*Nettavisen* Sport.

Arne Scheie har kun ett råd til cup-arvtageren

RÅDGIVER: Man må være forberedt på at alt kan skje forklarer Scheie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

RÅDGIVER: Man må være forberedt på at alt kan skje forklarer Scheie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Richardsen, Tor (NTB scanpix)

- Det er ikke så mange andre råd å gi, sier NRK-legenden.

23.11.14 15:13

Siden 1976 har legendariske Arne Scheie vært NRKs «stemme» under cupfinalen de gangene statskanalen har sendt kampen (TV 2 har også sendt kampen noen ganger). Søndag er det imidlertid en annen som kommenterer.

Siden Scheie gikk av med pensjon i vår, er det nå Andreas Toft som har fått det ærefulle oppdraget. Han kommenterer sammen med ekspert Tom Nordlie.

- Helt spesielt
39-åringen, som vi kanskje kjenner best som alpintkommentator, ser fram til det ærefulle oppdraget, men vet han har store sko å fylle søndag.

- Det er et ærefullt oppdrag. Cupfinalen er norsk fotballs nasjonaldag, den største enkeltstående kampen, så det blir veldig kult, sier han til Nettavisen.

- Jeg har jobbet med cupfinalen tidligere, i radiosporten, og ellers vært på en del cupfinaler utenom jobb. Det er en helt spesiell stemning på de kampene. Det er slik jeg skulle ønske det var i norsk fotball, hver kamp. Det er fullsatt stadion og festkledte supportere som hyller lagene sine, sier Toft.

- Hva er ditt beste cupminne?

- Jeg er vokst opp i Gausdal, ikke så langt fra Jorekstad, der Faaberg spiller kampene sine. Fåberg var gode på 1980-tallet og spilte semifinale i cupen mot Vålerenga i 85. Det ble først 3-3 på Bislett, og så omkamp på Jorekstad. Det husker jeg godt, med 10.000 tilskuere. Jeg var ti år. Faaberg tapte 4-1, men det gjorde ingenting. Det er slike øyeblikk cupen kan stå for, sier han.

- Vær forberedt på alt
NRK-profilen håper å få noen gode råd av nestor Scheie, før kampen søndag.

- Det er veldig store sko å fylle. Jeg har blitt 39 år nå og har vokst opp med Scheie som kommentator, både i tippekampen, i hopprenn, og ja, han har alltid vært der. Etter at jeg begynte å jobbe i NRK selv, har det vært stas å få gå i gangene med ham. Scheie er verdens hyggeligste type, sier Toft.

- Han har ikke sluttet helt med å gå i gangene her oppe på NRK, så det hender han stopper opp og tar en prat om fotball, fortsatt. Han kommer faktisk innom en tur i dag (torsdag). Jeg håper å få et par råd fra ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

CUPKOMMENTATOR: NRKs Andreas Toft kommenterer cupfinalen mellom Molde og Odd. Foto: Ole Kaland (NRK)

Scheie sier til Nettavisen at han har full tro på at Toft klarer jobben som cupfinalekommentator fint og at det ikke er behov for så mange råd.

- Når folk ikke spør om så mange råd, da vet du at det går fint. Jeg pleier å si litt kjekt: Kommentatorer kommer og går, men cupfinalen og NRK består.

- Det er mange som har kommentert cupfinalen om gjennom årene, så dette vil gå greit. Andreas er en oppegående og interessert kommentator.

- Hva er det viktigste en kommentator må tenke på?

- I alle jobber du gjør, overalt i samfunnet, må du være godt forberedt på ting. Du må gå til jobben med ydmykhet. Andreas er en kommentator som har kommentert mye tidligere, han vet hva som venter og det er ikke så mange andre råd å gi. Det er selvsagt mange elementer som kreves, men Andreas behersker alle disse elementene fint, sier Scheie til Nettavisen.

Det er likevel ett råd Scheie mener er viktig for alle som kommenterer sport, og det er å være forberedt på at absolutt alt kan skje.

Klikk på bildet for å forstørre.

NESTOR: Tidligere kommentator Arne Scheie. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Det er ingen kamp som er for stor og ingen kamp for liten. Jeg har vært heldig og kommentert 871 kamper for NRK. Jeg har gått til alle disse med glød og interesse. Ingenting kommer av seg selv og man må være forberedt på alt.

Og godt forberedt, føler Toft at han er. Han har i lengre tid forberedt seg på jobben som venter søndag ettermiddag.

- Jeg forbereder meg godt, det er viktig for meg. Helt siden jeg fikk vite at jeg skulle kommentere kampen, har jeg hatt et øye på dette. Jeg ser en del kamper som forberedelser. Jeg ser de kampene jeg ikke har sett før, jeg ser om igjen kamper og ser noen kamper flere ganger. Det er en viktig del av å være godt forberedt. En annen del er å snakke med folk som er involvert.

- Det er selvfølgelig bra å ha Tom Nordlie som ekspert, også. Han kommer rett fra trenerbenken i Sandnes Ulf og har inngående analyser av det som skulle skje. Han er gull verdt for meg som kommentator, sier Toft.

- Bryr meg ikke
Ofte når nye folk erstatter noen som omtrent blir sett på som en institusjon i yrket sitt, kan det være uvant for folk. Vi har sett det mange ganger, spesielt etter at sosiale medier ble en del av hverdagen, at folk ikke venter lenge med å klage sin nød, om noe er nytt og kanskje litt annerledes.

Toft er imidlertid ikke redd for tilbakemeldingene.

- Det er alltid sånn når noe er nytt og uvant. Men hva skal jeg si til det? Det jeg kan gjøre, er å utføre jobben så bra som mulig. Jeg bryr meg ikke så mye om det som måtte komme i sosiale medier. De som velger å skrive noe, enten det er positivt eller negativt, må få lov til å gjøre det, sier kommentatoren.

Til tross for at Toft nå blir førstemann til å etterfølge Scheie, føler han seg ikke trygg på at cupfinalen er en jobb han vil holde på like lenger som forgjengeren. 39-åringen mener situasjonen rundt rettigheter er usikker.

- NRK ønsker å kjempe om alt som er viktig av rettigheter i framtiden, men rettigheter er en eksklusiv vare. Rettigheter generelt er eksklusiv vare. Man vet aldri, selv om cupen selvsagt er viktig for NRK. Personlig, tenker jeg ikke så langt som at jeg skal ha denne jobben i 40 år, forteller NRK-profilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MØTES IGJEN: Tor-Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

- Bare gøy
Selve kampen, mellom Molde og Odd, har Toft store forhåpninger til.

- Det som er kult, er at Molde og Odd lenge var de to beste lagene i Norge, selv om Rosenborg til slutt kom seg forbi Odd og tok sølvet i Tippeligaen. Det er to lag som har preget eliteserien i år og to lag som nok vil sørge for underholdning og morsom fotball. Jeg tror på en kjempemorsom kamp, mener han.

Han tør imidlertid ikke peke ut noen favoritt.

- Det er vanskelig å spå noe der. Jeg skal ikke gi meg ut på det. Molde har vært sterke i år og vant ligaen med god margin, men i det fløyta går på Ullevaal stadion, tror jeg de to lagene står ganske likt, sier Toft.

De to lagenes trenere, Tor-Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo, har den siste tiden hatt en aldri så liten feide pågående i media, noe som har skapt litt ekstra rivalisering mellom klubbene. Toft liker at det er litt trykk og blest før cupfinalen.

- Det er sånn det skal være. Det er bare gøy at det er litt blest rundt norsk fotball. Det at de to fyrer opp litt i media, synes jeg bare er gøy.

Også Scheie har store forhåpninger til kampen. Veteranen holder en liten knapp på Molde, men påpeker som alltid; cup er cup.

- Molde er selvfølgelig favoritt, etter måten de vant serien på. De slo også Odd mot slutten av sesongen. Men jeg tør aldri å bare satse på et lag. Historien har vist at alt kan skje i cupfinalen, sier Scheie til Nettavisen.

Oppgjøret mellom Molde og Odd følger du i Nettavisens livesenter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.