Fotballklubben Avaldsnes IL, som spiller i kvinnenes Toppserie, bekrefter overfor Nettavisen at de har sendt et brev til Norges Fotballforbund, der de spør om muligheten for å få til en sponsoravtale med Betsson.

Klubben skriver at de har mottatt en forespørsel fra bettingselskapet og at de er interessert i å inngå et sponsorsamarbeid med selskapet.

Det er som kjent ikke lov for norske idrettsforeninger å inngå slike samarbeid, men Avaldsnes ønsker å omgå norsk lovgivning ved å kun la seg sponse av bettingselskapet når klubben spiller i utlandet.

Føler seg tvunget
Avaldsnes er en av toppklubbene i norsk damefotball og kjemper jevnlig om spill i europacupen. Sist sesong ble klubben både nummer to i Toppserien og i cupen. LSK Kvinner vant begge turneringene.

Fotballklubben skriver følgende i sitt brev til NFF:

«Det er krevende å drive en toppserieklubb hvor spillerstallen er helprofesjonell og utgiftene for øvrig i stor grad er tilsvarende som for en tippeligaklubb. Tilgangen til sponsormidler er utfordrende, og overføringene fra NFF er beskjedne. For å sikre inntektsgrunnlaget er klubben tvunget til å ta nødvendige grep slik at sesongen kan gjennomføres i henhold til det budsjettet som er fastsatt. Ett av tiltakene er å se på nye inntektsmuligheter – noe en eventuell samarbeidsavtale med Betsson representerer», heter det.

LES OGSÅ: Hele brevet som er sendt til NFF

AIL påpeker at de ønsker å opptre lojalt overfor NFF og Norsk Tipping, men føler at overføringene fra NFF til breddeidretten, spesielt kvinnefotballen, står i et mishold til overføringene til herrefotballen.

«Når det i tillegg skapes et inntrykk av at pengebruken internt i NFF er av en art og på et nivå som grasrota ikke kjenner seg igjen i, er det vanskelig for en klubb drevet på dugnadsånd å avstå fra å vurdere en forespørsel fra en av Norsk Tipping sine konkurrenter», skriver klubben videre i brevet.

To spørsmål
Avaldsnes utdyper videre at et eventuelt samarbeid med Betsson ikke må være i strid med norsk lov eller idretts regelverk. Klubben har derfor gjort grundige undersøkelser rundt de juridiske forholdene i en slik sak.

Klubben ønsker svar på følgende spørsmål fra forbundet:

1) Har NFF noen innsigelser mot til AIL inngår en samarbeidsavtale med Betsson iht. beskrivelsen i pkt. 3 overfor?

2) Hvis ja på spørsmål nr. 1; hvilken faktisk og rettslig begrunnelse ligger til grunn for NFF sitt standpunkt?

Avaldsnes føler selv at det ikke er noen juridisk hindring for et slikt samarbeid og har gitt NFF en frist på ti dager til å komme med svar.

Brevet er signert Frode Nygaard i Avaldsnes' styre. Han utdyper preolemstillingen overfor Nettavisen.

- Norsk kvinnefotball er ikke like heldige som herrene når det gjelder økonomiske forutsetninger. Denne avtalen vil kunne være med på å profesjonalisere oss og norsk kvinnefotball enda mer. Målet vårt er å kjempe om Champions League-tittelen. For å komme dit holder det ikke med bare kakelotteri eller vaffelsalg. Vi forventer derfor at avtalen blir vurdert av NFF på lik linje med andre sponsoravtaler, sier Nygaard.

- Miljøet forstår det
- Har dere fått noen reaksjoner på dette initiativet ellers i fotball-miljøet?

- Vårt inntrykk så langt er at miljøet forstår betydningen av en slik avtale for oss. Norsk kvinnefotball fortjener å bli satset på, og det er stadig flere enig i. Når det også skapes et inntrykk av at pengebruken internt i NFF er av en art og på et nivå som grasrota ikke kjenner seg igjen i, så er det vanskelig for en klubb drevet på dugnadsånd å avstå fra å vurdere en forespørsel fra en av Norsk Tipping sine konkurrenter, sier han.

- Hva vil en slik avtale, hvis den blir godkjent, ha å si for Avaldsnes?

- En slik avtale vil være svært viktig for Avaldsnes. Målet vårt er å kjempe om Champions League-tittelen, sier Nygaard til Nettavisen.

Både Nygaard og Betsson mener avtalen ikke er lovstridig.

- Begge parter har hatt jurister som har vurdert avtalen. Basert på disse juridiske vurderinger mener vi avtalen er innenfor lovverket.

- Kan få ringvirkninger
Mikael Mellquist i Betsson sier til Nettavisen at de allerede har lignende samarbeid med andre norske idrettsprofiler - som gjelder utenlands.

- Dennis Olsen, som er et av Norges største biltalenter, kjører med vårt merke «BetSafe», på panseret. Vi er en stor sponsor for ham og jobber blant annet med å få ham inn i Formel 1, sier han til Nettavisen.

Han forteller at samtalene med Avaldsnes har pågått lenge.

LES OGSÅ: Bettingselskap dropper Riise-reklame

- Vi har vært der oppe og besøkt klubben og ønsker å hjelpe dem til å ta et større steg sportslig. Vi er fascinert av den satsingen de driver med. De har utrolige fasiliteter og driver helproft. Vi er utrolig fristet til å være med å bidra på den satsingen de driver med, forteller Betsson-Mellquist.

- Hvis dette blir godkjent, hvilke ringvirkninger kan det få?

- Det kan få store ringvirkninger. Vi får masse henvendelser hver dag fra klubber som er interessert i et samarbeid. På grunn av reglene, må vi si nei til dem. Jeg tror det er mange lag som ønsker en slik mulighet.

- En prosess
- Hvordan tror du NFF vil reagere på dette?

- Det vet jeg faktisk ikke, for å være ærlig. Det er Avaldsnes som kjører løpet med NFF her. Våre folk har kun vært involvert med å finne ut av at dette er en avtale det er mulig å gjennomføre, sier Mellquist.

- Har dere hjulpet Avaldsnes å kartlegge det juridiske?

- Vi har gjort en vurdering med våre folk og de har gjort en vurdering med sine folk. Dette er en prosess som har pågått i veldig mange måneder. Vi har diskutert ulike løsninger og falt til slutt ned på denne, sier han.

Reagerer
Actis, rusfeltets samarbeidsorganisasjon, som jobber for å redusere skadene ved bruk av alkohol, narkotika og pengespill, reagrer på at Avaldsnes vurderer et samarbeid med spillselskapet.

- Når Norges idrettsforbund er en av de sterkeste forsvarerne av enerettsavtalen for spill, handler det om ansvarlighet. Frivilligheten kan ikke være mottaker av penger som gjør at folk får problemer med spill. Over 100 000 nordmenn har problemer med spill. Fra de ulike hjelpetilbudene for spillavhengige vet vi at de utenlandske spillselskapene ofte er kilden til problemet, sier generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, til Nettavisen.

- Det er lett å forstå at kvinnefotballen ønsker seg flere sponsorer, men tilbudet fra et utenlandsk spillselskap er et tilbud Avaldsnes IL bør takke nei til. Bidrag til idrettsglede kan ikke veie opp for at dette kan skape store problemer for de som spiller på disse spillene. Vi forventer at Serieforeningen for kvinnefotball og Norges Fotballforbund her er klare i sitt råd til Avaldsnes IL, fortsetter hun.

Omstridt selskap
Spillselskapet Betsson har vært heftig omtalt i norske medier de siste årene og nå sist i forbindelse med John Arne Riises retur til norsk fotball.

Norges Fotballforbund gjorde det klinkende klart at Riise måtte droppe sitt samarbeid med Betsson for å spille for Aalesund i Tippeligaen.

Høydehopperen Cathrine Larsåsen er en annen som tidligere har hatt et samarbeid med et spillselskap, Unibet, men som har måttet droppe det, på grunn av lovgivningen i norsk idrett. Hun brøt med selskapet i 2014. Unibet hadde også hockeyspilleren Mats Zuccarello Aasen i «stallen» en periode, men også det samarbeidet ble kortvarig på grunn av bråk.

Også idrettslaget Manglerud/Star har tidligere hatt et samarbeid med Betsson og i 2008 ble det bråk på grunn av dette. Klubben ble blant annet truet med utkastelse fra norsk fotball og avsluttet avtalen.

LES OGSÅ: Riise brøt bettingsavtale