RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Belager seg på tålmodighetsprøve

USIKKER: Per-Mathias Høgmo er ikke sikker på hva det norske landslaget kan forvente seg av søndagens motstandere i EM-kvalifiseringen.
USIKKER: Per-Mathias Høgmo er ikke sikker på hva det norske landslaget kan forvente seg av søndagens motstandere i EM-kvalifiseringen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Men Per-Mathias Høgmo er usikker på hva Norge kan forvente av Aserbajdsjan.

Søndagens motstander i EM-kvalifiseringen har tapt alle sine tre kamper så langt og er sammen med Malta gruppens antatt svakeste lag. Men både Bulgaria og Italia avgjorde sine kamper mot Aserbajdsjan først i sluttminuttene.

Kroatias 6-0-seier i forrige runde var unntaket, men det er neppe mønsteret for hvordan søndagens kamp vil arte seg. I Osijek tok hjemmelaget en tidlig ledelse, ledet 4-0 ved pause og vant til slutt så lett at Aserbajdsjans landslagssjef Berti Vogts takket for seg i frustrasjon over at spillerne ikke gjorde som han sa.

Mahmud Qurbanov, som har overtatt etter Vogts, har ikke gjort voldsomme endringer i troppen. Han har hentet inn noen tyrkiaproffer som ikke var med sist og har utelatt noen andre utenlandsproffer. Per-Mathias Høgmo er usikker på akkurat hva som venter.

Usikker

– Siden de har byttet trener, er det litt vanskelig å si hvordan de går ut mot oss. Kanskje legger de seg dypt, tetter igjen og satser på kontringer, men det kan også være at de som Malta i oktober åpner seg litt mer. Uansett må vi fortsette å dyrke vår måte å spille, sier Høgmo.

Skulle Norge trenge et mål, må det for eksempel friste å bruke Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli samtidig, selv om det medfører defensiv svekkelse. Samtidig tyder mye på at en «vent-og-se»-strategi kan bære frukt.

Da Bulgaria vant 2-1 i Baku i september, scoret innbytter Ventsislav Hristov vinnermålet i det 87. minutt.

Da Italia halte seieren i land med 2-1 over Aserbajdsjan i oktober, ble Giorgio Chiellini matchvinner i det 82. minutt. Tidligere i kampen hadde han scoret en gang for hvert lag.

Søndag er det Norges tur til å møte Aserbajdsjan, på lille 8km-stadion (15.000 plasser), som er landslagsarena inntil Nasjonalstadion med 68.700 sitteplasser innvies i februar. Den blir hovedarena for Europalekene neste år og får kamper i EM-sluttspillet i 2020.

Frankrike i potten

Baku er en av de fire byer hvor Norge har sikret plass i et stort sluttspill for menn (Dublin, Poznan og Oslo er de tre andre). Tore André Flos 1-0-mål mot Aserbajdsjan i 1997 ga landslaget tur til Frankrike-VM året etter.

Det ligger ikke like mye i potten søndag, men igjen handler det om Frankrike-tur. Med seier vil Norge overvintre med heng på direkte kvalifiseringsplass og ha grep om tredjeplassen som gir omspillssjanse. Med uavgjort eller tap vil Høgmos menn derimot være hektet av i kampen om de to første plassene og ha gitt fra seg initiativet også i kampen om tredjeplass.

Derfor står landslagssjefen overfor viktige valg dersom klokka tikker mot full tid og Norge ikke er i ledelse. Hvor mye skal han risikere i jakten på et vinnermål, og særlig ettersom erfaringen tilsier at Aserbajdsjan har en tendens til å rakne mot slutten?

Søndag får vi svar, og det kan bli veldig viktig for landslagsåret 2015 og EM-sommeren 2016. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere