RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bakenga etter at Tromsø slo RBK: - Jeg skal gå med hodet hevet i Trondheim i helga

MØTTE GAMLEKLUBBEN: Tromsøs Mushaga Bakenga kunne glede seg over seier mot gamleklubben Rosenborg mandag kveld.
MØTTE GAMLEKLUBBEN: Tromsøs Mushaga Bakenga kunne glede seg over seier mot gamleklubben Rosenborg mandag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hjemmelaget Tromsø overrasket og vant fortjent hjemme mot Rosenborg.

TROMSØ - ROSENBORG 2-1:

ALFHEIM STADION (Nettavisen): Før kampen var tidligere Rosenborg-spiller Mushaga Bakenga klar på at dette ikke var en vanlig kamp for ham, men at det betydde utrolig mye.

Det er han like sikker på etter kampen, og han gleder seg til å dra tilbake til Trondheim i helga.

­– Jeg skal ikke være den kjedelig fyren og si det var en helt vanlig trepoenger heller. Det var fantastisk. Jeg skal gå med hodet hevet i Trondheim i helga, så det blir godt, forteller Bakenga.

Bakenga jobbet hardt gjennom hele kampen, og fortalte i pressesonen etter kamp at lagkameratene sa til ham at de aldri har sett ham løpe så som han gjorde mot gamleklubben. Da var det ekstra godt å også få en målgivende, som kom til Lasse Nilsen slik at det ble 2-0 etter 58 minutter.

– Ja, selvfølgelig. Det er bedre når man føler man bidrar. Jeg la igjen alt jeg har ute på banen her i dag, så da er det godt å føle man bidrar til mål, det defensive og tre poeng, forteller Bakenga.

FORNØYD: Mushaga Bakenga var en glad mann etter seiere mot Rosenborg.

Men det var ikke bare Bakenga som bidro for TIL. Nevnte Nilsen satte sitt andre mål for TIL i mandagens kamp. Det første kom også hjemme mot trøndersk motstand. Den gang var det Ranheim.

– Kanskje det blir en greie det! Nei, det er nok tilfeldig. Det er ingen følelse i verden som er bedre enn å score mål, spesielt når det er mot Rosenborg på Alfheim og vi tar tre poeng, smiler målscoreren.

– Det handler om innstilling

Kampens første målscorer, var Jostein Gundersen, som headet inn en corner. Til tross for posisjonen, forteller han selv at han tidligere har spilt lengre frem på banen og at han alltid har vært god til å score mål.

– Det meste handler om innstilling i boks og å ofre liv og helse og komme på ballen først. Jeg tror det er der det ligger, mye mentalt i hodet, forteller spilleren som er født i Bergen, men flyttet til Tromsø da han var syv år.

Tromsø-trener Simo Valakari var stolt over det spillerne hans viste mandag.

Jeg er glad for at vi spilte på vår måte. Vi kontrollerte ballen og gjorde noen gode ting med den. I alle kamper er det øyeblikk hvor man må forsvare seg, og vi forsvarte oss så godt med hele laget. Spissene jobbet så hardt. Kollektivt var det veldig godt, sier finnen.

Han har en klar oppfordring til hva som kreves nå.

– Nå må vi gjøre det i hver kamp. Vi har satt standarden, og vi må få den enda høyere. Det er ikke bare det at det er godt nok mot Rosenborg, vi må gjøre det hver gang vi spiller Det er utfordringen vi har nå, sier Valakari.

– De sliter

Bakenga hadde lite sympati for gamle lagkamerater etter seieren.

– De sliter. De får ikke ting til å stemme helt. Sånn har det vært i år, men jeg bryr meg ikke for å være helt ærlig. Akkurat nå tenker jeg på vår prestasjon, og vi viser at vi har noe å bygge på. Hvis Ranheim klarer ligge på sølvplass med det laget, så er det inspirasjon for oss. Vi kan være der oppe hvis vi bare gjør jobben vår, avslutter spissen.

Selv om Tromsø var det førende laget i store deler av kampen og vant sjansestatistikken, følte ikke RBK-trener Kåre Ingebrigtsen det var så mye som skilte.

– De var vel veldig effektive. Det er en tett og jevn fotballkamp. Jeg synes Tromsø er best det første kvarteret av førsteomgangen og annenomgangen. Ellers er vi best. De scorer to mål i perioden de er gode, vi scorer bare ett. Det er forskjellen, forteller Ingebrigtsen.

At RBK nå havner enda ett poeng lengre bak Brann, bekymrer ikke RBK-treneren nevneverdig.

– Det er ikke noe annerledes enn før, da var det seks. Det gjør ikke noe. Vi må se på oss selv og jobbe. Nå får vi en uke pause og får folk friske igjen, så får vi begynne å få satt et lag fremover i høst, så tror jeg vi skal være oppe der og gjøre det vanskelig for Brann fryktelig lenge utover i november, forteller Ingebrigtsen.

Da plaget det ham mer at RBK ikke klarte å ta vare på overgangsmulighetene og ikke klarte å utnytte situasjoner.

– Vi har så mange overtallsmuligheter som vi slurver bort og velger bort. Det skuffer meg mest at vi ikke klarer å straffe TIL bedre enn det vi gjorde, avslutter Ingebrigtsen.

Startet best

TIL hadde et lite overtak i begynnelsen, men tok mer og mer over og trykket tidvis Rosenborg bakover på banen. Begge lag hadde riktignok små-sjanser i starten av kampen, uten at det ble alt for farlig ved noen av anledningene.

Men det var før Jostein Gundersen steg til værs på corneren fra Morten Gamst Pedersen. Den målfarlige stopperen headet ballen kontant mot mål. André Hansen fikk en hånd på ballen, men klarte ikke å forhindre at hjemmelaget tok en forholdsvis fortjent ledelse etter kampen var 28 minutter gammel.

SCORET:Tromsøs Jostein Gundersen jubler for scoring mot RBK.

Ledelsen kunne økt. Noen minutter senere, etter en god TIL-kontring, slo Runar Espejord inn fra venstre. På motsatt side fant han Robert Taylor, som dundret ballen på volley like utenfor.

Satte inn sin andre trønder

På Alfheim mandag, var man i den litt merkelig situasjonen at hjemmelaget stilte med flere trøndere med Simen Wangberg, Gjermund Åsen og Mushaga Makenga enn Rosenborg. Gjestene hadde kun med seg Pål-André Helland fra start.

Syv minutter før pause måtte derimot Vegard Eggen Hedenstad gi seg. Inn kom den ene trønderen på seriemesternes benk, Erlend Dahl Reitan.

Noen minutter senere kunne Rosenborg utlignet ledelsen etter at ballen falt til Aleexander Søderlund inne i Tromsøs sekstenmeteren. Skuddet fra toppscoreren i den norske serien i 2015, gikk imidlertid utenfor, slik at lagene gikk til pause på stillingen 1-0.

Den første sjansen etter hvilen kom umiddelbart. Denne gangen var det Taylor som fant Espejord foran mål, men et tigersprang fra Hansen hindret TIL i å øke ledelsen. Ti minutter senere måtte Hansen igjen i aksjon for å forhindre Espejord.

Trønder-assist

Da Mushaga Bakenga satte opp Lasse Nilsen seks meter fra mål rett før timen var spilt, var det ingenting sisteskansen kunne gjøre. Vingbacken sendte dermed Tromsø opp i 2-0-ledelse, med sin andre scoring noensinne for hjemmelaget.

Sekunder senere var hjemmepublikummet på beina for å juble igjen, men frisparket fra tidligere RBK-er Daniel Berntsen gikk i nettveggen.

I stedet var det Rosenborg som kunne juble. Rosenborg bet seg fast etter en corner. Inne foran mål fant Anders Trondsen Tore Reginiussen, som reduserte mot gamle lagkamerater.

Bortelaget forsøkte å presse på, men også Tromsø hadde sine sjanser. Taylor sendte et skudd fra god posisjon over fra kloss hold fem minutter før full tid.

Helt på slutten fikk innbytter Jonathan Levi en sjanse for RBK, men skuddet fra like utenfor sekstenmeteren gikk over mål. Og da heller ikke Mike Jensen klarte å treffe mål på overtid, endte det med 2-1-seier til Tromsø. Den første hjemmeseieren mot RBK for Tromsø siden 2013.

Tromsø fikk dermed best mulig oppladning før cupkampen mot Vålerenga torsdag, samme lag som TIL nylig slo 3-0 hjemme i serien. Rosenborg er allerede videre i cupen etter å ha slått ut Odd, og møter nettopp Vålerenga hjemme i serien 24. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere