RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets trener 2016: - Var ikke for streng med alkoholforbudet

BEST AV ALLE: Vinner av Nettavisen-prisen 2016 som årets trener: Branns Lars Arne Nilsen.
BEST AV ALLE: Vinner av Nettavisen-prisen 2016 som årets trener: Branns Lars Arne Nilsen. Foto: Bjørn Vegar Digre (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Branns suksesstrener stiller tøffe krav, og innførte blant annet et knallhardt alkoholforbud, men avslører også en mykere side.

BERGEN (Nettavisen): Freddy Dos Santos, Jon Hartvig Børrestad og Jesper Mathisen trodde nok knapt det de var vitne til, da Lars Arne Nilsen klasket lanken i bordet og smadret kaken de hadde foran seg.

Kaken skulle markere at det var 20 år siden Rosenborg slo Brann 10-0, men Nilsen var alt annet enn fysen på kake da han stilte til intervju.

Et øyeblikks galskap, fra den ellers så sindige Brann-treneren.

Bakverk var ikke det eneste 52-åringen smadret i 2016. Nilsen smadret også ekspertens forhåndstips og ledet Brann til sølv i Tippeligaen.

Det klarte han uten designerbriller og plettfrie dresser. Uten snakk om gull, ambisjoner og pokaler. Nilsen snakker helst om knallhardt arbeid.

Han har blitt kalt grå og ukarismatisk, men det bryr ikke Nilsen seg så mye om. Han har blitt kalt en mirakelmann på rett sted til rett tid, men det bryr ikke Nilsen seg så mye om. Nilsen bryr seg om knallhardt arbeid.

- Jeg er aldri fornøyd når ting går bra. Det er da du må jobbe hardt og sørge for at du ikke detter ned igjen, sier treneren til Nettavisen.

Les også: Gir Brann-spillerne alkoholforbud hele sesongen

Les også: Branns nye regime: Slik overvåker Nilsen spillerne

«Hemmelig rådgiver»

52-åringen sitter lettere henslengt i en sofa inne på Brann stadion når Nettavisen møter ham. Vi har tatt turen til Bergen for å dele ut en pris til Brann-sjefen. Nettavisen har kåret ham til Årets trener i Tippeligaen.

Se vinnerne: Disse får Nettavisenprisen 2016

Hemmeligheten bak suksessen er ikke spesielt hemmelig.

- Jeg har ingen hemmelighet. Det handler om å behandle folk på forskjellig måte og trykke på de rette knappene. For meg er det hovedjobben, det jeg virkelig føler for. Hvis en spiller ikke får ut potensialet, er det min jobb å få ut det potensialet. Men hvis han ikke responderer på det, er han ute. Hvis jeg ikke ser en vilje til å ofre det som skal til, får ikke spilleren være her, forklarer Brann-sjefen.

Knallharde ord og knallharde krav, men mannen fra Sotra har også en annen, litt mykere side. Det ellers så steinaktige ansktet til 52-åringen lyser nemlig opp da vi nevner navnet til Hans Inge Nymark (33).

Kanskje har Nilsen en hemmelighet, likevel?

Nymark er Brann-supporter på sin hals og følger laget i tykt og tynt. 33-åringen, med Downs syndrom, har faktisk fulgt Nilsen helt siden han var trener i Volda, og de to har utviklet et helt spesielt vennskap.

I nettserien En som meg - Små hverdagsgleder omtales Hans Inge som Nilsens «hemmelige rådgiver». Nilsen snakker varmt om sin gode venn.

- Jeg er glad i Hans Inge. Han er en gutt fra nabolaget som jeg tok med meg i Volda. Han ble min «assistant manager» og fulgte meg der.

- Hans Inge er en blid og artig type, som ofte kommer med noen morsomme kommentarer. Det tar vekk litt av presset i fotballen.

Artikkelen fortsetter under bildet

HEMMELIG RÅDGIVER: Hans Inge Nymark.

Det er spesielt én episode Brann-treneren aldri glemmer fra Volda.

- Han fikk holde spillermøtet en gang og det var helt fantastisk. Det var egentlig før en ganske viktig kamp. Hans Inge viste og forklarte på taktikktavla og gutta snakker om det fortsatt, det var helt legendarisk. Han satte opp brikkene på tavla og sa: «du løper dit» og «du løper der». Han ga hundre prosent og han gjorde det på sin måte, minnes Nilsen.

De to holder fortsatt jevnlig kontakt, selv om Nilsen nå er i Brann. Fra tid til annen ringes de for å snakke om Branns kamper.

- Vi må jo holde kontakten, han er veldig ivrig. Hans Inge er fin, han. På Brann-drakten som han går med, står det «assistant manager» og jeg prøver å ta med et eller annet, en drakt eller en shorts til ham, når vi møtes. Det synes han er helt topp, forteller Nilsen.

Alkoholforbudet

Med 16 seire og seks uavgjort i løpet av sesongen har det trolig blitt mange hyggelige samtaler mellom de to vennene i løpet av året. Nilsen vil ikke avsløre hva slags råd han får av den «hemmelige rådgiveren», men noe veldig lurt har i hvert fall blitt gjort i bergensklubben i år. 

Artikkelen fortsetter under videoen

Da Nilsen kom til Brann i 2015, var ikke stemningen like lystig.

Bergens stolthet var i fritt fall. I OBOS-ligaen.

- Spillerne var tømt for energi da jeg kom. Jeg så det på ansiktene deres, det var grått. De ville så gjerne vinne, men fikk det ikke til. De var for så vidt godt trent, men de hadde hatt så mye motgang. Det var så tungt.

Treneren forteller at selvtilliten i spillergruppa var så lav at enkelte spillere ikke turte å ta seg en tur i butikken for å handle.

Nilsen og teamet hans tok grep. De skulle snu hver stein for å få klubben på rett kjøl igjen. Det skulle trenes hardere, det skulle spises riktigere og spillerne fikk alkoholnekt. Da det kom fram, ble det selvsagt oppstyr.

Bare etter noen uker i Brann-jobben prydet Nilsen forsiden på landets aviser og det på grunn av noe som for han er verdens største selvfølge.

- Du er ikke «king kong supermann» på byen når laget ditt ligger på tiendeplass i OBOS-ligaen. Ikke i Bergen. Det skal bare ikke skje. Mediene tok dette opp som om jeg hadde innført østeuropeisk kadaverdisiplin, men gutta skjønte hva det handlet om. Det ble veldig hausset opp, men det bryr meg ikke, så lenge spillerne forsto det, forteller Nilsen.

- Alkoholforbudet var kun én av mange ting vi gjorde. Det har vi sluppet opp på litt etter hvert. Vi trenger ikke slike virkemidler lenger, det var akkurat der og da. Alle som ville være med videre måtte gi hundre prosent og gå «all in» for dette. Ikke noe skulle gjøres halvveis lenger. Jeg var ikke for streng, og følte folk var med og klare for dette, sier han.

Saken fortsetter under

Sakte, men sikkert ga trenerens metoder resultater.

Allerede i Nilsens første kamp som Brann-trener ble det seier over Follo, selv om 52-åringen beskriver oppgjøret som en «drittkamp». Instruksene var klare og enkle, spillerne skulle løpe og de skulle gå i dueller. Brukbare resultater fulgte, men bergensklubben spilte ikke akkurat vakker fotball.

- Vi nærmet oss det nivået vi ønsket, men så gikk vi på en smell mot Sogndal. Vi tapte 4-0. Det var forferdelig vondt, husker Nilsen.

Tapet ble likevel et vendepunkt. Etter smellen mot laget som til slutt vant ligaen, spilte Brann 15 kamper uten tap. Da sesongen nærmet seg slutten var Nilsens menn sikret opprykk med god margin. Tippeligaen ventet.

Inspirert av Klopp

Fra første dag i Brann har Nilsen vært klinkende klar på én ting, skal Brann vinne fotballkamper, må spillerne være godt trent. Helst bedre trent enn alle andre. Han har utfordret spillerne på nettopp dette.

- Vi har trent helt i grenseland, forteller han.

- Vi har økt treningsmengden og testet spillerne mye. For meg er det en selvfølge at spillerne lever som toppidrettsutøvere når det kommer til trening, kosthold og livsstil. Vi skal aldri bli tatt på det grunnleggende. Løpskraft, fysikk og mentalitet, det skal vi aldri tape en kamp på.

Undertegnende registrerer raskt at dette er en tankegang de fleste av oss har hørt mye om det siste året. Ikke bare fra Nilsen og Brann, men også fra en annen trener, i et annet rødt lag, nemlig Liverpools Jürgen Klopp.

Tyskeren er kjent for å stille beinharde krav når det kommer til fysikk og mentalitet hos spillerne. Klopp dyrker løpskraft og innsatsvilje.

Nilsen hever øyenbrynene da vi spør om han er inspirert av tyskeren.

- Alle liker jo den gjenvinningsfotballen han driver med, og det er noe vi kunne tenke oss å få til. Det er veldig interessant å se hvordan det høye presset hans fungerer. Det er noe vi ønsker å nærme oss, svarer han.

- Men selv Klopp trengte tid i starten. Da han kom inn i Liverpool kjørte han på med hard trening og fikk masse skader. Det viser at det tar tid å få gutta opp i den nødvendige fysiske formen. Du må også ha riktige typer for å spille slik fotball, men det Klopp driver med er veldig spennende, det er ingen tvil om at jeg synes det, forteller Brann-treneren.

Se presentasjon av årets prisvinner. Artikkelen fortsetter under.

Etter at Nilsen tok over som trener i Brann har klubben tatt flere grep for å få full kontroll på treningshverdagen til spillerne. Blant annet er alle på laget utstyrt med en GPS-chip på trening. Det gir trenerteamet alt de trenger av informasjon om spillernes fysiske form og innsats på feltet.

Slik kan Nilsen og hans team justere og tilpasse treningen og mengden for hver enkelt spiller, og få det meste, og beste, ut av dem.

Teknologien blir også brukt av lag som Real Madrid og Bayern München.

- Vi har full kontroll på gutta, vi følger dem i alt de gjør. Vi har begynt på noe som vi tror skal bli enda bedre, forteller Sotra-mannen.

- Har vi slurvet litt med det fysiske i Norge?

- Jeg har et inntrykk av at vi har litt å hente der. Ser vi til Tyskland, for eksempel, så er spillerne gjennomtrent. Vi ser det også på unge norske spillere som reiser til utlandet tidlig. De er ofte bedre trent enn de som blir igjen her hjemme. Jeg vet ikke om jeg har mer fokus på dette enn andre, men for meg er det en selvfølge at spillerne er topptrent.

- Men det tar tid. Det er ikke bare å si at nå skal vi trene ti ganger, i stedet for fire ganger i uka. Vi må ha kontroll og ta det gradvis. Det er viktig at det ikke blir for mye, vi skal jo spille fotball, også, mener Nilsen.

Fornyet selvtillit

52-åringen har for øvrig og en annen ting til felles med Klopp. I likhet med Liverpool-sjefen, har Branns trener gjort en meget god jobb med å gi spillere fornyet selvtillit og tro på egne ferdigheter. Nilsen gjorde det med Pål-André Helland i Hødd, og har gjort det med flere i Brann.

Kristoffer Barmen har fortalt at han vurderte å legge opp, da Brann slet som verst. Under Nilsen har midtbanemannen blomstret opp på ny.

Artikkelen fortsetter under bildet

INSPIRATOR: Lars Arne Nilsen har fått fart på Brann-spillerne.

Og han er ikke alene om det.

Profiler som Fredrik Haugen, Vadim Demidov, Jonas Grønner og flere andre har alle sett ut som nye spillere denne sesongen. Selv Daniel Braaten har fått en ny vår, etter han ble hentet av Brann før sesongen.

- Jeg kan behandle Barmen på en måte, Haugen på en måte og Braaten på en måte. Det handler om å trykke på forskjellige knapper, hos de ulike spillerne for å få ut potensialet. Det er greit at de noen ganger sliter litt, så lenge jeg ser at de virkelig jobber hardt og gjør det de kan for å bli gode. Da synes jeg det er spennende å jobb med dem, sier Nilsen.

Det er spesielt to mann som har imponert sjefen i 2016.

- Daniel Braaten har vært fantastisk. Han er en ekte Brann-spiller. Han er den rolige typen, som gir de andre trygghet og ro. Han har vært med på mye og er en «laidback» type som publikum elsker, sier treneren.

- Vadim Demidov har vært vår kaptein og hærfører. Han blir vanskelig å erstatte og er vår viktigste spiller i år. Han har styrt gutta rundt seg med jernhånd og har en viktigere funksjon i laget enn mange vet om.

- Har ikke handlefrihet

Nilsen blir litt mørkere i blikket da han snakker om Demidov.

I timene før vår intervjuavtale med Brann-sjefen, ble det kjent at stopperen forlater klubben. Nilsen vet at det blir en nesten umulig jobb å erstatte veteranen. Selv om bergenserne har hatt sportslig suksess, er pengekassa slunken. Brann er i såkalt rød sone, under administrasjon.

- Vi har ingen handlefrihet, sukker treneren.

- De spillerne vi mister, får vi ikke kjøpt inn erstattere for. Vi kan kun hente bosmanspillere, eller spillere som er til overs i andre klubber. Det er virkeligheten og slik blir det også neste år, vi er ikke i en slik posisjon som Molde, Rosenborg eller Strømsgodset, forklarer 52-åringen.

Nilsen er likevel klar på at han ikke tar inn hva som helst.

- Vi skal ikke ha inn folk som ødelegger garderoben eller gruppa. Vi vil hente gode spillere, men de må være riktig type. Derfor prioriterer vi veldig. Jeg er glad i trykkspillere, som aldri syter og klager.

- Det har egentlig litt med byen og klubben å gjøre. Bergen er veldig spesielt. Brann er den klubben i Norge det er vanskeligst å lykkes i, på grunn av omgivelsene. Du må like presset og du må tåle forventningene. Du må tåle å bli slaktet i avisene og du må tåle at publikum kommer for å «ta» deg. Det er ikke et slikt trykk noen andre steder i Norge, sier han.

Selv lever treneren veldig fint med presset.

Til tross for lite ressurser, bruker Brann det de har smart. Lars Tjærnås fungerer som speider for klubben og det gir Brann en fordel på markedet.

- Han kvalitetssikrer alle innspill fra agenter og han vet hva vi ønsker oss. Det er en vanskelig jobb, men han har full kontroll, forteller Brann-sjefen.

- Rune Soltvedt har også gjort en fantastisk jobb som sportssjef. Han har fått inn bosmanspillere, forhandlet fram kontrakter og jobbet steinhardt med å få satt sammen den stallen vi har. Ut ifra de mulighetene vi har hatt, synes jeg vi har fått tak i mange gode spillere, skryter treneren.

Brann er også en klubb med potensial til å få fram gull i egne rekker. Klubben har hatt mange spennende unggutter de siste årene, men ikke alle har levd opp til de forventingene som har vært i byen.

Igjen peker Nilsen på mentalitet.

Artikkelen fortsetter under bildet

MANER TIL TÅLMODIGHET: Lars Arne Nilsen har et godt råd til unge spillere.

- Det er en utålmodighet blant unge spillere som jeg ikke liker. Du må jobbe hardt og forstå at du ikke er A-lagsspiller i en alder av 15-16 år. I den alderen handler det om utvikling. Jeg tror ikke vi har noe større problem enn andre klubber på dette området, men unge spillere er helt nødt til å tenke: Hva kan jeg gjøre for å bli så god som mulig?

- Det er også viktig at vi trenerne er der for dem og stiller opp. Blir det en utålmodighet om at de ønsker seg vekk eller at de krever mer spilletid før de er gode nok, må de bare legge det vekk. Jeg aksepterer ikke at noen setter seg selv over laget. Gjør du det, er du veldig fort ferdig her.

Agenter til bry

Branns-sjefen irriterer seg også over rådgivere og agenter som setter griller i hodet på ungguttene. Brann har opplevd sin del av dette.

- Vi har sett at agenter kan være et problem. Det er ofte de samme agentene som har de spillerne som blir utålmodige og rastløse. De mister fokus og gjør ikke det de skal på trening. Hvis du mister fokus allerede i ung alder, da går det ikke. Noen rådgivere er mest opptatt av penger.

- Men vi har blitt veldig flinke til å gi klar beskjed, sier treneren.

Emil Hansson er et eksempel på et Brann-talent som aldri rakk å begeistre sine egne. 18-åringen ble ansett som meget lovende, men bare noen måneder etter at Nilsen kom inn, forsvant unggutten til Feyenoord.

Der er han nå tatt opp i A-stallen.

Hansson har senere uttalt at «han ikke fikk være seg selv i Brann», men på spørsmål om unggutten var én av dem som hadde feil innstilling, trekker Brann-treneren bare oppgitt på skuldrene og sier:

- Jeg hadde ikke noe særlig med ham å gjøre. Han var litt barnestjerne her, men det var en spiller vi vurderte som ikke god nok for førstelaget.

- Hadde han utviklet seg, så vet man jo aldri, men han var litt utålmodig. Hvis du snakker med guttene vi har i garderoben så er styrken vår nettopp det at vi har en god garderobe. Vi har et samhold, vi står opp for Brann. Det handler om respekt for klubben, byen og supporterne.

En annen spiller det har vært litt snakk rundt, er spissen Håkon Lorentzen. Også han ble spådd en stor karriere for bergenslaget, men allerede i sommer ble det klart at han ikke lenger er ønsket i Brann.

Under Nilsens ledelse havnet 19-åringen fort ute i kulden.

- Vi som alle andre har unge spillere som er utålmodige og de har agenter som pusher dem veldig når de ikke får spille. Agentene stresser at hvis du ikke får spille her, så må du komme deg vekk. Hvis de ikke får spille i Brann, så skal de ut til Premier League, helst. Det er ikke like fristende for alle å ta et steg ned til OBOS og ta den tøffe veien, mener Nilsen.

- Ingen ambisjoner

For egen del fnyser Nilsen av tanken på klubber i England, Tyskland, Spania eller andre steder. 52-åringen har allerede drømmejobben.

- Jeg har ingen kjempeambisjoner. Det har jeg aldri hatt. Jeg jobber der jeg er, med de folkene jeg har rundt meg. Jeg tenker ikke på at jeg skal trene det og det laget, men Brann har jo vært min drøm. Det har vært min klubb siden jeg var liten. Brann er den største klubben for meg.

Artikkelen fortsetter under bildet

ELSKER BRANN: Lars Arne Nilsen trener favorittklubben.

- Da jeg fikk tilbud her, slapp jeg alt annet og gikk «all in». Det er kanskje derfor vi lykkes, fordi jeg har et brennende ønske om å få det til.

Nilsen sier sjelden «jeg og meg», han snakker mest om «vi og oss».

- For meg er det ikke jeg som vinner Årets trener-prisen, det er vi som vinner den. Jeg jobber i lag med folk og vi diskuterer alt. Jeg sparrer med dem og hvis vi lykkes, så vet jeg at det er fordi andre har gjort meg god.

Treneren blir litt ekstra engasjert når han snakker om det å få til noe sammen, skape et samhold og jobbe mot et felles mål. Det er dette som driver ham. Det er disse tingene som motiverer og inspirerer.

Et sølv i Tippeligaen er selvsagt stort, men for Nilsen er det like stort å kunne løse en floke, se utvikling og gi en spiller et etterlengtet løft.

Rubin Kazan

Allerede under sesongoppkjøringen i 2016 skjønte Nilsen at han hadde trykket på en del rette knapper. Mange husker episoden der Nilsen ble overkjørt av en bil, mens han lå og solte seg på en gressflekk under et treningsopphold i USA godt fra oppkjøringen, men det er ikke treneren så ivrig på å snakke om. For ham er det noe annet som peker seg ut.

- Vi hadde en kamp på La Manga i vinter. Det var et løft for oss.

Brann møtte russiske Rubin Kazan. Kampen endte 0-0.

- Det er et knallgodt lag og vi hadde som mål å jobbe med det defensive. Vi så at det vi drev med var vanvittig bra. Da forsto vi at vi kan vinne kamper ved ligge i ramma, spille kynisk, ha lav risiko og kjøre overganger.

- Det var en bekreftelse. Kan du spille jevnt med Rubin Kazan, kan du slå alle lag i Norge. For oss var det en erkjennelse, mener Brann-sjefen.

Treneren hadde rett. Hjemme på Brann stadion tapte bergenserne kun én kamp i 2016, mot tampen av sesongen mot Lillestrøm. Totalt sett holdt det hele veien til sølv for laget som var nyopprykket før sesongen.

Noen mener Branns suksess er et svakhetstegn for norsk fotball.

Nilsen er usikker på nettopp den påstanden.

- Det er vanskelig å svare på. Det er mange lag som har skuffet litt og ikke nådd målsettingen sin. Vi har sneket oss inn imellom der.

- Det er litt trist for norsk fotball at ingen er i stand til å utfordre RBK, men det kan fort snu. Jeg tror at fotballen utvikler seg hele tiden, men det stemmer kanskje ikke helt i år. Neste år kan situasjonen være helt annerledes. Molde og Vålerenga har muskler til å utfordre, sier Nilsen.

- Er det mulig å stabilisere Brann i toppen?

- Det er vanskelig når du ligger i rød sone. Vi mister spillere hele tiden og nå forsvinner både Demidov og Erik Huseklepp. Hvis vi kun kan hente spillere som er til overs andre steder, blir det nok vanskelig.

Artikkelen fortsetter under bildet

MISTER KAPTEINEN: Vadim Demidov forlater Brann.

- Vi har forferdelig mye å jobbe med i Brann før vi er et topplag, men vi er der likevel. Vi vet vi har masse å ta tak i. Sånn er det bare.

Et øyeblikks galskap

Med det sier vi takk for oss. Notatblokk og penn ryddes vekk, bagen pakkes og vi ringer til en drosje som kan kjøre oss til Flesland.

Men vent litt. Har vi ikke glemt noe?

Søren, vi skulle jo ta bilde av Brann-treneren med prisen vi på mirakuløst vis har klart å frakte med oss fra Oslo til Bergen uten å knuse.

Men hvor ble det av Nilsen? Vi setter i gang en leteaksjon og finner han omsider oppe på tribunen, i intervju med TV 2.

Vi venter. Venter litt til. Og enda litt til.

Omsider kommer vår mann ned igjen og stiller villig opp på bildet. Nilsen løper inn på kontoret og henter glassvasen som er symbolet på at Nettavisen har kåret ham til Årets trener i 2016, og vipper den like så godt opp på hodet og balanserer den som en fotball på pannen. Vi måper.

Fotografen får sine blinkskudd og vi tenker igjen i baner av drosje og Flesland. Men så dukker et nytt problem opp. Vi er låst inne på stadion.

Lars Arne Nilsen tar affære.

Han hamrer nådeløst på døren. Vi frykter et lite sekund at han skal smadre ruta på samme måte som han smadret en kjip kake på Lerkendal, men etter kort tid kommer et pliktoppfyllende medlem av trenerstaben og låser opp.

Et øyeblikks galskap fra den ellers så sindige Brann-treneren.

FØLG MED: I dagene fram mot cupfinalen kommer det store intervjuer med Årets unge spiller og Årets spiller

Les mer: Disse vinner Nettavisenprisen 2016

Les også: Disse vant Nettavisenprisen i 2014

Les også: Disse vant Nettavisenprisen i 2015

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere