RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser at Abramovitsj er arrestert

(Scanpix)
Sist oppdatert:
- Han er i USA, men han er verken pågrepet eller anholdt, sier hans talsmann.

Russisk TV-kanal hevdet Chelsea-eieren ble arrestert i USA.

Den russiske TV-kanalen RBC-TV hevdet i 14.30-tiden mandag at Chelsea-eier Roman Abramovitsj var arrestert i USA av amerikansk politi.

Talsmann for Abramovitsj, John Mann, var imidlertid kjapt ute og avviste at rapportene fra RBC stemte.

- Det er ikke sant. Han er i USA, men han er verken pågrepet eller anholdt, sa Mann.

I et intervju med Komsomolskaja Pravda avviser også FBI-talsmann J. Peter Donald at Chelsea-eieren er arrestert av amerikansk politi

- På tide med en forklaring
Etter at nyheten om arrestasjonen først sprakk mandag, tok det ikke lang tid før det ble stilt spørsmål ved om opplysningene faktisk stemte.

The Guardian-journalist Miriam Elder, som er utplassert i Russland, skev dette på sin twitterkonto mandag ettermiddag:

- Abramovitsj-rapportene er ikke sanne. På tide å komme med en forklaring, RBC-TV, skriver hun.

Situasjonen framsto veldig uoversiktelig, men ifølge Daily Telegraph-korrespondent Tom Parfitt, kom kjapt til konklusjonen at hadde RBC-TV tabbet seg ut.

- Så nettopp den ferskeste nyhetssendingen. Røyk uten ild, og opplysningene om en arrestasjon er basert på rykter som ikke kan underbygges, skriver Parfitt på sin twitterkonto.

Følg det siste om Abramovitsj her (twitter-feed).

Blant verdens rikeste
Roman Arkadjevitsj Abramovitsj er kun 46 år og blir ofte omtalt som en av de russiske oligarkene. Han ble i mars i fjor rangert av Forbes som den rikeste russeren og det 15. rikeste menneske i verden med en formue på 165 milliarder kroner.

Utenfor Russland er han kjent som eier av den engelske fotballklubben Chelsea. Han var frem til 3. juli i fjor guvernør i Tsjukotka. Først som folkevalgt i 2000, deretter utpekt av president Vladimir Putin i 2005.

Siden Roman Abramovitsj ble eier av Chelsea i 2003 har klubben gått i minus. Etter mesterligatriumfen i 2012 går klubben endelig med økonomisk overskudd.

Vant mesterligaen
Abramovitsj har siden han kjøpte klubben spyttet flere hundre millioner inn i klubbkassa og fikk glede av det da Chelsea i mai slo Bayern München i mesterligafinalen.

Roman Arkadievitsj Abramovitsj er russisk og født 1966. Som foreldreløs ble han sendt på barnehjem. Han sluttet tidlig på skolen og omtales som en av de russiske oligarkene.

På starten av 1990-tallet var han involvert i flere kontroversielle handler med oljeeksport, men det var først når han i 1995, sammen med milliardæren Boris Berezovskij, klarte å få kontrollen på oljeselskapet Sibneft for rundt 100 millioner dollar, som var langt under markedspris, at pengene virkelig begynte å rulle inn.

Når Boris Berezovskij så flyktet fra Russland til London i 2000, grunnet misnøye fra Vladimir Putin, solgte han andelen sin i oljeselskapet Sibneft til Abramovitsj.

Har spredd verdiene
Han solgte så i 2005 andelen, på 72,6 prosent av Sibneft, til den statlig kontrollerte gassgiganten Gazprom for 13,1 milliarder dollar. Flere av milliardene til Abramovitsj er saltet ned i fotballklubben Chelsea, herregårder, eiendommer og leiligheter i Storbritannia og ellers i Europa.

Boris Berezovskij flyktet til Storbritannia i 2000, der han fikk innvilget asyl, etter han kom i unåde hos Russlands mektige Vladimir Putin. Siden ble han dømt til seks års fengsel i en russisk domstol for svindel fra det statlige flyselskapet Aeroflot. Russland forsøkte flere ganger forgjeves å få ham utlevert.

Abramovitsj på sin side har alltid blitt sett på som lojal ovenfor den mektige lederen.

For noen år siden siden saksøkte Boris Berezovskij sin tidligere partner for 20 milliarder kroner. Han mente at Abramovitsj truet ham til å selge aksjeposter i oljeselskapet Sibneft, aluminiumskjempen Rusal og tv-kanalen ORT til langt under markedspris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere