*Nettavisen* Sport.

Avslører hemmeligheten bak feiringen: - Vi ble enige på bussen

AVTALT FEIRING: Alexander Søderlund løp rett bort til resvervekeeper Rune Jarstein etter at han scoret mot Malta. Foto: Stephen Pond (Getty Images)

Alexander Søderlund kunne endelig juble for scoring da Norge slo Malta.

10.10.15 21:11

NORGE - MALTA 2-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Norge tok nok et skritt nærmere EM i Frankrike etter at de lørdag kveld vant 2-0 mot Malta på Ullevaal.

En som trolig var ekstra lettet etter kampen var målscorer Alexander Søderlund som for første gang kunne notere seg for en scoring i den norske drakten.

Etter at han hadde satt ballen i mål stormet målscoreren mot den norske benken hvor han kastet seg opp i armene til Norges reservekeeper Rune Jarstein. Til Nettavisen avslører de to spillerne at de hadde avtalt feiringen på forhånd.

- Vi satt sammen på bussen og diskuterte litt forskjellig. Det var en feiring vi har tenkt på i en god stund. Det var fint, sier Søderlund som får skryt av lagkamerat Jarstein.

- Vi hadde en liten avtale. Jeg har lenge håpet at han skulle score. Han har vært veldig nære og det er utrolig fortjent at han scorer i dag. Han jobber veldig hardt for laget og har vært nære tidligere, så det var veldig gøy. Vi hadde en liten avtale om å feire sammen, forteller Jarstein til Nettavisen.

Rosenborg-spissen har lenge vært i fokus på grunn av den manglende scoringen, men etter 22 kamper løsnet det endelig for haugesunderen. Norges nummer ni la ned en strålende innsats mot Malta og det var ikke annet enn fortjent da han la på til 2-0 for Norge i andre omgang etter at Alexander Tettey hadde scoret det første målet.

Søderlund forteller at det var godt å endelig sette ballen i mål for det norske landslaget.

- Det var deilig å score. Jeg får takke Henriksen, sier RBK-spissen om målet hvor han fikk stor hjelp av lagkameraten.

- Det er deilig å score mål, men det at vi er så solide er egentlig det deiligste, sier målscoreren.

Fornøyd Høgmo

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk endelig se et Søderlund-mål på landslaget. Sjefen sjøl mener det var fullt fortjent at prestasjonen ble kronet med scoring.

- Han fortsetter å levere veldig godt. Forsvarsspillet hans er strålende, og veldig viktig i måten vi spiller på. Han binder opp motstanderen, var god med ballen i dag og kom igjen til sjanser. Det er veldig gledelig at han fikk uttelling. Han har vært nær å stå med 5-6 mål, så det var svært gledelig, sier Høgmo til Nettavisen.

- Du sier han kunne stått med 5-6 mål. Tror du dette gjør at han nå kommer til å sette sjansene fremover? spurte en journalist.

- Det er ingen tvil om at målet var forløsende for Alex. Nå slipper dere (journalistene) å stille flere spørsmål om dette, selv om jeg ser det journalistiske poenget. Men vi har vært veldig fornøyd med Alex selv om han ikke har scoret mål. Han har bidratt til den gode utviklingen vår. Men mentalt var nok dette veldig forløsende for ham, sier Høgmo.

- Har ikke preget meg

Haugesunderen måtte riktignok svare på nye spørsmål etter kampen om hvor mye den manglende scoringen har preget ham. RBK-spissen svarte imidlertid som han alltid har gjort:

- Det har ikke preget meg. Jeg tenker aldri på det så lenge jeg ikke er med dere (pressen).

Hjemmefansen på Ullevaal så ut til å sette pris på jobben Søderlund la ned lørdag, for da landslagssjef Per-Mathias Høgmo valgte å bytte ut spissen 15 minutter før slutt fikk målscoreren stående applaus fra publikum.

Med tre nye poeng ligger Norge fortsatt på 2. plass i gruppe H, to poeng bak Italia som lørdag vant mot Aserbajdsjan.

Snytt for straffe

Det ble tidlig klart at kampbildet ble som ventet på Ullevaal med et norsk landslag som presset et defensivt lag fra ferieøya, og det tok ikke mer enn fem minutter før Norge skapte kampens første mulighet på et hjørnespark. Fra fem meter fikk midtstopper Even Hovland en god mulighet med en heading, men Tyskland-proffen klarte ikke å presse ballen under tverrliggeren.

Tre minutter senere var Norge farlig frempå igjen, denne gangen måtte imidlertid Malta bruke ulovlige midler på å stoppe de rødkledde. Men da Alex Muscat stod med store deler av drakten til Alexander Søderlundj i hånden inne i sekstenmeteren, valgte dommeren å blåse frispark til gjestenes fordel.

Tettey scoret

Norge fortsatte imidlertid å presse gjestene og etter 17 minutter var hjemmelaget kun centimetere fra å ta ledelsen på Ullevaal da Markus Henriksen fant lagkamerat Søderlund foran mål. Rosenborg-spissen som aldri tidligere har scoret for det norske landslaget var nok en gang uheldig. For avslutningen som hadde retning mål gikk via en Malta-forsvarer og over.

På den påfølgende corneren skulle hjemmefansen likevel få noe å juble for. Stefan Johansen slo inn i feltet, før ballen ble stusset videre. På bakerste stolpe ventet Alexander Tettey som banket ballen mot mål. Avslutningen ble først reddet av Malta-keeper Andrew Hogg, men returen spratt tilbake i Tettey og så i mål. Dermed kunne et utsolgt Ullevaal slippe jubelen løs for 1-0.

Klikk på bildet for å forstørre.

Målscorer Alexander Tettey og de andre norske landslagsspillerne jubler for 1-0 mot Malta. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Målet betydde at Norge nå har scoret i tre kamper på rad på dødball.

Stor sjanse til Skjelbred

Det norske laget så på ingen måte ut til å være fornøyd med kun 1-0. Høgmos menn fortsatte å legge trykk på gjestene. I 34. minutt fikk kaptein Per Ciljan Skjelbred en stor sjanse til å øke ledelsen da han avsluttet et strålende norsk angrep. Skuddet fra nærmere 20 meter var meget bra, men keeper Hogg fikk en hånd på ballen og reddet gjestene.

Norge hadde full kontroll på gjestene i store deler av førsteomgangen, men i det 43. minutt kunne det ha gått galt da Hovland slo en feilpasning på egen banehalvdel. Ballen ble plukket opp av Malta-spiss Alfred Effiong som stormet mot Ørjan Nyland. Hovland klarte heldigvis å rette opp feilen ved å legge press på Malta-angriperen som avsluttet rett på keeper.

Minuttet før pause kunne Jo Inge Berget ha lagt på til 2-0 da han mottok et godt innlegg fra høyrekanten, men headingen til helten fra Kroatia-kampen ble reddet mesterlig av Hogg.

Sekunder senere ble Norge snytt for nok en straffe da Even Hovland ble holdt inne i sekstenmeteren, men dommeren valgte å la spillet gå videre. Dermed stod det 1-0 til Norge ved pause.

Søderlunds første

Det var ikke veldig overraskende at det var Høgmos menn som startet best også etter pausen. Akkurat som i første omgangen skapte de rødkledde store problemer for Malta på dødball og kun ett minutt var spilt av andreomgangen da Vegard Forren headet mot mål etter en corner. Dessverre for Norge ble avslutningen reddet på strek.

Men fem minutter senere klarte ikke Malta lenger å hindre Norge fra å øke ledelsen. Markus Henriksen slo ballen inn mot mål fra venstresiden noe som førte til at Hogg måtte gi en retur. Foran mål ventet Søderlund som enkelt kunne sette inn sitt første landslagsmål i karrieren. Målet kom etter hans 22. kamp i den norske trøya og skulle man tyde målfeiringen, var det liten tvil om at målet betydde mye for spissen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SCORET: Alexander Søderlund mottar gratulasjoner fra lagkameratene etter å ha scoret sitt første landslagsmål. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Nesten for Ødegaard

Med 2-0 på måltavlen på Ullevaal svarte Høgmo med å sette innpå Martin Ødegaard, og det skulle ikke ta lang tid før unggutten kom i fokus.

Markus Henriksen gjorde en strålende jobb da han spilte fri Jo Inge Berget som la ballen inn foran mål. Der ventet nevnte Ødegaard som fra sju meter fikk en enorm mulighet til å legge på til 3-0. 16-åringen forsøkte å plassere ballen enkelt i mål, men dessverre gikk den via innsiden av foten til Malta-keeperen og ut.

Dominerte

Den norske dominansen stoppet ikke til tross for at laget ledet 2-0. Norge presset videre på for nok en scoring og skapte flere fine muligheter.

Etter 73 minutter kunne Søderlund ha fått sin andre scoring for kvelden da Henriksen slo et godt innlegg mot mål. RBK-spissen kom til avslutning, men headingen gikk over mål.

Mot slutten kampen var det fortsatt Norge som styrte oppgjøret på Ullevaal, men spillerne virket mer og mer komfortable med 2-0 og roet litt ned de siste 15 minuttene.

Da 90 minutter var spilt stod det fortsatt 2-0 på Ullevaal.

Norge har nå 19 poeng før den siste kampen mot Italia tirsdag. Italienerne leder gruppen to poeng foran Norge, men Høgmos menn kan altså vinne hele gruppen med seier i Roma.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.