*Nettavisen* Sport.

Bekreftet: Ferguson gir seg i United

Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES/FILES

- En avgjørelse jeg ikke har tatt lett på.

08.05.13 12:44

Etter 27 år og 13 titler trekker Alex Ferguson (71) seg som United-manager, bekrefter klubben på sine egne hjemmesider.

- Avgjørelsen om å legge opp er noe jeg har tenkt mye på, og en avgjørelse jeg ikke har tatt lett på. Dette er rett tidspunkt, sier Ferguson til Uniteds hjemmesider.

- Det var viktig for meg å forlate klubben i best mulig stand, og det mener jeg at jeg har klart. Kvaliteten i dette liga-vinnende mannskapet og balansen i stallens alder lover godt for fortsatt suksess på det høyeste nivået, og ungdomsavdelingens struktur sikrer en lys fremtid, fortsetter han.

LES FERGUSONS AVSKJEDSORD I SIN HELHET.

Da Ferguson tok over United i 1986, hadde ikke United vunnet serien siden 1967. Da sa Ferguson at han skulle få klubben tilbake på topp, og det har han klart med bravur.

I hans 26 år i jobben har han ført United til 13 serietitler, fem FA-cuptitler, fire ligacuptitler og to mesterligatitler, samt flere andre trofeer. I fjor ble Ferguson hedret med en statue utenfor Old Trafford, samt oppkalt en tribunedel etter seg.

Ferguson vil takke av i fotballens verden etter kampen mot West Bromwich 19. mai og tre inn i klubbens styre, skriver United på hjemmesidene.

- Fremover er jeg svært fornøyd med å gå inn i rollen som både direktør og ambassadør for klubben. Med disse aktivitetene, sammen med mine andre interesser, gleder jeg meg til fremtiden, sier han.

Han takker også sine nærmeste støttespillere etter flere tiår innen toppfotballen.

- Jeg må takke familien min, for deres kjærlighet og støtte har vært avgjørende. Konen min Cathy har vært en nøkkelperson gjennom hele karrieren min, sier Ferguson.

LES OGSÅ: A til Å om Alex Ferguson

LES OGSÅ: Rooney kan forlate United

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Tidligere Premier League-profil Erik Thorstvedt er mektig imponert over skottens karriere.

- Vi må huske hvor United var da han tok over. De hadde ikke vunnet serien på mange år. Han har stabilisert en av de største maktfaktorene i global fotball. Det har vært ekstremt mye av hans fortjeneste, sier Thorstvedt til Nettavisen onsdag formiddag.

Tottenham-legenden er imponert over hvor lenge Ferguson holdt det gående i en av verdens største klubber.

- Det er en syk prestasjon at han har greid å beholde den sulten hos seg selv og de han har jobbet med til daglig. Han er helt gal i skallen etter å vinne. Det har han melket flere trofeer med, sier han.

- Hvis du vil trekke frem et Ferguson-minne. Hva blir det?

- Da vil jeg ta frem et litt personlig minne fra da han ikke hadde vunnet så mye. Jeg var i England da han tok over, og det gikk jo ganske dårlig i starten. Han var uhyre nær å få sparken, og jeg husker et intervju med han på TV hvor han fremsto ekstremt usikker. Jeg tenkte da at det her ikke går bra, og at her er det bare å få inn en ny mann. Akkurat det har vært en lærepenge for meg – det å la folk holde ut for å komme over den kneiken. Det blitt noe helt annet med Manchester United om Ferguson hadde fått sparken da, sier han.

- Hvem tror du tar over?

- Jeg vet ikke. Det er vel David Moyes som er favoritten. Han er litt i samme modus. Han er også skotte og har litt av samme mentaliteten, men han har ikke vunnet noe. Ferguson hadde jo til og med vunnet en del før han kom til United. Moyes har vist at han kan få mye ut av få ressurser, men Everton har så vidt jeg kan huske ikke slått et av topplagene på bortebane på veldig lenge. Men han er en bra mann og de må jo uansett ta sjansen på noen, sier Thorstvedt.

Og legger til:

- Jeg tror det kommer til å bli en nedtur for United nå som Ferguson gir seg, men ikke en gigantisk nedtur. De har fortsatt ressursene og midlene til å være med.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ferguson har ledet Manchester United til gull i verdens største klubbturnering to ganger, i 1998/1999-sesongen, og 2007/2008-sesongen.

1998/1999-sesongen skulle vise seg å bli historisk for sir Alex Ferguson og Manchester United. Skotten ledet de røde djevlene til klubbens første «trippel», da United gikk seirende ut av Premier League, Champions League og FA Cupen i samme sesong.

Etter at Ferguson førte United til den berømte trippeltriumfen i 1999, ble han adlet av dronning Elisabeth. Dermed kunne Alex Ferguson titulere seg «sir Alex».

Skottens ønskedrøm gikk i oppfyllelse i 2010/2011-sesongen, da han fratok Liverpool rekorden i antall ligamesterskap. United har nå 20 ligatitler, Liverpool har 18.

Ferguson er blitt kåret til årets manager i Premier League 10 ganger siden oppstarten i 1992. Det er mer enn alle de andre vinnerne sammenlagt.

Ferguson har vunnet det som kan vinnes, men vinnerviljen ser aldri ut til å forsvinne. «Jeg har aldri sett noen med slik sult og lidenskap», sier Wayne Rooney. De som vil se det i praksis, sjekk ut denne talen Ferguson ga dagen etter City-gullet i 2012:

HTML EMBED

Fakta om manager Alex Ferguson:
* Navn: Alexander Chapman Ferguson

* Født: 31. desember 1941 i Glasgow, Skottland

* Klubber som spiller: Queen's Park, St. Johnstone, Dunfermline, Rangers, Falkirk, Ayr.

* Klubber som manager: East Stirlingshire, St. Mirren (1974-1978), Aberdeen (1978-1986), Manchester United (1986-).

* Skotsk landslagssjef 1985-1986.

* Aktuell: Topper ryktebørsen i fotballen etter at aviser tror han gir seg i Manchester United etter denne sesongen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.