*Nettavisen* Sport.

Beklaget overfor hele laget

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Espen Ruud spilte sin tyngste landskamp noensinne.

10.09.13 22:28

NORGE - SVEITS 0-2:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Sveits frykter dødballene våre, sa Drillo før tirsdagens landskamp.

Vel, Norge burde kanskje ha fryktet gjestenes dødballer minst like mye. Både sveitsernes 0-1- og 0-2-scoring kom etter dødball, og dessverre for Norges del kom målene etter slett forsvarsspill.

Er det én mann som kommer til å sove dårlig i natt, er det Espen Ruud. Han var blant Norges beste mot Kypros sist, men tirsdag leverte han til stryk.

Backen glapp markeringen på begge dødballmålene og leverte en grusom forestilling i den kampen mange mente ville forsegle Norges VM-skjebne.

Ruud: - Tungt
Da han møtte pressen etter kampen, var han langt nede.

- Det er selvfølgelig ikke noe gøy, det her. Det er min mann som scorer. Jeg prøvde å sette ham i offside, men linja var ikke rett. Han var smart og startet en meter innenfor meg begge ganger, sier Ruud etter kampen.

- Har du hatt en tyngre landskamp, ville en journalist vite.

- Nei, jeg tror ikke det. Det er selvfølgelig tungt å føle skyld på begge målene, men sånn er det bare, sier han.

Beklaget til lagkameratene
Landslagssjef Egil Drillo Olsen forteller at Ruud har lagt seg flat overfor resten av troppen.

- Han har beklaget og lagt seg på ryggen. Det er voksent, sier Drillo.

- Vi gidder ikke å lage noe skyldfordeling. Vi taper sammen og vi vinner sammen, sier Ola By Rise til Nettavisen.

Flere la merke til at Ruud løftet armen for å vinke offside på begge baklengsmålene. Spill til dommeren blåser, er det noe som heter i fotball, og etter kampen forklarte Ruud seg slik:

- Jeg vet ikke hvorfor det skjedde. Jeg prøvde tydeligvis å påvirke dommeren, sier Ruud.

LES OGSÅ: Kampreferat

- Gikk rett til helvete
Til tross for at målene kom etter fryktelig forsvarsspill, levnes det ingen tvil om at Norge tapte for et bedre lag. Slik det norske landslaget fremsto tirsdag kveld, skal man bare prise seg lykkelig for at ikke nederlaget ble større.

Daniel Braaten beskriver Norges dødballplan på denne måten:

- Den gikk rett til helvete, den, sier Braaten.

Og fortsetter:

- Det er skuffende at vi slipper inn to mål på dødball, men i dag hadde vi ikke vunnet uansett. Selv om vi hadde spilt med Lionel Messi på topp, hadde vi ikke vunnet, sier Braaten.

Særlig offensivt buttet det imot for Norge. Trioen på topp klarte ikke å skape noe på egenhånd, og når den norske midtbanen tapte krigen, fikk de heller ikke stort å jobbe med.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Feige Norge?
Mange etterlyste grep fra det norske trenerteamet, men kampen ebbet ut uten at Norge hadde greid å skape noe som helst den siste halvtimen.

Hvorfor en spiller som Frode Johnsen ble hentet inn i troppen, kan man også lure på etter å ha sett to ganger 45 mot Sveits, der det norske laget slet stort med å skape et eget spill på Sveits’ banehalvdel, uten at Johnsen får sjansen.

Landslagsassistent By Rise forklarer taktikken på denne måten:

- Det er lett å være etterpåklok. Når man taper 0-2 og spiller veldig dårlig, kunne man gjort alt annerledes. Vi fikk en skade etter et kvarter, og vi fikk en backskade også relativt tidlig som tvang frem et tredje bytte. Det vil alltid være ulike vurderinger, sier By Rise til Nettavisen.

- Men hvorfor hente inn Frode Johnsen i troppen når han ikke blir brukt i en slik kamp, der ingenting fungerer offensivt?

- Skal nestemann nå spørre om hvorfor Alexander Søderlund eller Moa ikke blir brukt? Det er ikke noe større argument for å bruke Frode enn å bruke dem, sier landslagsassistenten.

- Hvorfor er dere ikke mer modige fra benken når dere ser at tiden renner ut og ingenting fungerer?

- Alt kan gjøres annerledes, men slik det fremsto, var Sveits nærmere 3-0 og 4-0 enn vi var 1-2.Vi klarte ikke å skape noe som helst. Vi prøvde å legge om med Brede (Hangeland) på slutten, men vi klarte ikke å gi ham baller å jobbe med.

- Utilgivelig
Selv er Hangeland også en slagen mann etter det sviende nederlaget.

- Jeg er selvfølgelig ekstremt skuffet. Det ble ingen poeng og prestasjonen var heller ikke god nok. En trist dag på jobben, oppsummerer Hangeland.

Som kaptein og forsvarssjef måtte han stå og se to dødballer ende med baklengsmål. Det fikk Fulham-stopperen til å riste på hodet etter kampen.

- Det er utilgivelig. Vi hadde ikke mange dødballer å true dem med, men når de scorer på to, er det nesten umulig å vinne, sier han.

Skader
For å gjøre en bekmørk kveld enda mørkere, ble VM-kvalikens kanskje beste spiller, Tom Høgli, båret ut av banen etter å ha fått seg en kraftig smell i bakhodet 25 minutter før slutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Landslagslege Thor Einar Andersen kunne etter kampen opplyse om at det dreier seg om en hjerterystelse for Høgli, og at det er uvisst hvor lenge han må holde seg borte fra fotballen. Marcus Pedersen måtte også forlate banen tidlig, og der dreier skaden seg om et kutt i fotbladet. Pedersen måtte derfor sy fire sting og er borte i ubestemt tid.

Selve kampen åpnet dårlig sett med norske øyne, og Sveits styrte kampen fra første spark. Derfor var det heller ikke ufortjent da Basel-spiller Fabian Schär steg til værs på en dødball og headet inn ledelsen etter ti minutter. I hovedrollen: Espen Ruud.

Den norske backen laget frisparket som førte til scoringen, og det var også Ruud som glapp markeringen da Schär sendte Sveits til himmels. På reprisen kunne man se at Ruud var mer opptatt av å vinke for offside enn å forstyrre for motspilleren.

Drillo stolte på magefølelsen og valgte å gå for Marcus Pedersen på topp mot sveitserne. Det ble ikke et lykkelig valg. Pedersen slet med å bli involvert i spillet, og etter 20 minutter måtte han byttes ut med en skade i foten. Da satte landslagssjefen inn Joshua King, som med hell kom inn og scoret mot Kypros for fire dager siden.

Det satte mer fart på det norske laget, og noen minutter senere skapte Norge sin første store sjanse i kampen. Tarik Elyounoussi utnyttet en søvnig Sveits-forsvarer og snappet ballen 20 meter fra mål. Vingen kom skrått alene med keeper, men avslutningen gikk via et Sveits-bein og dalte i bue foran mål. Der kom Stefan Johansen stormende for å heade ballen i mål, men ble feid i bakken mellom to Sveits-forsvarere, før King headet utenfor sekundet senere. Norge skrek på straffe, men dommer Howard Webb vinket spillet videre.

Etter bare seks minutter av andre omgang kom altså målet som satte den endelige spikeren i Norge-kista, og målet var en tro kopi av 0-1-målet. Sveits fikk en dødball på 35 meter, Fabian Schär rev seg løs fra Espen Ruud, steg upresset til værs og headet ballen i nettet.

Flere mål ble det som kjent ikke, og Norges VM-billett til Rio er i ferd med å rives i stykker.

Norges neste kamp er borte mot Slovenia 11. oktober. Fire dager senere avsluttes VM-kvalifiseringen med hjemmekamp mot Island på Ullevaal.

Skal vi ha noen som helst mulighet til å sikre i det minste en playoff-plass, må de kampene vinnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag