RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekreftet: Hareide er Danmarks nye landslagssjef


KLAR FOR DANMARK: Åge Hareide blir Danmarks nye landslagstrener.
KLAR FOR DANMARK: Åge Hareide blir Danmarks nye landslagstrener. Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nordmannen ble presentert som Morten Olsens arvtaker på en pressekonferanse torsdag.

Det danske fotballforbundet (DBU) presenterte på en pressekonferanse torsdag formiddag Åge Hareide (62) som A-landslagets nye sjef.

62-åringen er enig med DBU om en toårskontrakt med muligheten til å forlenge avtalen ytterligere to år.

På pressekonferansen torsdag sier Hareide at han ser frem til oppgavene som venter ham.

- Fordelen med å være 62 år er at man har erfaring. Det handler om å beholde lidenskapen for fotball. Jeg har fått testet ut at den har jeg beholdt. Det har vært drivkraften min. Den dagen jeg mister den, så stopper jeg med fotball. Jeg forsøkte å stoppe i 2013, men jeg kunne ikke oppleve 90 minutter andre steder enn på sidelinjen, sier Hareide.

- Danmark har mange gode spillere. Det er et land med rike tradisjoner fra å være EM-vinner og VM-deltaker i mange år, forteller nordmannen.

Hareide har tidligere vært trener for Norge, men mener hans nye jobb som dansk landslagssjef er større.

- Ja, faktisk. Dansk landslagsfotball har en veldig høy status i Norge, sier nordmannen.

- Jeg er ikke Drillo

Danske fans og presse har virket noe skeptisk til at DBU ville ansette en norsk trener.

- Jeg kan ikke gjøre så mye med at jeg er nordmann, men jeg tror jeg har nok kunnskap til å lykkes i denne jobben, sier Hareide.

62-åringen fikk tidlig spørsmål om han kan sammenlignes med Egil «Drillo» Olsen, som danskene tidligere har vært kritisk til.

- Jeg er ikke Drillo, og har egentlig aldri blitt sammenlignet med ham. Han er jo blant annet mindre enn meg i størrelse, men han hadde mange gode egen egenskaper med tanke på organisasjon og resultater med Norge, men jeg tenker litt annerledes om fotball, sier Hareide.

Selv om det er over 13 år siden han var trener i Brøndby, føler 62-åringen at han har god oversikt over dansk fotball.

- Jeg har holdt meg oppdatert hele veien. Spesielt de to siste årene har jeg vært over og sett kamper. Jeg er bra orientert, sier Hareide.

Ville ha Laudrup

DBU har sett på flere kandidater, og dansk presse har tidligere meldt at Michael Laudrup var forbundets førstevalg. Det sier Hareide at han har stor forståelse for.

- Michael Laudrup er det største fotballikonet i Danmark. Han og Morten Olsen er blant de ypperste i verden, så det var naturlig at de spurte ham. Jeg har det fint med at han sa nei, for da spurte de meg, forteller Hareide.

62-åringen flytter nå til København og starter umiddelbart jobben med å reise rundt til diverse klubber for å bli bedre kjent med de danske landslagsspillerne.

Koblet til jobben lenge

Allerede tidlig torsdag morgen meldte flere danske medier at Hareide var mannen DBU kom til å presentere på pressekonferansen i Parken.

Hareide har lenge vært favoritten til å få jobben, og nordmannen satte virkelig fart på ryktene da han 2. desember bekreftet at han slutter som Malmö-trener.

Nå viser det seg altså at det er hold i ryktene.

- Jeg er stolt, glad og ydmyk over å bli dansk landslagstrener og å ta over etter Morten Olsen, som jeg kjenner personlig og som har vært en stor trener for det danske landslaget, sier Hareide i en pressemelding.

Lang erfaring

Hareide har lang erfaring som trener og er en kjent mann i Danmark etter at han blant annet var trener for Brøndby i 2000-2002. Han var på god vei til å lede Brøndby til seriegull i 2002, men trakk seg i andre halvdel av sesongen fordi kona hans var syk.

Nordmannen var sjef for det norske A-landslaget mellom 2003 og 2008. I tillegg har han ledet Rosenborg, Helsingborg og Malmö til seriegull.

I 2013 uttalte Hareide at han var ferdig som fotballtrener da han ble daglig leder i Aukra, men året etter overtok han trenerjobben i Malmö hvor han har hatt stor suksess de to siste sesongene. Nordmannen har ledet svenskene til Champions League to ganger på rad.

Sluttet i Malmö

I starten av desember valgte imidlertid Hareide å slutte som Malmö-trener, og han bekreftet da at han har vært blant kandidatene til Det danske fotballforbundet (DBU) til den ledige landslagsjobben. Men han ville ikke bekrefte at det var han som har fått jobben.

- Det får bli opp til min neste arbeidsgiver å si noe om, sa Hareide.

Det har DBU nå gjort, og Åge Hareide blir dermed Danmarks neste landslagssjef.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere