RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Generalsekretær i Norsk Presseforbund bekrefter at de har mottatt klage på torsdagens BA-forside.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund bekrefter at de har mottatt klage på torsdagens BA-forside. Foto: Vidar Ruud (Scanpix / BA)

BA-forsiden klaget inn til PFU

Sist oppdatert:
Sterke reaksjoner på Bergensavisens forside.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, bekrefter til Nettavisen at de har mottatt to klager på torsdagens avisforside i Bergensavisen.

Slik ser Bergensavisens forside ut torsdag.

Klagen er fra vanlige lesere som foreløpig mangler samtykke fra berørt part, noe som fører til at PFU foreløpig ikke tar klagen til følge.

- Dette er en typisk sak som krever samtykke hvis det skal bli en klagebehandling. Hvis ikke han (Norling) oppfatter den som krenkende og ønsker å få den vurdert av PFU, så er det en forside som skaper debatt, sier Løken Stavrum til Nettavisen. 

Mange reaksjoner
Torsdagens BA-forside har skapt enormt engasjement i sosiale medier. En rekke TV-profiler har uttalt seg om saken, blant andre programleder i TV 2, Davy Wathne.

Til Nettavisen sier Wathne at BA har bommet grovt.

- Jeg reagerer på at en mann som har opptrådt med stil og verdighet gjennom halvannet år i Bergen nærmest blir fremstilt som en fyr det er om å bli kvitt fortest mulig. Jeg synes det er pinlig, krenkende og uverdig, sier Wathne til Nettavisen.

- Veldig engelsk
Også kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø reagerer kraftig på avisforsiden.

- Bergensavisen har jeg beundret i 20 år for å ha laget de beste avisforsidene i Norge. De har hatt og har en journalistisk klo som er helt fantastisk og de slår Bergens Tidende ned i støvlene omtrent hver eneste dag med forsidene deres. Denne gangen har de tråkket noe grenseløst i salaten, sier Aabø til Nettavisen.

KRITISK: Jarle Aabø er blant flere som er svært kritisk til Bergensavisens avisforside torsdag.

- Det BA har gjort er å være veldig engelsk i deres journalistiske uttrykksform. Den er noe vi ikke er vant til i norsk sammenheng. Bergen ligger riktignok nærmest England, men jeg tror allikevel de aller fleste ikke ønsker engelske tilstander i norske spalter, forklarer Aabø.

- Bør vurderes av PFU
Han mener BA bryter Vær Varsom-plakatens paragraf 4.1 som sier at man skal «legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

- Denne forsiden har skapt voldsomt engasjement, og allerede nå har utrykk som mobbing blitt knyttet til forsiden til BA. Det er ikke pressens oppgave å mobbe personer. Selv om BA kanskje ikke mener de har gjort det, spiller det ingen rolle så lenge leserne mener de har gjort det, sier Aabø som mener det er viktig at PFU vurder saken. 

Aabø håper Løken Stavrum bruker sin initiativrett slik at saken kan bli vurdert.

- Jeg synes denne saken bør behandles av PFU fordi det er en prinsipiell viktig forside å diskutere slik at pressen får en retningsgivende linje fra PFU, forklarer Aabø.

Løken Stavrum sier hun ikke vil benytte seg av initiativretten.

- Nei, dette er en typisk samtykke-sak. Hvis ikke Norling føler seg krenket av forsiden, er det ikke prinsipielt viktig å få en avklaring på om forsiden bryter god presseetikk, forteller Stavrum.

- Norling er heller ikke en person som vil trenge hjelp til å fremme en klage - slik at vedtektene for initiativretten krever, forklarer generalsekretæren.

BA beklager
Torsdag formiddag har BA-redaktør Anders Nyland kommet med en beklagelse til Rikard Norling på BAs hjemmesider.

Reaksjonene har nemlig ikke latt vente på seg.

«I sosiale medier, og direkte til BA og BAs medarbeidere hagler derfor tilbakemeldingene torsdag. De fleste er i høyeste grad negative,» skriver avisen.

Nettavisen har ikke lykkes med å komme i kontakt med redaktør Nyland torsdag, men til egen avis sier han følgende:

- Hvis Rikard Norling føler at forsiden var nedlatende, beklager vi det. Det var ikke meningen.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få tak i Rikard Norling torsdag. Svensken skal være på vei til Sverige med bil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere