RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(foto: Scanpix)

Året da Barca gjorde comeback

Sist oppdatert:
Anført av Ronaldinho, Samuel Eto'o, Deco og Puyol kapret Barcelona storklubbens første trofé på pinlige seks år.

Katalonias stolthet har Europas største stadion, flest klubbmedlemmer i verden og en uendelig flyt av talenter (som langt fra alle slår til).

Likevel står Barcelona bare med 17 ligamesterskap og åtte fattige europeiske titler (ti hvis man teller med to Supercup-triumfer). Før årets ligagull sto klubben uten en eneste pokal siden forrige seriesuksess i 1999.

Ingen tvil om at Barcelona er en underachiever av internasjonal rang. Stjerner som Johann Cruyff, Maradona, Bernd Schuster, Hristo Stoitckov, Romario, Rivaldo, Gary Lineker og Allan Simonsen både kunne og burde vunnet mer på Camp Nou.

Men det lekne har alltid gått foran både taktikk og titler i Barcelona.

TV 2 Nettavisens journalist Mads Kvernen Kleppe skriver i denne artikkelen om øyeblikket som gjorde mest inntrykk i idrettsåret 2005.

Og etter redselsfulle år under Louis van Gaal (som Barcelona utrolig nok maktet å ansette to ganger) og hans mange ubrukelige nederlandske kjøp, var ikke humøret på topp da klubben hentet inn den beskjedne og uerfarne treneren Frank Rijkaard i 2003.

På trener-CV'en hadde han ledet Nederland (til svært mange uavgjort-resultater og sa opp etter EM på hjemmebane) og Sparta Rotterdam (fikk sparken og klubben rykket deretter ned fra den nederlandske toppserien for første gang!).

Det begynte svært trått. Men med innlånte Edgar Davids og Ronaldinho i gryende form kapret Barcelona poeng utover vinteren og endte til slutt på andreplass bak Valencia. Og foran 2004/2005-sesongen ble blant annet Eto'o, Deco og Giuly hentet inn for å supplere Ronaldinhos artisteri.

Og stjernekjøpene slo til.

Ronaldinho (har verden noen gang sett en mer komplett spiller?) blomstret og tok ansvar i alle spillets faser, Eto'o puttet 24 ganger og ble toppscorer, Deco la pasningene, Puyol tettet igjen bakover og meksikanske Rafael Márquez Álvarez fungerte utmerket som defensiv propp på midtbanen.

To serierunder før slutt i midten av mai ble Barca seriemester for første gang på seks år. Ikke minst slo klubben erkerivalen Real Madrid med hele fire poeng, og beseiret Real 3-0 på Camp Nou.

Da får det heller være at Rijkaards menn røk ut av Champions League mot Chelsea etter forsvarsspill som tilhører Louis van Gaal -perioden, og slett ikke fordi Chelsea var fantastiske.

VISSTE DU AT...:

- Ingen klubb har flere medlemmer (130.000), og den forrige paven var blant dem.

- Barcelona har (foreløpig) ikke falt for fristelsen til å putte sponsorer på draktbrystet. Barcelona-brystet skal visstnok være den mest attraktive sponsorplassen i fotballen.

- «Barca er mer enn en klubb», lyder mottoet («El Barça és més que un club»).

- Klubben er et viktig symbol i Katalonias selvstendighetskamp, og under Franco-regimet var Camp Nou et slags fristed for kritikere.

- Innvandrere fra Sveits og Storbritannia var med på å stifte klubben i 1899 under ledelse av sveitseren Joan Gamper.

- Barca vant den første spanske ligaen i 1928.

- Klubblokalene ble bombet under Den spanske borgerkrigen, og laget besto ved å spille turneringer i USA og Mexico så lenge krigen pågikk.

- Camp Nou ble bygd i 1957, rommer i dag 98.787 sitteplasser og er med det Europas største fotballarena.

- Johann Cruyff ledet Drømmelaget til fire strake ligamesterskap i tillegg til gull i den gjeveste av europacupene fra 1990 til 1994. Nederlenderen er klubbens beste trener noen gang.

- Erkerivalen er Real Madrid, som Barca denne sesongen slo 3-0 i Madrid. Diktatoren Franco støttet Real Madrid, mens Barcelona er ett av de sterkeste symbolene i Katalonias selvstendighetskamp. Den andre klubben i Barcelona heter RCD Espanol, men er for liten til å være en reell for FC Barcelona.

(kilder: Wikipedia, Barcelonas hjemmeside, fcbarcelona-web.com)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere