RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekreftet: Blatter og Platini utestenges


Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager.
Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager. Foto: Michael Buholzer (Afp)
Sist oppdatert:
Tre FIFA-topper utestenges av den etiske komiteen.

Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager.

I en melding fra Det internasjonale fotballforbundet heter det at utestengelsen gjelder med øyeblikkelig virkning, og de tre er utestengt fra all fotball, både på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Bakgrunnen er saken om at Michel Platini, som også er visepresident i FIFA, i 2011 mottok en utbetaling fra FIFA-president Sepp Blatter på to millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner). Dette skal være betaling for arbeid Platini gjorde for organisasjonen rundt årtusenskiftet.

Valcke er også under etterforskning og er tidligere suspendert fra stillingen sin på grunn av beskyldninger om ulovlig salg av billetter.

Det er også klart at utestengelsen som er iverksatt nå og som gjelder for 90 dager, kan bli utvidet i ytterligere 45 dager, heter det i avgjørelsen fra FIFAs etiske komité.

Det ble også kjent at den tidligere visepresidenten i FIFA, sørkoreaneren Chung Mong-joon er utestengt i seks år og ilagt en bot på 100.000 sveitserfranc (850.000 kroner).

Rasende

Like før den etiske komiteen offentliggjorde sin beslutning om å utestenge de tre toppene, var ryktene sterke om hva som ville komme. Det gjorde UEFA-president Platini rasende.

Franskmannen sa i en uttalelse at han i løpet av de siste ukene har understreket sin vilje til å samarbeide fullt ut med myndighetene, når det gjelder de strengeste prosedyrereglene. Han kritiserte FIFA for å ha gitt blaffen i disse reglene.

– Dette er en alvorlig sak, gitt at denne informasjon ser ut til å ha kommet fra en offisiell FIFA-kilde, og at FIFAs etiske komité ennå ikke har fattet en beslutning, sa han i uttalelsen som kom like før den offisielle beslutningen.

Han la ikke skjul på at måten saken var kommet ut på var totalt uakseptabel. Platini mente dette var et forsøk på å sverte og ødelegge ryktet hans.

– Jeg har alltid opptrådt og uttrykt meg med ærlighet, mot og oppriktighet, fordi det er min morale plikt.

Uavhengig rettsinstans

Platini mener en objektiv og uavhengig rettsinstans må belyse hendelsene som gjorde at FIFAs etiske komité åpnet etterforskningssaken mot ham.

– Denne morgenen sendte jeg inn det som er nødvendig for å stille som presidentkandidat i FIFA. Som jeg har gjort siden 2007, vil jeg oppfylle mine forpliktelser etter samråd med UEFAs 54 medlemsland, som jeg vil innkalle til møte i Nyon om kort tid.

– Jeg er sikker på at vi vil overvinne disse problemene med full åpenhet og samhold som gir fotballen sin styrke, understreket Platini.

Han meldte seg tidligere som kandidat til å overta som president i FIFA når Blatter etter planen skal gå av i februar neste år. Franskmannen ble lenge sett på som storfavoritt til å vinne fram, men er nå kraftig svekket.

Fakta om UEFA-president Michel Platini

* Født: 21. juni 1955 (60)
* Klubber som spiller (1972-1987): Nancy, Saint-Étienne, Juventus.
* 72 landskamper for Frankrike, EM-gull i 1984. VM-semifinale i 1982 og 1986.
* Landslagssjef for Frankrike 1988-1992.
* Ledet organisasjonskomiteen for VM-sluttspillet i Frankrike i 1998.
* Styremedlem i UEFA og FIFA siden 2002, UEFA-president siden 2007.
* Aktuell: Utestengt fra FIFA i 90 dager av organisasjonens etiske komité.

Fakta om FIFA-president Sepp Blatter

* Født: 10. mars 1936 (79 år)
* Fullt navn: Joseph «Sepp» Blatter
* Nasjonalitet: Sveitsisk
* Fødeby: Viege, Sveits
* Roller i FIFA: President fra 1998. (Trekker seg 26. februar neste år). Generalsekretær 1981-1998. Teknisk direktør 1975-1981.
* Aktuell: Utestengt av FIFAs etiske komité i 90 dager. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere