*Nettavisen* Sport.

Bare gull gjelder for Bayern

Foto: AFP/SCANPIX

Kun seriegull er godt nok for Bayern Münchens stjernegalleri.

10.08.07 07:22

Det er en såret storhet som lørdag starter jakten på en ny Bundesligatittel. Bayern München ble nummer fire forrige sesong, en uhørt plassering for en klubb med Bayerns tradisjon og historie.

Her er terminlisten
Her er lagene

Kun gull er godt nok
20 ganger har klubben løftet ligatrofeet. I år satser de hardere enn noensinne, og klubben har hentet klassespillere som Luca Toni, Zé Roberto, Franck Ribéry, Marcell Jansen, Hamit Altintop og Miroslav Klose.

Da er ingen ting annet enn seriegull godt nok.

- Det er veldig viktig for Bayern å vinne seriegullet. Det er ingen andre som opplever liknende press i Tyskland. Det forventes at Bayern skal vinne, sier tidligere Bayern-spiller Erland Johnsen til Nettavisen.

Selv fikk han oppleve de knallharde kravene i klubben da han dro fra Moss som 21-åring.

- Vi skulle enkelt og greit vinne alle hjemmekampene, og klare minst uavgjort borte. Greide vi ikke det, var det oppvaskmøte i garderoben på mandag, sier en humrende Johnsen.

Han ble imponert over de profesjonelle forholdene i Bayern.

Knallharde krav
- Det var knallharde krav som ble stilt. Det gikk på å være profesjonell både på- og utenfor banen. Bayern har også alltid vært langt framme når det gjelder organisering og støtteapparat. Da var det noe helt annet da jeg kom til Chelsea i 1990, sier Johnsen, og forteller om amatørmessige sider ved London-klubben på den tiden.

Johnsen, som i dag er spillerutvikler i Lillestrøm, har troen på at hans tidligere klubb vil løfte ligapokalen igjen denne sesongen.

- Jeg tror Bayern vinner. Det skal de nesten gjøre med de kjøpene de har gjort, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Stuttgart trakk det lengste strået forrige sesong. Mestrene har mistet keeper Timo Hildebrand til Valencia, og har for øvrig gjort store utskiftninger i stallen. De mest kjente nykommerne i klubben er tyrkiske Yildiray Bastürk og brasilianske Ewerthon.

Schalke 04 vil helt sikkert kjempe i toppen igjen, men har forholdt seg relativt rolig på overgangsmarkedet. Mest merkbart er tapet av Hamit Altintop, som har forsvunnet til, ja nettopp, Bayern München.

For å «desarmere» Werder Bremen har Bayern München hentet deres stjernespissen Miroslav Klose. Dermed spørs det om Werder har nok krutt igjen til å ta opp kampen mot stormakten fra sør.

Ingen nordmenn
I år er det ingen norske innslag i 1. Bundesliga. De siste 27 årene har det alltid vært nordmenn i tyskernes øverste divisjon. Einar Jan Aas debuterte for nettopp Bayern München i 1980, mens Hassan El Fakiri er den foreløpig siste. Han forlot Borussia Mönchengladbach i juni i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Vi har rett og slett ikke gode nok norske spillere for tiden, mener Erland Johnsen.

- Det er sikkert flere årsaker til det, men vi har et lite vakuum på talentfronten nå. Men det kommer en del lovende spillere på 14, 15 og 16-årsnivået, forteller Johnsen.

Han tror norsk fotball har forsømt talentarbeidet, men mener også at det er mye opp til spillerne selv.

- En del forstår nok ikke hva som kreves for å bli god, og for å bli proff i dag. De blir litt for opptatt av hva klubben kan gjøre for dem, og ikke så mye hva de kan gjøre selv, mener Johnsen.

PS. Asbjørn Halvorsen (1898-1955) regnes som arkitekten bak det berømte Bronselaget fra 1936, og var senere generalsekretær i Norges Fotballforbund. Han var også første nordmann i tysk toppfotball. Fra 1922 til 1934 spilte Halvorsen for Hamburger Sportverein, hvor han ble tysk mester to ganger.

Kilde: Wikipedia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.