RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile: YouTube

Ballguttenes søte hevn

Sist oppdatert:
De ble aldri fotballproffer, men ballguttene har likevel påvirket fotballen på godt og vondt.

Tirsdag vant Mikael Lustig og Sverige 3-2 mot Nederland, og sikret seg dermed en plass i neste sommers EM-sluttspill.

Etter kampen ga svenskene ballgutten på Råsunda en stor del av æren for seiersmålet. Mikael Lustig fikk nemlig ballen lynkjapt av ballgutten, og kunne sette igang spillet raskt, noe som førte til at svenskene tok Nederland på senga og scoret.

Ballgutter finnes på hver eneste kamp på høyt nivå, og er en fin tradisjon i fotball. Små barn får mulighet til å oppleve heltene sine på nært hold, og spillet blir mer effektivt med ballhentere. Alt i alt er det en vinn-vinn-situasjon for alle parter.

Skulle man tro.

Det finnes nemlig utallige eksempler på ballgutter som blir hakket mer involvert enn de kanskje hadde trodd på forhånd.

Tok luften ut av ballene - versjon 1
Da Tottenham kjørte over kypriotiske Anorthosis på White Hart Lane i 2007, fikk bortelaget et innkast. Costas Loumpoutis gikk for å hente ballen av ballgutten, men den lille gutten bestemte seg for å ha det litt gøy med kyprioten, og smalt ballen i skrittet på bortelagets spiller.

Til retur fikk han et stygt blikk fra Loumpoutis, mens hele tribunen hyllet den unge mannen for sitt sprell.

Se den hysteriske episoden her:

Tok luften ut av ballene - versjon 2
I Peru ble oppgjøret mellom regjerende mester Deportivo San Martin og Universitario en høydramatisk affære. Da kampen gikk mot slutten og stillingen var 1-1, bestemte hjemmelagets ballgutter seg for å hjelpe sine helter med å redde ett poeng. Bortelaget bemerket til San Martin-benken at ballguttene saboterte spillets gang ved å ta ut lufta av reserveballene på sidelinjen.

Reaksjonen fra hjemmelagets benk lot ikke vente på seg. Reservespillere, trenere og assistenter fra begge lag angrep hverandre og fotballkampen ble plutselig en boksekamp.

Spillet ble satt i gang igjen etter en fem minutters pause og kampen endte til slutt 1-1.

Scoret mål
Det finnes også andre måter for ballgutter å påvirke kamper på. Ja, noen ballgutter har rett og slett scoret mål!

I Brasil kom landets eneste kvinnelige toppdommer i hardt vær. Silvia Regina de Oliveira godkjente et mål ballgutten scoret i toppoppgjøret mellom Santacruzense og Atletico Sorocabana i 3. divisjon. Målet gjorde at kampen endte 1-1, og hjemmelaget beholdt ledelsen i brasiliansk tredjedivisjon. Målet ble en Youtube-klassiker, og kan sees her:

Om man ikke skal score selv, får man i hvert fall legge opp til et mål. Det tenkte trolig 13 år gamle Ofek Mizachi, som var ballgutt i oppgjøret mellom Hapoel Haifa og Hapoel Bnei israelsk 2. divisjon. Unggutten reagerte lynraskt da Hapoel Haifas keeper opererte som sweeper og headet ballen ut til innkast. En god prestasjon av målvakten, men den straffet seg som følge av ballguttens raske reaksjon. Bnei fikk nemlig spillet så raskt i gang at keeperen til motstanderne ikke hadde rukket tilbake, og hjemmelaget kunne enkelt lobbe ballen i det tomme målet.

Se den målgivende pasningen her:

Ballgutt ble utvist
Ballgutter som ikke oppfører seg som de skal, blir ikke alltid skånet, til tross for at de ofte er av ung alder.

Målvakten Gaston Pezzutti på det argentinske laget Gimnasia-Jujuy ble i 2009 utvist, etter en feide med en ballgutt da laget hans tapte 0-1 for River Plate i serien.

Denne ballgutten, som senere viste seg å spille for River Plates ungdomslag, somlet med ballen før et utspark fra mål cirka 20 minutter før slutt. Etter at han endelig fikk tak i ballen, kastet en rasende Pezzutti ballen tilbake på ballgutten og ble utvist.

Ballgutten fikk også rødt kort.

Illsint Lehmann
Jens Lehmann har ikke for vane å se gjennom fingrene på ting, noe han heller ikke gjorde da Stuttgart tapte 0-1 mot Hannover i 2010. Jens Lehmann ble nemlig lurt av en ballgutt ti minutter før slutt. Lehmann hadde hastverk med å sette spillet i gang, men ballgutten kastet demonstrativt ballen langt over hodet og forbi den illsinte tyskeren.

Lehmann skjelte ut den unge ballgutten etter noter, og episoden kan du se her:

Keepere er tydeligvis ikke så glade i ballgutter. I forrige sesongs La Liga-kamp mellom Sevilla og Villarreal, gikk Sevilla opp i ledelsen et kvarter før slutt. Da bestemte ballguttene seg for å «hjelpe» laget sitt med å sikre seieren, og i en organisert aksjon begynte de å pepre banen med baller.

Villarreal-keeper Diego López hadde fått nok av sabosasjen, og da han bøyde seg over reklameskiltet bak mål for å hente en ball, brukte han anledningen til å dytte til en ballgutt.

Her kan du se video av ballpepringen.

Lurte Gerrard
Engelske fotballfedre er tydeligvis nøye i barneoppdragelsen, noe Steven Gerrard fikk merke da han spilte bortekamp mot Chelsea i 2006. Den seks år gamle ballgutten, som for anledningen var ikledd Chelsea-drakt, strakk frem hånden for å hilse på Liverpool-kapteinen. I det Gerrard skulle ta gutten i hånda, trakk seksåringen den tilbake og pekte i stedet nese mot Gerrard. Den engelske landslagsspilleren tok det hele med et smil, og klappet barnet på kinnet. Den unge herremannen har sikret seg legendestatus i Chelsea for alltid. Se hendelsen her:

Norske ballgutter har også fått kjørt seg. I en ligakamp mellom Odd Grenland og Notodden i 2008, var Odds Chukwuma «Bentley» Akabueze så frustrert over en ballmiss at han ladet kanonen og smalt ballen mot reklameskiltene. Dessverre for ballgutten var Bentley like treffsikker som alltid, og bommet på skiltet og traff ballgutten i ansiktet. Den unge herremannen gikk i bakken, men kom seg etter hvert på beina.

PS: Artikkelforfatteren var i sin tid ballgutt på Åråsen, og sto bak det ene målet under LSK - Brann. Der gikk alt rett for seg, og Frode Grodås fikk ballen pent og pyntelig hver gang han trengte den.

Har du flere eksempler på ballgutter som involverer seg i spillet? Bruk kommentarfeltet under, eller ta diskusjonen på våre Facebook-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere