*Nettavisen* Sport.

Bare 2 av 16 lykkes hos Åge

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Bare 2 av 16 som har debutert for Åge Hareide under januar-turene i 2004 og 2005, har klart å etablere seg på landslaget. Bengt Eriksen tror flere av 2006-debutantene vil klare det.

25.01.06 16:32

- Ja, det tror jeg, sier Bengt Eriksen til TV 2 Nettavisen. Han trekker spesielt fram Petter Vaagan Moen (21), Daniel Fredheim Holm (20) og Tomasz Sokolowski (20) blant de debutantene som er med på årets januartur.

- Bertelsen og Hauger kjenner jeg ikke godt nok, legger han ærlig til.

- Naturlig forklaring
Det norske landslaget har gjort det til en tradisjon å reise på samling med en haug spennende, hjemlige spillere i januar. Nils Johan Semb gjorde det i sin tid, og i skrivende stund er Åge Hareide på sin tredje januar-tur som norsk landslagssjef.

I løpet av sine to første turer har han sluppet til 16 debutanter. Kun to av disse spillerne har etablert seg i den norske landslagstroppen; Jon Inge Høiland (28) og Daniel Braaten (23). Resten står igjen med gode minner og en drøm om å få en ny sjanse.

- 2 av 16, sier du? Det tror jeg det er en naturlig forklaring på. Mange av de som har debutert i januar er med først og fremst fordi Hareide ønsker å bli bedre kjent med dem. Ikke nødvendigvis fordi han tror de kan bli landslagsspillere i løpet ett år eller to, sier Eriksen, som nå er redaktør i fotballbladet FireFireTo.

Ni debutanter
Denne gang har Hareide med seg hele ni førstereisgutter, pluss Jan Kjell Larsen, som heller ikke har debutert på A-landslaget. Den nye moldekeeperen har dog vært med i troppen flere ganger tidligere. Etter treningene denne uka å dømme får tre av de førstereisende sjansen fra start mot Mexico torsdag morgen (norsk tid): Trond Erik Bertelsen (21), Petter Vaagan Moen (21) og Espen Olsen (26).

Daniel Fredheim Holm (20) sliter med en ankelskade, og er tidligst aktuell til USA-kampen søndag, mens Bjørn Helge Riise (22) har fått lungebetennelse og er uaktuell til begge kampene. Men Hareide slipper trolig til en eller flere av de fem andre ferskingene - Larsen, Stian Ohr (28), Henning Hauger (20), Steinar Pedersen og Tomasz Sokolowski (20) - i løpet av kampen.

Det gjenstår å se hvordan de takler utfordringen. Uansett kan ikke Hareide klandres for at så få januardebutanter lykkes, mener Eriksen.

- Det går nok ikke å kritisere han for å bomme med 14 av 16. Det blir for enkelt. Han har ikke med debutanter som går rett inn på landslaget, for de er det forsvinnende få av. Disse spillerne er nok med av flere grunner. Jeg tror det er en blanding av at han ønsker å bli bedre kjent med dem, at han ønsker å gi dem en utfordring og at han har fått mange forfall, forklarer TV 2-eksperten.

- Jeg har også forstått at det er viktig for Hareide å finne ut hva slags typer spillerne er. Og da tenker jeg ikke på spillertyper, men som mennesker.

Kampprogram denne gang:
Onsdag 25.januar, kl. 20:
(26. jan. kl. 05 norsk tid)
Mexico – Norge
Monster Park, San Francisco

Søndag 29.januar, kl.14:
(29. jan. kl. 23 norsk tid)
USA – Norge
Home Depot Center, Los Angeles

TV 2 sender Mexico - Norge i opptak klokken 09.45 torsdag formiddag.

Hareides januardebutanter:
Kuwait - Norge 1-1 (22.1.2005)
(Mål: Raymond Kvisvik)
Debutanter:
Jarl André Storbæk
Øyvind Storflor
Roger Risholt
Lars Iver Strand

Bahrain - Norge 0-1 (25.1.2005)
(Mål: Kvisvik)
Debutanter:
Espen Hoff
Espen Søgård

Jordan - Norge 0-0 (28.1.2005)
Debutanter:
Knut Borch

Sverige - Norge 0-3 (22.1.2004)
(Mål: Håvard Flo (2), Frode Johnsen)
Debutanter:
Ardian Gashi
Terje Skjeldestad
Jon Inge Høiland
Karl Oskar Fjørtoft
Anders Stadheim

Honduras - Norge 1-3 (25.1.2004)
(Mål: Harald Brattbakk, Frode Johnsen, Magne Hoset)
Debutanter:
Rune Buer Johansen
Daniel Braaten

Singapore - Norge 2-5 (28.1.2004)
Mål: Anders Stadheim, Alexander Aas, H. Flo (2), Brattbakk)
Debutanter:
Erlend Hanstveit
Bjørn Dahl

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.