RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arsène Wengers univers

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Fikk asteroide oppkalt etter seg av Arsenal-fan.

Kanskje bør Arsène Wenger påkalle høyere makter for å ta seg forbi Manchester United i tirsdagens semifinale i Champions League.

LIVE: Følg Arsenal-Man Utd fra 20.45 på Nettavisen!

Kretsende mellom Mars og Jupiter, befinner i hvert fall asteroiden 33179 Arsenewenger seg.

«Asteroiden 33179 Arsenewenger har fått sitt navn for å ære resultatene til Arsène Wenger, som har vært manager i Arsenal FC siden 1996.»

«Han er klubbens mest suksessrike manager når det kommer til trofeer. I 2004 ble han den eneste manageren i Premier League-historien som har gått ubeseiret gjennom en hel sesong. Wengers lag er viden kjent for sin nydelige måte å spille fotball på.»

Fus i alt på Emirates
Dette skrev Ian P. Griffin, astronom og Arsenal-supporter, etter å ha oppdaget asteroiden den 29. mars 1998.

Asteroidens påvirkningskraft på fotballklubben Arsenal er vanskelig å måle. Det er imidlertid et faktum at mannen som ankom London-klubben fra Nagoya Grampus Eight, har skapt sitt eget univers med base på The Emirates Stadium.

Wenger har vært med på å hente tre Premier League-trofeer til klubben. Han var sentral under utformingen av lagets nye storstue og det tilhørende talentakademiet i London Colney.

Men det han ennå ikke har klart, er å hente Europas største trofé til klubben. Nærmest kom 59-åringen i 2006, men Barcelona (vant 2-1) ødela fullbyrdelsen av livsverket til den franske manageren.

- Jeg har glemt Barcelona. Det kan godt hende kampen kommer til å hjemsøke meg senere, men akkurat nå ofrer jeg ikke den en tanke. Jeg har aldri sett oppgjøret i opptak heller. Jeg tror ikke jeg har sett noen finaler jeg har tapt i ettertid, sier Wenger til The Times.

Nok smultringer i London
Tirsdag får han nok en sjanse når Manchester United venter i det avgjørende semifinaleoppgjøret i Champions League.

På hjemmebane har Arsenal vist seg vriene å slå den siste tiden. En god egenskap å ta med seg til møtet der Manchester-laget ankommer med 1-0-ledelse fra det første oppgjøret på Old Trafford.

På eget gress har nemlig Wengers mannskap har holdt buret rent i 11 av de siste 12 kampene, uansett turnering.

Tallene fra årets Champions League, er ikke noe hyggeligere lesning for motstanderne:

4-0 mot Twente (kvalik), 4-0 mot Porto, 0-0 mot Fenerbache, 1-0 mot Dynamo Kiev, 1-0 mot Roma og 3-0 mot Villarreal.

Nok av smultringer der også.

- Man må dø for å bli en legende
Dersom franskmannen klarer å manøvrere sitt Arsenal til nok en Champions League-finale, vil han nok få mer enn asteroider oppkalt etter seg i London.

På pressekonferansen mandag fikk han spørsmål om han kunne bli omtalt som en av de aller største managerne uten å vinne Europas gjeveste trofé.

Han svarte:

- Det er en besettelse for meg å vinne Champions League, men å bli en av historiens største managere? Jeg vet ikke. Vanligvis må man dø for å bli en legende.

- Jeg er en tjener av spillet. Jeg ønsker å gjøre det godt innenfor sporten og innenfor den type fotball jeg elsker. Min besettelse har ingenting å gjøre med om folk omtaler meg som en stor manager, eller ikke. Det er prosjektet mitt med unge fotballspillere som er drivkraften min.

Klekkeriet London Colney
Og på talentfarmen London Colney klekkes det godt for tiden. Arsenal stiller ukentlig med det yngste laget i Premier League.

Selv med skader på William Gallas, Gäel Clichy og Eduardo da Silva, har manageren mer enn nok av fullgodt stallfyll å ta av.

Portsmouth-fansen håpet sikkert på seier i helga, da Wenger fylte opp reservebenken med juniorer og sparte syv av førstelagsspillerne.

Arsenal bød likevel opp til fest og danset seg til 3-0-seier.

Som på en oppdrettsfarm tar morgendagens Arsenal-stjerner skrittet ut fra ungdomsakademiet til Premier League på en forbløffende måte.

Gibbs vs. Ronaldo
Sist ut er 19-åringen Kieran Gibbs som Wenger plukket opp sammen med James Dunne og Abu Ogogo, da Wimbledon-akademiet dukket under i 2004.

Venstrebacken er som snytt ut av nesa på førstevalget Gäel Clichy. Ettersom prototypen fremdeles er skadet, er det kopien som skal forsøke å stagget Cristiano Ronaldo tirsdag kveld.

- Jeg stoler på Gibbs fordi han er en intelligent gutt, sier Wenger selvsikkert.

Den 27. mai venter finalen på vinneren av kvelden match.

Går det Arsenals vei - kan Wenger bli udødeliggjort før han vet ordet av det.

Det går nemlig an å bli blant de største, selv om hjertet fremdeles pumper blodet rundt i årene.

Bare spør Sir Alex Ferguson.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere