Blatter. I 1998 sto de to på hver sin side i Fifas presidentvalg. Blatter vant, og de to har vært bitre fiender siden.

Støtte fra Blatter
Men paradoksalt nok kan nettopp Sepp Blatter bli Platinis redning i fredagens valg. Torsdag taler nemlig Fifa-presidenten til Uefa-kongrenssen. For et par uker siden uttalte han seg svært kritisk om Johansson ved et møte i Det franske fotballforbundet. Dersom han gjentar det i dag, og uttaler støtte til Platinis kandidatur slik mange tror, kan det vippe flertallet i favør av franskmannen.

Før avstemmingen er det kjent at blant andre Tyskland, Spania, Portugal, Italia, Norge, Sverige, Ukraina og deler av Balkan støtter Johansson. Det er likevel ikke sikkert det holder, dersom Platini når frem med sine selvuttalte ambisjoner om å sanke støtte blant de små nasjonene «fra Island til Kasakhstan».

I så fall kan land som Andorra og San Marino komme på vippen og faktisk avgjøre hvilken retning europeisk fotball tar de neste tiårene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.