*Nettavisen* Sport.

Barcelona kan ryke ut av La Liga

Dersom Catalonia avholder sin planlagte folkeavstemning og løsriver seg fra Spania, kan Barcelonas tid i den spanske toppserien i fotball være forbi.

Dersom Catalonia avholder sin planlagte folkeavstemning og løsriver seg fra Spania, kan Barcelonas tid i den spanske toppserien i fotball være forbi. Foto: Andres Kudacki (Ap)

Dersom Catalonia avholder sin planlagte folkeavstemning og løsriver seg fra Spania, kan Barcelonas tid i den spanske toppserien i fotball være forbi.

08.10.14 08:49

Dersom Catalonia avholder sin planlagte folkeavstemning og løsriver seg fra Spania, kan Barcelonas tid i den spanske toppserien i fotball være forbi.

Stridighetene rundt den spanske regionens mulige løsrivelse er i ferd med å tilspisse seg. Den spanske grunnlovsdomstolen sa nylig at en eventuell folkeavstemning må utsettes til man får avklart om den er grunnlovsstridig, hvilket kan ta måneder eller år.

De regionale myndighetene i Catalonia har på sin side varslet at det 15. oktober vil bli tatt en avgjørelse på om folkeavstemningen skal trumfes gjennom. Utfallet er foreløpig helt uvisst.

At en eventuell katalansk løsrivelse vil få politiske konsekvenser er åpenbart, men også idretten vil bli berørt. Tirsdag gjorde ligasjef Javier Tebas det klart at Barcelona står i fare for å havne utenfor det spanske ligasystemet.

Må endre loven

– Dersom Catalonia løsriver seg, og tatt i betraktning de idrettslige lovene som gjelder i Spania, vil ikke Barcelona få tillatelse til å spille i La Liga, sa Tebas.

– I så fall måtte lovene endres av det spanske parlamentet, tilføyde han.

Barcelona har helt siden klubben ble opprettet spilt en politisk rolle i Catalonia. I hvor stor grad klubben har støttet de som kjemper for løsrivelse fra Spania, har variert med hvem som har sittet i klubbens styre. Samtidig har klubben alltid spilt en viktig rolle både politisk og kulturelt.

Nå spørs det om storklubben må se seg om etter andre motstandere enn Real Madrid, i og med at et ja til løsrivelse kan stenge døra til La Liga.

– Det vil være veldig skadelig for spansk fotball å miste Barca, som er en historisk klubb, sier Javier Tebas.

– På samme måte som jeg ikke kan forestille meg Catalonia uten Spania, kan jeg ikke forestille meg La Liga uten Barca. Dersom så skjedde, hva skal vi i så fall kalle ligaen? Den spanske ligaen eller Den iberiske ligaen? spør ligasjefen videre.

Xavi støtter løsrivelse

Tidligere Barcelona-sjef Joan Laporta var tydelig i sin støtte til dem som ønsker et selvstendig Catalonia. Det skapte frustrasjon hos de av klubbens supportere som kommer fra andre deler av Spania.

Dagens klubbstyre toner ikke flagg på samme måte.

– Dette er et sensitivt tema, og klubben vil ikke involvere seg. Men presidenten vurderer å komme med en uttalelse de nærmeste dagene, opplyser en talsmann for Barcelona.

Xavi og Gerard Pique er blant storklubbens spillere som har støttet en folkeavstemning.

– Vi har all rett i verden til å stemme. Vi trenger å stemme, vi trenger at folket uttrykker meningen sin og jeg er selvfølgelig for en folkeavstemning, sa Xavi nylig. (©NTB)

LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.