Gå til sidens hovedinnhold

Au revoir, Demba Ba

Newcastles franske revolusjon slo til mot Chelsea.

NEWCASTLE - CHELSEA 3-2:

I løpet av én og en halv sesong for Newcastle, klarte Demba Ba å få heltestatus på St. James' Park, med 29 scoringer på 54 kamper. Senegaleseren ble klubbens toppscorer forrige sesong, og var sterkt medvirkende til at de stripete endte på tabellens femteplass, og med det fullførte sin beste Premier League-sesong siden 2004.

Skuffelsen var dermed stor blant Newcastle-fansen da Ba valgte å gå til Chelsea i begynnelsen av det nylig lukkede januarvinduet.

Lørdag spilte 27-åringen fra start for sin nye klubb, da han for første gang siden overgangen gjestet St. James' Park.

Det kunne ikke ha gått så veldig mye dårligere.

Ba ble offer for en heftig pipekonsert, ble snytt for straffespark, brakk trolig nesen, og tapte kampen.

Newcastle vant 3-2 etter at en nykommer snudde kampen, og sikret med det en etterlengtet hjemmeseier. Vertene ligger på tabellens 15. plass, mens Chelseas gap opp til Manchester City på andreplassen, ble større. Seks poeng skiller de to topplagene når London-klubben har én kamp mer spilt.

- Vi gjorde for mange feil, men jeg mener det burde ha blitt rødt kort i situasjonen med Demba Ba. Han brekker nesen og blør kraftig. Det burde være en enkel avgjørelse. Hadde det vært midt på banen ville det blitt frispark, sa en skuffet Rafael Benitez etter tapet, ifølge BBC Sports.

Om sin egen matchvinner, sa Newcastle-sjef, Alan Pardew, følgende etter kampen:

- Jeg trenger egentlig ikke si noe - prestasjonen taler for seg selv. Da jeg så ham for Toulouse for 14 måneder siden tenkte jeg «han er spilleren for oss». Vi har fulgt med ham lenge, sier Pardew om Moussa Sissoko.

Lærer seg fransk
Selv om superspissen Ba forsvant, blir Newcastle av mange kåret til januarvinduets store vinner, etter en aldri så liten fransk revolusjon på St. James' Park. Hele seks franskmenn ble hentet inn, og fire av dem var med i troppen mot Chelsea lørdag - tre av dem fra start.

Når også Yohan Cabaye var på gressmatta da dommeren blåste kampen i gang, var det et klart flertall av fransktalende spillere i Newcastles startoppstilling.

Dermed er det kanskje like greit at beskjedene blir gitt på fransk, ikke engelsk.

Midtstopper Steven Taylor har i alle fall innsett at det ikke lenger er tilstrekkelig å bare kunne snakke morsmålet, og har nå gått i bresjen for at de stripete skal lære seg fransk.

Engelskmannen har gått til innkjøp av en fransk CD, som står på repeat i bilen. Inspirasjonen hentet han fra Cabaye, som gjorde det samme med en engelsk kassett da han kom til Newcastle fra Lille.

- Jeg prøver å snakke så mye som mulig, mest sannsynlig med en grusom aksent, men jeg prøver, i det minste. Når jeg får tommel opp betyr det at jeg klarer meg bra, sa Taylor før Chelsea-kampen, ifølge Sky Sports.

Sissoko ble Newcastle-helt
Newcastle viste at de definitivt har kommet seg styrket gjennom januarvinduet, og de nye franskmennene spilte underholdende fotball. Da det nærmet seg pause sørget en strøken pasning fra Cabaye, for at Jonas Gutiérrez kunne score sitt første for sesongen. Det var fult fortjent at vertene gikk opp i 1-0.

Det skal likevel nevnes at Chelsea ble snytt for et straffespark like før scoringen, da Ba løp opp en bakromspasning, som han først skjøt rett på Tim Krul, før han headet retturen like utenfor. I det den ferske Chelsea-spissen puttet hodet på ballen, ble han sparket i ansiktet av Fabricio Coloccinis høye fot, og begynte å blø kraftig fra nesen.

27-åringen fikk en stor tapebit klistret midt i ansiktet, men det var tydeligvis ikke nok til å holde nesen på plass, og han ble byttet ut med Fernando Torres.

Etter pause var det et mye friskere bortelag som entret gresset, og etter kun ti minutter var det balanse på måltavla. Frank Lampard, som spilte en meget god kamp, serverte en fantastisk perle da han dunket ballen i nettaket fra 23 meter, og sørget for 1-1.

Få minutter senere klarte gjestene å snu kampen, da Juan Manuel Mata scoret et vel så lekkert mål som sin forgjenger, og curlet ballen inn i det lengste krysset til 2-1.

Så var det duket for en av nykommerne til Newcastle. I sin andre opptreden for klubben, puttet Sissoko sitt første mål. Cissé slo en flott pasning til Yoan Gouffran - også han en av nykommerne - men franskmannen bommet. På returen sto Sissoko godt plassert og puttet inn kampens andre utligning.

Ikke nok med det. Sissoko klarte også å avgjøre kampen med nok en scoring, da han dunket inn 3-2, og Chelsea ble sendt hjem med et rungende «au revoir!».

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget